logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共5
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 5

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     詩歌分亨-偶然遇上的驚喜
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
keith
發表時間: 2004-01-07 23:51
版主
註冊日: 2003-12-10
詩歌分亨-偶然遇上的驚喜
其實有時民歌同詩歌都好相似...好似amazing grace! 無論你是否基督徒也好....聽了後總有一種平安, 祥和的感覺.

還記得最近兩次YMCA民歌組的演出, Carman都唱了"偶然遇上的驚喜", 歌詞很簡單卻表達出一眾信主, 基督徒內心的說話....歌中說到在無助, 徬徨, 跌到, 絕望, 孤單, 禍困的時候, 我們遇上了"您".... 在"您"膀臂的中, 我不再是孤單, 不再徬徨...縱使來日禍困迎面,呼呼風雨, 有"您"在旁....仍覺甚美!

今日... 我們有佷多人還是活在無助, 徬徨, 跌到, 絕望, 孤單, 禍困當中嗎...... 就讓這首歌帶給你們平安!

偶然遇上的驚喜

偶然遇上的驚喜

曾經 踏遍路途千萬里
途中 跌到過 攀不起
無助的心感困累 全然交瘁
無助身軀早已沒力氣
徬徨中 遇見熱誠的膀臂
人潮中 踫到您 多驚喜
前路即使千尺浪 得您在身旁
縱使呼呼風雨 仍覺甚美
能在絕望孤單中 仍然遇到您
是我根本不配受的福氣
來日禍困迎面 滿途挑戰
能贈我勇氣 完全是您
(年月縱過去 未忘掉您)

阿添
發表時間: 2004-01-08 01:21
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
Re: 詩歌分亨-偶然遇上的驚喜
幾好聽喎。

不如Keith自己使下創作一下喇,我就覺得難唔到你喇,旋律簡單,主題明確。

比心機喇。

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

心言
發表時間: 2004-01-08 01:29
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2003-12-15
發表數: 87
好提議喎!
試下創作...令我諗起......
阿添, 又請想攪民歌話劇?

笑觀風雨天,坐看雲起時;兩者皆我意,勸君莫多疑。
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
輕風細語聽天籟 如煙若霧道心言
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
心言拾夢坊(臨時版)

keith
發表時間: 2004-01-09 01:26
版主
創作....小弟都係練下結他, 練下歌算啦......
剩係練番d Jim croce, Simon & Garfunkel....都有排攪啦!!!

keith
Fion
發表時間: 2004-01-09 16:21
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2003-12-29
發表數: 201
我同意"基夫"既講法...聽詩歌可以令人感覺到一種平安, 祥和的感覺. 而我自己更加覺得, 詩歌可以令人變得更有勇氣去面對困難. 我好鍾意"amazing grace", 呢首詩歌有一個中文版叫做"奇異恩典", 記得我媽媽在醫院治療癌症既時候...佢成日都會唱呢首詩歌, 雖然每日佢都要做好多既檢查, 食好多藥...但係佢依然好有勇氣去面對癌症帶俾佢既痛楚.
媽媽話當佢唱詩歌既時候, 就會感覺到有力量, 有勇氣去面對一切. 因為"神與我們同在".
我想同大家一齊分享"奇異恩典"既中文歌詞.
願你我都能夠感受到呢份"甘甜".

奇異恩典

1.奇異恩典,何等甘甜,我罪已得赦免;
  前我失喪,今被尋回,瞎眼今得看見。

2.浩大恩典,使我敬畏,使我心得安慰;
  初信之時即蒙恩惠,真是何等寶貴。

3.經過許多危險網羅,飽受人間苦楚,
  此恩領我平安渡過,他日歸回天府。

4.將來在天安居萬年,恩光如日普照,
  好像最初蒙恩景況,讚美永不減少。

PPM
發表時間: 2004-01-09 19:53
青韻典堂級民歌好友
各位有冇聽過folk hymn, 以下係我一首好鍾意既folk hymn, 一首黑人靈歌 - ALL MY TRIALS, 雖然我唔係教徒,有時唔開心,都會扲起結他, 唱下呢首歌, 此曲以前好多民謠歌手及樂隊唱過.

ALL MY TRIALS

All my trials Lord, soon be over.

I had a little book was given to me,
And every page spelled Liberty.
All my trials Lord, soon be over.

If religion were a thing that money could buy,
The rich would live and the poor would die.

Too late my brothers, too late, but never mind.

There is a tree in Paradise
The Pilgrims call it "The Tree Of Life"

Too late my brothers, too late, but never mind.

keith
發表時間: 2004-01-10 00:06
版主
ppm...我開了個新topic去introduce呢隻歌......
無錯....其實有好多folk, hymns, folk hymns 都好正......有舊的, 有比較新的......

也許我們可以慢慢介紹...慢慢係呢個咁好的地方分亨!
Mc兜
發表時間: 2004-01-10 00:14
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2003-12-29
發表數: 10
Hi Fion, I love "Amazing Grace" (English version) very much too!

Mc兜

somohana
發表時間: 2004-12-13 00:29
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2004-12-12
發表數: 1
有冇MP3嫁??
I want ar ~

Moha

阿添
發表時間: 2004-12-13 00:54
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
引文:

somohana 寫道:
有冇MP3嫁??
I want ar ~

Somohana:

Which song do you want to hear?

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權