logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共167
(25人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 167

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     一起高呼Rock & Roll.......
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
sonar
發表時間: 2005-08-17 17:49
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-04
發表數: 664
Re: 再見理想,Beyond
還有alan tam的千金一刻.

我很喜愛是王菲一首"重燃"也是家駒作品.
fcklam
發表時間: 2005-08-18 02:21
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-08-12
發表數: 68
Re: 一起高呼Rock & Roll.......
大師,原來你都係依到出現,莫怪小弟先炳後頂!

先炳,我個谷開左咁耐都唔上來吹幾句,唔比面,幾多Friend掛著你!

再頂,

引文:
或者各人有各自不同的欣賞方法,你說我固執或甚麼也好,我總覺得要親身投入去玩 Rock & Roll 才可感受及欣賞得到。老實講,小弟曾幾何時亦玩過幾年 Hard Rock 及 Metal,在感受過之前和之後去聽同一隻碟,確有「兩回事」的欣賞性呢!

你說依番話可見大師依然有Field,有態度!大陸音樂網友成日用〔頂〕一字來當作支持!所以再頂!頂完又再頂!頂完又再頂!
Sim
發表時間: 2005-08-18 04:25
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
如果唔係Francis頂一頂,我都唔知有呢個Topic。
Beyond確是香港樂壇之寶,家駒更是音樂才華橫溢的樂隊靈魂。
Beyond的除了音樂上將中文歌帶Rock元素之外,
歌詞上亦是一反中文歌押韻傳統,
想表達乜就唱乜,不會為求押韻而嬌柔造作,令歌詞更貼近生活化。
小弟Keep了一張由家駒作曲,從未面世的歌的歌詞,歌名當時暫名叫『她的心』。(不是小島那首)約是86、87年的作品。記憶中,這好像是家駒的手稿,但唔sure係唔係。有冇人有家駒的字跡對一對?

----------------

chrishui
發表時間: 2005-08-18 13:33
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
引文:

Sim 寫道:
歌詞上亦是一反中文歌押韻傳統,

雖然我好鍾意Beyond﹐特別是家駒時代﹐但係我覺得他無押韻﹐只是有點能力上的不足﹐而不是特意反傳統。畢竟寫歌詞也不是隨意就寫到﹐不然就不會林振強﹐鄭國江﹐林夕等作詞人﹐寫了不少好詞。

80年代我都看過不少樂評寫家駒的詞不夠押韻﹐但是現在聽來都算不俗了﹐現代有些人也學寫詞﹐但是胡亂放上字就說是個人感覺﹐我便很不認同。我記得最近勁HIT的他約我去迪士尼﹐便是一首我不認同的詞﹐某些詞根本就不配合音調。這樣的詞也受到極大歡迎﹐這不就是樂壇倒退嗎。
whitehorse
發表時間: 2005-08-18 13:40
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
lingling妳好,記得一年前我也在這裡留言,好高興見到妳仍然堅持自己的信念和理想,譜出自己的心曲,妳的作品很動聽,給人一種舒服而寧靜的感覺,繼續努力和加油吧,預祝妳能順利畢業。

另外Derek果然犀利,有咁多珍藏,真係要俾多d大家睇喇!

同意Chris的說法,一首優秀歌曲要有好的旋律、歌詞、編曲和歌手配合,才能成事。

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

PPM
發表時間: 2005-08-18 13:46
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10

80年代我都看過不少樂評寫家駒的詞不夠押韻﹐但是現在聽來都算不俗了﹐現代有些人也學寫詞﹐但是胡亂放上字就說是個人感覺﹐我便很不認同。我記得最近勁HIT的他約我去迪士尼﹐便是一首我不認同的詞﹐某些詞根本就不配合音調。這樣的詞也受到極大歡迎﹐這不就是樂壇倒退嗎。

ha, Chris, 好果要響呢行搵食, 要順應潮流......冇計....好似我成都提, 以前唱歌用口去呼吸係大忌, 而家係時興........ 以前唱歌都一般用 "實" 聲去唱, 而家唱到好似呻吟咁就正啦
下次我用唱首puff既呻吟版你聽

DD_Chan
發表時間: 2005-08-18 14:32
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2003-12-23
Chris,PPM
絕對同意你的說法,現今樂壇絕不應濫用「創新」而遣反了填詞押韻的基本原則。
現今哷吸聲錄得比較清晰的,首選是何韻詩掛!

DD Chan

引文:

PPM 寫道:

ha, Chris, 好果要響呢行搵食, 要順應潮流......冇計....好似我成都提, 以前唱歌用口去呼吸係大忌, 而家係時興........ 以前唱歌都一般用 "實" 聲去唱, 而家唱到好似呻吟咁就正啦
下次我用唱首puff既呻吟版你聽
PPM
發表時間: 2005-08-18 19:30
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
引文:

DD_Chan 寫道:
Chris,PPM
絕對同意你的說法,現今樂壇絕不應濫用「創新」而遣反了填詞押韻的基本原則。
現今哷吸聲錄得比較清晰的,首選是何韻詩掛!

DD Chan

ha, Daniel, 你都好野, 可以分出邊位歌手, 我小聽掛, 分唔開邊個打邊個, 個個聲底都好似一樣咁, 楊千x, Kellly等等, 我成日撈鬼亂.....比人笑到面黃 .....但真係比唔到我聽出風格或特質.......唉, 吾老矣......

chanhonkit
發表時間: 2005-08-18 21:09
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-05-29
發表數: 100
PPM,

我想聽 puff既呻吟版 呀
PhantomGTR
發表時間: 2005-08-19 00:20
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
me too.......

« 1 2 (3) 4 5 6 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權