logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共18
(4人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 18

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     有冇人鍾意聽歐瑞強既音樂?
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
sonar
發表時間: 2005-07-27 22:28
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-04
發表數: 664
Re: 有冇人鍾意聽歐瑞強既音樂?
yes ar "青蔥"其實係一首菲律賓歌改編的.
Rachel82
發表時間: 2005-07-27 22:31
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2005-05-02
引文:

sonar 寫道:
yes ar "青蔥"其實係一首菲律賓歌改編的.

正∼..青蔥十分正∼
AA'S有好多歌都正∼...
tccheung
發表時間: 2005-07-28 03:45
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
咦?呢條thread係講有冇人鍾意歐瑞强,但結果係歐瑞强就冇乜人鍾意講,最多人講既竟然係邪教同黑社會。睇真D原來唔關歐瑞强事,而且佢亦無資格跟黑社會同邪教搭上關係;只係青韻班友仔响度搞搞震。為左唔好嚇親D Folk友仔,所以我就將青韻既組織架構講出黎比人知道。

初來青韻報到既朋友仔,最緊要先帶眼識人;即係要帶眼認識青韻兩位撐台長老Michael叔叔同埋Rod哥。
首先要講既係Michael叔叔。人地話諸葛亮手中無兵,但胸中就藏有十萬甲兵。而我地既Michael叔叔胸中藏有係十萬首民歌,都咪話唔得人驚。而佢就一D都唔自私,成日提點D後輩,知無不言;有乜野Function都响背後耗盡心力去支持,計落我地真係揾左佢唔少著數,講出黎都有D慚愧。
最可嘆係呢度無乜人可以繼承佢既絕學,所以到依家仲係門下無人。如果邊個認為自己可以聽人講Neil Young,聽足三日三夜仲可以眼仔碌碌、眨都唔眨下,咁就快D去登門拜師學藝。

另一位長老Rod哥,佢既威水史亦係多到罄竹難書,我就係咁意講件小事俾大家聽。
小弟有次一條友膽粗粗走去尖沙咀通記既大本營掃場,正在掃得不亦樂乎既時候,點知有個昂藏七尺既彪形大漢走埋黎搭住我,佢聲稱係通記既睇場,叫我唔好亂咁掃。我同佢講我係Rod哥既老友,佢聽完馬上改口話自己唔係睇場,只係一個睇更;仲依起棚牙叫我慢慢掃,唔駛客氣。呢件事可以睇到Rod哥既江湖地位,係高得幾咁得人驚。
Rod哥仲有句口頭禪:係好容易架!係最簡單架!但係佢講左咁多年,都冇人相信。或者佢係講緊D連佢自己都唔相信既說話。

青韻兩位長老下面就係一個統籌同執行部門,呢個部門而家係由阿添揸旗,好聽D可以叫佢做總幹事;唔好聽可以叫佢做寨主。青韻呢幾年响江湖上都算闖出一番事業,贏得一個好名聲,招引左唔少英雄好漢加盟,寨主阿添確係功不可沒。一個成功既男人背後都有一個女人,咁一個成功既寨主背後亦有一個寨主夫人;係寨主夫人,唔係押寨夫人,大家千祈唔好搞錯。
呢位夫人就係Ivy,佢身為尊貴既寨主夫人,冇乜事當然唔會出山;但如果幫會有乜大鑊野,佢都會出黎幫手。就好似上個星期,佢就同埋阿添率領幫中大小頭目,殺到去通記搞既武林大會,結果如何?就唔係呢條thread要講既範圍,想知既就請過主。

寨主上面有兩位撐台長老,下面亦有左右兩大護法金剛,佢地以前亦係江湖上响噹噹既一流人物,究竟係邊兩個?下次再講。請呀!

阿添
發表時間: 2005-07-28 13:36
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
中港台民歌版主先生:

有人愈說愈離題,兼且內容亦都誇張而失實。

還說小第是甚麼青韻寨主,本人根本就係一個小小的傳道人,默默耕耘地傳傳Folk音,偶而協助安排一些免費的音樂會及超平的結他班,誘導好樂之士入教罷了。

懇請先生出手主持論壇。

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

whitehorse
發表時間: 2005-08-01 10:55
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
TC兄,真係好想睇晒全部古仔,你雖然畀寨主添打壓,不過呢度係言論自由地方,我一於撑你,快啲講多啲畀大家聽。

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

yan
發表時間: 2005-08-03 10:20
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2005-08-03
我like 呀......
不過我更like Lawrence!!!
Rachel82
發表時間: 2005-08-03 21:31
引文:

yan 寫道:
我like 呀......
不過我更like Lawrence!!!

Yeah ~ 我都終意Lawrence 架.....
咁你有冇去聽佢地既演唱會架~...

Yeah ~終於有人講番合乎依個版話題既野啦...
呵呵~
Lydia
發表時間: 2005-08-03 23:42
網站管理員
註冊日: 2003-12-10
發表數: 820
引文:

Rachel82 寫道:
Yeah ~ 我都終意Lawrence 架.....
咁你有冇去聽佢地既演唱會架~...

Dear Rachel,

我啱啱睇完上嗰月Albert,德蘭,關菊英個concert,今個月Albert嗰concert我都買了飛了....呵呵

^Lydia^

tccheung
發表時間: 2005-08-04 02:57
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
引文:

whitehorse 寫道:
TC兄,真係好想睇晒全部古仔,你雖然畀寨主添打壓,不過呢度係言論自由地方,我一於撑你,快啲講多啲畀大家聽。

白馬兄:我地講既係幫會D野,唔想拖埋歐生落水,都係搬去第二度講好D。
我依家先要揾個檔口紥營安頓一下,得閒會繼續去爆大鑊。
Rachel82
發表時間: 2005-08-04 21:01
我啱啱睇完上嗰月Albert,德蘭,關菊英個concert,今個月Albert嗰concert我都買了飛了....呵呵

係?
其實我都好想去睇佢既演唱會架
不過次次都冇人陪....
唉~
« 1 2 3 (4) 5 6 7 ... 11 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權