logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共186
(7人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 186

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   民歌會談室
     請問點唱和音先好聽?
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
PPM
發表時間: 2006-05-08 21:39
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
Re: 請問點唱和音先好聽?
引文:

PhantomGTR 寫道:
PPM:
你今日又未食葯呀?同你講緊笑呀,你見到D乜野呀?!
快D過兩招俾白馬啦!

Sorry, 係你食鷖艦? 自幼家貧書少讀.

----------------

PhantomGTR
發表時間: 2006-05-08 21:46
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
我今日真係未食葯喎。

sammy
發表時間: 2006-05-08 21:51
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-14
發表數: 456
請各位言歸正傳吧!小弟也想向各位大師學習呢!

sammy

sampson
發表時間: 2006-05-08 22:39
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-04
It's time Dick should say something.
chrishui
發表時間: 2006-05-08 22:40
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
Yes, Dick always sings perfect harmony.
Sim
發表時間: 2006-05-08 23:22
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
咁耐都冇人講正題,
小弟唯有帶頭獻醜,拋磚引玉。

如在功能方面看,和音簡單來說,可分為和唱式和合唱式(多重唱),
和唱式的和音即是俗稱唱Chorus,即是一斑和音BACK住個主音來唱,
和聲一般不會喧賓奪主,有是仲負責唱會埋echo歌詞,
很多popsinger及rock band便是如此。

合唱和音,通常稱多重唱,即主音加二部及三部和唱,即Duet、Trio
巨人三重唱、PeterPaul&Mary、CSN等組合都是Trio
Simon &Garfunkel、張祟基張祟德、Soler是Duet,
以上組合雖同是Trio或Duet,但都各具特色,因為同一首歌可以有不同和唱方式。
和音技巧的理論,簡單嚟講,同搵CHORD差唔多,一般都係搵第3、5粒音,有時也可搵第7音。
所以成串melody加埋,就算一句歌詞組合都可以有很多種和音唱法,
不同唱法都可以和到首歌,但好唔好聽就要考功夫喇。
初學者可以跟自己喜歡的唱片中的和聲練習,不要唱主音,試唱和音部份,
到了一定階段,便可嘗試自己搵和音,找一些沒和音的歌和唱。
仲有一種方法,是彈唱時,不唱原裝版,掃同一組CHORD,
但嘗試不同唱法,但又和到chords的,這便是其中一個找和音方法。
另外仲有高8度、低8度,男女混唱的和音又有很多變化。
和音同和彈結他一樣,都是講求多練多摸索。

好似和音怪阿Dick咁,佢己達和音仙境,
平時傾計講野佢都慣左和你把聲咁濟,
這是長期摸索練習+天份得來。

另外有一d人可以同時唱出主音及和音,這是一種特別技巧。
據說在深圳的內蒙歌手阿斯爾便有這絕技。
據稱是在口腔內積聚一個音,同時喉嚨發出和音,
係咁上下,詳情留返俾Adam哥哥解釋。

廣東話歌詞較難和,因有廣東話九音,稍變音都變成另一個字。
不過唱歌寬限度較大,只要有主音旁住,問題不大,Soler便是很好例子,
他們的和音歌詞其實很多都變了另一個字,不過和得有技巧,就唔覺得怪。
普通話因變音較少,所以比廣東話較易和。
最好和是英文,因為變哂音,只要係唱緊歌,就唔覺得怪。

以上只是小弟所知的皮毛,留待各大師補充指正。
獻醜講左咁耐,不如聽下中國最著名和聲組合夢之旅合唱團唱:
阿里郎

我覺得佢地同Peter Paul&Mary的唱法同FEEL都唔同,但有異曲同功之妙。
証明三部合唱係冇out到既。

PPM
發表時間: 2006-05-08 23:32
青韻典堂級民歌好友
hahhaaha, 仲有四重唱 (quartet), The Brothers Four, The Weavers, Modern Foolk Quartet, The Seekers,四隻眼等等.

OUT架啦, 而家邊仲有人玩呢類重唱風格既歌, 好多時耳聽鴷u響CHORUS加上和音已經好巴幣, 大紅大紫鴷u有一人歌星, 叫D小朋友去唱和音? 唉, 省點氣吧, 時代唔同咯, 我地要向董伯伯學習 "與時並進" 嘛, 現時表演的小朋友 "樂隊" 有幾多會唱?

Sim
發表時間: 2006-05-08 23:34
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
引文:

PPM 寫道:
hahhaaha, 仲有四重唱 (quartet), The Brothers Four, The Weavers, 四隻眼等等

係呀,係呀

colacat
發表時間: 2006-05-09 00:13
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-02-10
發表數: 270
一大篇和音講座, 睇左三行... 越睇越唔明添.

都係睇多幾次 Dick 哥哥表演仲好
PPM
發表時間: 2006-05-09 00:56
青韻典堂級民歌好友
Sammy, 白馬, 我就覺得最難係疊唱技術, Peter, Paul and Mary中的Peter Yarrow就最 "洒家, 可以聽聽他們唱的Come and Go With Me, All Mixed Up,I Shall Be Released (from the CD : Flower & Stone) Light One Candle, Day Is Done, Garden Song, Of This World, No Easy Walk To Freedom等等, 不單只要唱和音, 仲要響拍子方面有時快一拍或慢之後再與主音重合。有興趣可email比我, send比你聽聽作為參考, 認真唔簡單。

至於心得,大佬Sim都講左,補充小小:仲要夠膽及鍾意唱和音。最後我主張多聽。曲不離耳。

P.S. 都係唔好學….out架啦

« 1 (2) 3 4 5 ... 8 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權