logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共173
(7人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 173

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   歐西民歌
     Jambalaya - Mercury@80s'
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
sum
發表時間: 2006-09-21 21:11
青韻是我家!
註冊日: 2004-07-17
Jambalaya - Mercury@80s'
A video to share, Jambalaya, recorded on a TV show in early 80s. See how young Joe was!

www.sumboy.com/Jambalaya.wmv
阿添
發表時間: 2006-09-21 21:49
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4331
Re: Jambalaya
嘩! KK哥,Sum哥同Joe哥都好後生靚仔,又彈得! 勁!

至於彈Banjo同主音我就認唔到喇。

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

whitehorse
發表時間: 2006-09-22 14:06
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
Sum哥同Joe哥直至而家都係Mercury忠實成員,實在令人佩服。

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

Jom
發表時間: 2006-09-23 23:30
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2006-01-08
記得當時已是零晨,唔記得呢個靚女主持叫咩名,她NG左十幾次,我地各人都在睡眠狀態,可以從SUM仔和肥仔賓既表情中,知道我地係幾咁眼訓。

JOE
阿添
發表時間: 2006-09-24 00:19
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4331
引文:

Jom 寫道:
記得當時已是零晨,唔記得呢個靚女主持叫咩名,她NG左十幾次,我地各人都在睡眠狀態,可以從SUM仔和肥仔賓既表情中,知道我地係幾咁眼訓。

JOE

哈哈,話時話,Sum哥好似真係好眼訓! 直情瞌著咁滯。

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

sum
發表時間: 2006-09-24 16:23
青韻是我家!
I don' t remember the name of the女主持also. She was a folk singer in the 70s. May be Uncle Micheal may recall who she is.

引文:

Jom 寫道:

JOE
PPM
發表時間: 2006-09-24 18:39
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
仲有, 當時KK兄彈鼢N是 Martin D35, 以當年生活指數......

patrick
發表時間: 2006-09-24 22:15
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
哈哈哈, 真殘忍呀, sum仔瞓着咗都俾人叫番醒......呢個就叫做曼陀玲喇.......醒番...
Jom
發表時間: 2006-09-26 22:23
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2006-01-08
KK的Martin D35是在海運大廈最尾的曾福琴行買的, 當時的價錢是$3500-3700左右, 記得不大清楚, 可見Martin guitar是幾咁保值.
Joe
sum
發表時間: 2006-10-28 11:28
青韻是我家!
彈Banjo的是區文斌

from : http://www.baronschoolofmusic.com/b5/instructor_guitar_06.htm

生於香港的區文斌,學習結他始於中學時期。區氏先後就讀香港演藝學院及獲獎學金進修於美國南加州大學,師承羅啟璉、James Smith、William Kanengiser 等,並取得結他演奏碩士學位。此外,區氏亦曾獲西班牙政府頒授獎學金參加音樂節,跟隨多個結他演奏家及名師包括Pepe Romero、David Russell、Manual Barrueco、Bruce Holtzman及Jose Luis Rodrigo等學習。區氏活躍演奏於香港及美國兩地,在學期間入選為南加洲大學結他四重奏成員,畢業後獲邀與合唱組合Zephyr: voice unbound合作在南加洲地區作巡迴演出;並曾於美國洛杉機KTLA 電視台作直播演出及香港電台第四台節目作錄音。區氏曾任教於香港演藝學院初級音樂課程。現時於香港中文大學校外進修學院教授音樂歷史與分析。

引文:

阿添 寫道:
嘩! KK哥,Sum哥同Joe哥都好後生靚仔,又彈得! 勁!

至於彈Banjo同主音我就認唔到喇。
(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權