logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共63
(8人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 63

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     你們喜歡的女性名字歌名之英文歌曲
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
capofc
發表時間: 2007-11-06 22:05
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
Re: 你們喜歡的女性名字歌名英文歌曲
引文:

emmakwok 寫道:
Dear Frankie,

Thanks a lot. I love it.

Did you see my new 義勇軍進行曲? Sing in Putonghua.

EMMA

Dear Emma,

義勇軍進行曲? I have not got your version in Putonghua, please share here.

Cheers,
Frankie(Capo)

emmakwok
發表時間: 2007-11-06 22:14
青韻是我家!
註冊日: 2007-09-28
Dear Frankie,

I did not sing as I don't know how to back.

I just change the lyrics because the old one was too sad. Here it is.

同胞, 讓我們來一起高唱
用我們的歌聲, 頌揚祖國河嶽山川
黃河長江, 孕育偉大的民族.
我們繼往開來, 美好的明天齊共創,
堅毅, 堅忍, 堅強,
我們攜手邁步,
迎著世界的洪流, 前進
迎著世界的洪流, 前進, 前進, 前進進!

Emma

simonkwan
發表時間: 2007-11-06 22:34
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-06-09
對不起....我的水平唔夠但我覺得唔系好押韻......
emmakwok
發表時間: 2007-11-06 22:44
青韻是我家!
Thanks for your comment. As my 普通話 is really 普通, sorry for the poor rhyming. Would anybody help to modify ?

Emma
Sim
發表時間: 2007-11-06 23:56
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
引文:

dannychow 寫道:
引文:

Sim 寫道:
中文歌都得架?
咁陶吉吉仲有首Angel 好好聽呀:

Derek兄,陶吉吉首Katrina係英文歌o黎嫁~~

係喎!
咁M字既就 Melody Fair 喇!

----------------

stranger
發表時間: 2007-11-07 00:12
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-06-15
咁 Mrs. Robinson算唔算呀!

e.e.
發表時間: 2007-12-02 18:42
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
嘻 ~~ M 定頭 Proud Mary 都幾好聽呀。

Emma ,國歌你都敢改歌詞?你好大膽呀你。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

simonkwan
發表時間: 2007-12-02 21:28
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-06-09
其實國歌的內容巳早不合時宜,我本人認為應該要改o
emmakwok
發表時間: 2007-12-02 22:03
青韻是我家!
e.e.

唔好告我呀!!! 我驚驚呀!!!

我都系因為覺得而家祖國一片好景, 以往的歌詞實在太沉重了, 不合時了. 我系改'義勇軍進行曲'啫, 唔認真架構!
鍾意唱吓就好啦 !!! 當練吓普通話囉!!!

幾時一齊唱呀!

EMMA
sampson
發表時間: 2007-12-03 11:59
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-04
How about "Maria" from "West Side Story"

Sampson
« 1 ... 3 4 5 (6) 7 8 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權