logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共32
(7人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 32

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   粵講粵樂
     【粵語天地】「貓」真系唔簡單
無發表權

樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
xxkai
發表時間: 2012-08-12 18:02
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2010-05-13
Re: 粵語天地:「貓」真系唔簡單
有冇人知道「食死貓」嘅來源?
xxkai
發表時間: 2012-07-31 18:26
開始0係青韻的常客喇。
喺網上揾到以下資料:「出貓」之所以解「作弊」,目前有三種說法:

1)據教育局國語字典: 「貓」系北平方言,指「躲藏」。而當從躲藏中顯露出來,就可以形容為「出貓」。喺考試中出貓嘅考生會先將一張寫有答案嘅紙「貓」起來(即藏起來),然後喺考試嗰陣拎出來抄,爾個動作咪系「出貓」囉。

2)英文「copycat」演化而來:「Copycat」系指模仿別人嘅動作,抄襲別人嘅文章,系令人討厭嘅行為,作弊嘅人將貓紙中嘅答案copy落答題紙上,搬字過紙,而不經思考,因為「copycat」內有個「貓」字,尐人就創造咗「出貓」爾個詞嘞。

3)據「擔天望地廣府俗語探奇」: 「出貓」嘅「貓」系借音字,其實系「毛」嘅普通話音變。「毛」喺北方話有不規矩之意,考試作弊時出現毛手毛腳嘅行為,故此用「出毛」來形容作弊,後來講下講下就變成「出貓」嘞。
xxkai
發表時間: 2012-07-30 13:24
開始0係青韻的常客喇。
引文:
emmakwok 寫道:
"猫樣" 即系點樣 ?
"花面猫" , "高窦猫",

Emma,你講嗰尐全部都系大陸貓哩!

粵語講嘅「貓樣」,即系話人哋付尊容見到都唔開胃。其實貓有好多個樣,有尐貓嘅樣人見人愛,我哋叫佢哋做「cute cat」,爾堵有相睇(撳前面「爾堵」兩個字)。其中包括「爛瞓貓」、「齷齪貓」、「病貓」、「為食貓」、「叫春貓」、「醉貓」、「金絲貓」、「花面貓」、「高竇貓」等等唔同嘅「貓樣」。

猜迷:怎解阿姨隻貓可以走得快過架車?
迷底:。

貓有九命,怎解唯獨是「curiosity」可以「kills the cat」?
話說貓天生好奇心好重,有日佢主人打開咗車尾箱,隻貓因為好奇,喺佢主人唔為意嗰陣跳咗入去,個主人閂埋車尾箱後就去咗旅行。。。。。。。。。。。

注:「怎」系本字,粵音異讀「點」,如果嫌佢系多音字,可以用借字「嚸」代替。
emmakwok
發表時間: 2012-07-28 00:51
青韻是我家!
註冊日: 2007-09-28
"猫樣" 即系點樣 ?
"花面猫" , "高窦猫",
xxkai
發表時間: 2012-07-27 13:43
開始0係青韻的常客喇。
【粵語天地】「貓」真系唔簡單
「踎低」個「踎」嘅本字原來系「貓」,因為「貓」好鐘意「踎」,後來引申到「彎腰」也叫「貓腰」,北方人用俗字「毛腰」表示「貓腰」,即「彎腰」。

「出貓」即系「作弊」,考試唔識唔使放狗,放隻「貓」就乜問題都解決嗮嘞。有冇人知道「出貓」嘅出處哩?

「行貓步」即系「Catwalk」、「時裝表演」,又叫「走秀」。爾隻貓識英文。系「金絲貓」。

「貓咗」形容「醉咗」。我恁「貓咗」系出自「醉貓」一詞。除咗「踎」之外,又多個用「貓」嘅動詞。

「賴貓」即系講咗嘅嘢唔算數。爾隻貓「精甩尾」,見到「短尾貓」或者「冇尾貓」千萬要小心。

其餘嘅貓有「爛瞓貓」、「齷齪貓」、「病貓」,「為食貓」,「叫春貓」等等等等。

除此之外,貓重有九條命添噃。真系唔得佢死。

你哋又有冇尐同貓有關嘅嘢可以同大家分享下哩?

« 1 (2)
樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權