logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共49
(3人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 49

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     另類個唱
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
stranger
發表時間: 2007-04-15 00:37
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-06-15
另類個唱
今日蘋果副刋全版報導一個另類個唱,
歌手:原子惠 (鄭佩佩個女)
連同一隊band包括低音大提琴手Peter Scherr,結他手Lawrence, 仲有長駐上海Jazz club做伴凑嘅Chris
觀眾:50人
地點: 廟街榕樹頭「美都餐室」閣樓全層

淨係個 location就夠震憾啦!
原子惠本身讀musical,立志做boardway actress,
歌舞應該唔差,不過喺香港咁唔健康嘅樂壇,有料都未必紅得起,
都唔好話紅嘞,位都無得你企呀!
呢次喺美都餐室攪嘢,真係夠high夠抵死囉!
淨係個環境就夠feel啦,嗰排油綠色油嘅格仔窗框,巳經勾起無限屋邨浪漫, 仲有圓摺枱,凍央排骨飯.......
觀眾同歌手樂手近距離圍埋一齊玩,
呢D至有live feel,
呢類情懷而家買少見少,原來又有一堆人好懷念,
爾冬昇都睇中呢個情懷,多年前拍咗套「p了情」,叫好叫座仲攞晒獎添!
p過,希望餐室老闆亞黃姑娘,唔好見報紙賣吓,諗住做多D生意,發大嚟攪,裝修擴張又變成美都快餐店呀,拜托!!
我最鍾意美都D綠色窗框同彩色紙皮石磚仔牆,咪郁佢地呀老闆!
我去百老褸q影中心睇戲,間唔屎都會去美都飲杯咖啡,
同D亞伯一齊担天望地架!

阿添
發表時間: 2007-04-15 00:58
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4325
Re: 另類個唱
哈哈。我和Ivy都好喜歡去百老褸q影中心睇戲前,鰬都食過招牌的焗排骨飯謘A排骨鬆化,表層微焦,經由焗爐焗出的香脆排骨,配合炒底焗飯,美味啊。

不過,鶣覂他ive就諗都未諗過。勁!

引文:

stranger 寫道:
我最鍾意美都D綠色窗框同彩色紙皮石磚仔牆,咪郁佢地呀老闆!
我去百老褸q影中心睇戲,間唔屎都會去美都飲杯咖啡,
同D亞伯一齊担天望地架!

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

Sim
發表時間: 2007-04-15 01:04
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
係喎,幾有綽。

潻哥哥,
下次house party不如就响美都搞喇

lanno
發表時間: 2007-04-15 07:54
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-03
發表數: 642
Sim:

Just wonder how you find the picture? haha.. btw, she is 原子惠?

Lanno
Judie
發表時間: 2007-04-15 10:45
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2004-12-08
Hi ,

It's pity to read your message of today,since just come back from Shanghai. Unfortunately, Peace hotel is under renovation too.

judie
whitehorse
發表時間: 2007-04-15 12:45
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
美都真係好有懷舊feel,可以諗儱d個懷舊音樂會喎!

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

stranger
發表時間: 2007-04-16 02:04
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-06-15
引文:

阿添 寫道:
哈哈。我和Ivy都好喜歡去百老褸q影中心睇戲前,鰬都食過招牌的焗排骨飯謘A排骨鬆化,表層微焦,經由焗爐焗出的香脆排骨,配合炒底焗飯,美味啊。

咁有無去「金雀餐廳」呀?
自從俾王家衛嘅「花樣年華」炒起,而家成日排長龍,
人多嘈雜,老闆又將花樣年花劇照放到大一大當牆紙用,
無晒mood, subtle D好嘛! 細細張揾D舊相框鑲起,
掛喺牆角落,轉灣位,好似屋企咁,咁咪好囉! 老闆又浮誇到死喎!
好似「皇后餐廳」又係, 俾「亞飛正傳」炒起,仲喺又一城開分店喎,呢D情懷嘢,獨一無架馬,點可以開分店架,不如連鎖吖笨!
銅鑼灣舊店都裝修過,雖然都唔係太誇,但係味道都係差咁D。
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權