logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共25
(4人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 25

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     阿添買結他 [已選出佳麗]
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
阿添
發表時間: 2004-08-09 22:02
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4325
阿添買結他 [已選出佳麗]
小弟得悉Tom Lee八月有大減價,想添置一支結他用來出外表演用,不用常常回中心借阿東支結他。 我的要求是有得Plug,有結他盒,指板好按,聲OK,經過昨天試琴,我篩選了最後3位”佳麗” : -

1. Takamine新型號:TNV760S (折後約HK$12,000)

http://www.takamine.com/?fa=detail&mid=1276&sid=64

Plug了的聲音一流,因為有一個好正的Pre Amp,Hifi的膽機就在Billy屋企欣賞過,結他的膽機第一次試,日本仔的科研好勁,愛不釋手。

http://www.takamine.com/?fa=cooltube2

Sales阿Roy仔話,Rod哥最喜歡結他面板上那種的木紋,越多越好,攪到我心郁郁,結他上有地方放結他帶的地方,比較方便,唔Plug彈落亦有正聲,外表亦十分靚仔。 

2. Larrivee - Model D-09 (折後約HK$13,200)

http://www.larrivee.com/data/products/guitars/D-09/D-09.htm

PPM的推介,美制,唔Plug時彈的聲音比Takamine好,指板在低格數時仍然十分易按,掃Chord聲亦很清脆,結他的造工比日本仔好。 缺點是雖然有得Plug,不過無Pre Amp及Tuner,而用結他帶亦無上面的鈕扣,比較無咁方便,外表亦比較平實。

Sales阿Roy仔話,如果係Rod哥,相信會選這一支。

3. Ovation - CELEBRITY Model CC057 (折後約HK$5,200)

http://www.ovationguitars.com/index.cfm?fa=detail&mid=20

以價比貨,一流。 Plug了的聲音好正,美國製的OvationPre Amp有一手,唔Plug的聲音只是不過不失。 方便,耐用,靚仔之選(全黑色),家居旅行表演都可用佢,唔太怕撞花潮濕,很好的"備用"結他之選。

我剛剛交了兩萬多圓學費,幾窮。 雖然有免息分期,但若果是你,你會點選擇呢,請回應及說明原因。

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

PhantomGTR
發表時間: 2004-08-09 22:04
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Re: 阿添買結他 [徵求意見]
Celebrity 係 Ovation 中的低檔系列。
千萬不要揀。
PPM
發表時間: 2004-08-09 22:31
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
添少, Takamine:TNV740S, 請考慮將來如果個pre-amp打左柴, 都未必有零件整, 因為新model出得好快 (係Rod哥及Patrick曾向在下提示), 另外, 個結他上 "介" 左一個窿, 或會對音質有影響. 不過支結他外型又幾靚, 如果唔介窿做個Amp (純粹在下個人意見), Rod哥, Patrick, any idea??

阿添
發表時間: 2004-08-09 22:54
網站管理員
引文:

PhantomGTR 寫道:
Celebrity 係 Ovation 中的低檔系列。
千萬不要揀。

我試過三支,其中一支的聲OK唔差謘AHK$5K算係咁喇,比起韓國仔三前多圓的高Model還要好聲啊。 若果唔係,要萬餘圓的Adamas先看得上眼,萬餘圓的天空很大了。

不如,一齊去試試先喇。

阿添
發表時間: 2004-08-09 22:58
網站管理員
引文:

PPM 寫道:
添少, Takamine:TNV740S, 請考慮將來如果個pre-amp打左柴, 都未必有零件整, 因為新model出得好快 (係Rod哥及Patrick曾向在下提示), 另外, 個結他上 "介" 左一個窿, 或會對音質有影響. 不過支結他外型又幾靚, 如果唔介窿做個Amp (純粹在下個人意見), Rod哥, Patrick, any idea??

真係靚女來啊,謕f都有一流貨式呢(化起菬荂^。

Rod哥同Patrick又真係鵅A看法很有遠見,不竟係玩了結他多年的老江湖,唔會比眼前的美色迷惑到。

唔知讎mp易唔易壞呢? 重有唔知個膽的作用係唔係好似Hifi膽的作用呢?

PhantomGTR
發表時間: 2004-08-09 23:08
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
天日有無時間?
keith
發表時間: 2004-08-09 23:38
版主
TIM:

唔好諗咁多,一於買Larrivee, 我之前都試過.....

聲音好soft, 好自然! plug左都好有共鳴感, 空間感!

板面雖然外表不太特別, 但木質都幾正(係唔係呀rod哥)...我最like佢板面 d 星紋....

結語: martin 就真係唔捨得買, 但Larrivee確有一種平價martin的感覺.....好有acoustic feel!

(純屬個人意見) he he.....

基夫
PPM
發表時間: 2004-08-09 23:46
青韻典堂級民歌好友
引文:

keith 寫道:
TIM:

唔好諗咁多,一於買Larrivee, 我之前都試過.....

聲音好soft, 好自然! plug左都好有共鳴感, 空間感!

板面雖然外表不太特別, 但木質都幾正(係唔係呀rod哥)...我最like佢板面 d 星紋....

結語: martin 就真係唔捨得買, 但Larrivee確有一種平價martin的感覺.....好有acoustic feel!

(純屬個人意見) he he.....

基夫

Keith, 我好衰, 都係鍾意外型比較vintage既結他

阿添
發表時間: 2004-08-09 23:49
網站管理員
魔鬼基夫:

都話莫財啦,梗係推支最貴的。哈哈。

William
發表時間: 2004-08-09 23:55
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-05-11
發表數: 210
Tim Kor,

I will chose Larrivee - Model D-09 , maybe I have a Martin I love the sound of Larrivee. At this price level this is much worth to have a Larrivee than a Takamine.

I remember Tony have One D-09 and he wants to sell cos he has so many guitars at home.. are you interest to let me ask him how is the price ?

William
(1) 2 3 4 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權