logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共15
(4人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 15

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     Chyna
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
fcklam
發表時間: 2005-08-16 21:25
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-08-12
發表數: 68
成為支持者
引文:
聽及鍾意音樂係好主觀既. 但而家響青韻呢度, 真係發掘左好多寶藏, 好似大佬你啦, 阿東啦, King of MP3啦, Michael叔叔, TC啦, Rod哥, 白馬, 琛仔, 而家仲多位 fcklam, 其他未能盡錄.....真係比左好多好正黿壑隊峆導, 使到小弟眼介大開之餘. 亦學到好多野

過長,PPM!!! 小弟加入無耐,喜見各路英雄以誠意會友,的確難得好網!搞到成為習慣日日上來,…

唔好停,依種態度希望能保持落去就好啦!

capofc
發表時間: 2005-08-16 22:19
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
Re: Chyna
引文:

有時一日唔開過青韻網睇過, 好似做小樣野咁, 各位網友, 有冇同感??

Dear PPM,

Yes, I have the same feeling as you.

Rgds,
Frankie(Capo)
多事人
發表時間: 2005-08-16 23:02
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
嘩~想不到小弟多事一問可以發展到咁多吧...

咁小弟再問多問~
七十年代的'特樂樂隊'那五個成員是誰?林振強的'雷鳥'又有幾個成員和是誰?

仲有八十年代的'邊緣組合'又有誰和幾人?

嗯~仲有為什麼'潘健康'在藝術學院叫「新晉」?最近有什麼攪作(只知有某電影由他配樂.但連名都忘掉了.)嗎?但就奇怪他拍擋'伍婉珊'被稱「資深」...
阿添
發表時間: 2005-08-16 23:21
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
Yeah! Me too.....

就係咁,攪到我成日比人"投訴"!

引文:

capofc 寫道:
引文:

有時一日唔開過青韻網睇過, 好似做小樣野咁, 各位網友, 有冇同感??

Dear PPM,

Yes, I have the same feeling as you.

Rgds,

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

capofc
發表時間: 2005-08-17 00:11
青韻典堂級民歌好友
引文:

阿添 寫道:
Yeah! Me too.....

就係咁,攪到我成日比人"投訴"!

Dear Tim,

Who complain you?!

Rgds,
Lydia
發表時間: 2005-08-17 00:16
網站管理員
註冊日: 2003-12-10
發表數: 820
引文:

capofc 寫道:
Dear Tim,

Who complain you?!

Rgds,

Dear Frankie,

仲駛問,緊係添嫂喇

^Lydia^

chrishui
發表時間: 2005-08-17 00:24
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
ppm, me too!!!
Sim
發表時間: 2005-08-17 03:15
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
引文:

多事人 寫道:
嘩~想不到小弟多事一問可以發展到咁多吧...

咁小弟再問多問~
七十年代的'特樂樂隊'那五個成員是誰?林振強的'雷鳥'又有幾個成員和是誰?

嗯~仲有為什麼'潘健康'在藝術學院叫「新晉」?最近有什麼攪作(只知有某電影由他配樂.但連名都忘掉了.)嗎?但就奇怪他拍擋'伍婉珊'被稱「資深」...

試答:
七十年代的'特樂樂隊'那五個成員是誰?
3女2男...

林振強的'雷鳥'又有幾個成員和是誰?
唔識。

兩名獲得特赦的殺人犯Stephen 和Mandy,

嗯~仲有為什麼'潘健康'在藝術學院叫「新晉」?最近有什麼攪作(只知有某電影由他配樂.但連名都忘掉了.)嗎?但就奇怪他拍擋'伍婉珊'被稱「資深」...?

潘健康畢業於香港浸會大學音樂系,1996年獲提名第十五屆香港電影金像獎"最佳原創電影音樂"(和平飯店)

是資深音樂人, 但近年才積極參與音樂教育及音樂創作
所以在香港專業進修學校的的導師介紹為新晉作曲、填詞家:

最新搞作:中英童謠氹氹轉

伍婉珊自1982年主唱〔時間、時間〕於〔全港學界歌詞創作大賽〕中獲得冠軍,
從事民謠音樂, 近年獎項有:TVB 2003年度最佳兒歌歌曲大獎。
是資深音樂人。所以被稱「資深」。

答錯唔好炳。

chrishui
發表時間: 2005-08-17 14:39
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
引文:

capofc 寫道:

I think our King of MP3 Chris still have so many "Black Plastic" wor!!

其實都唔係好多﹐約800張。而家已經無聽﹐大部份都買番CD。不過現在有時做presentation或者做自己網頁﹐就有好大幫助。特別是先父留下來的幾十張78轉留聲唱片。

其實好細個對唱片已經很著迷﹐特別是唱片封套﹐多姿多采﹐不同的設計﹐就是閒來看一看也賞心樂事。一面聽唱片﹐一面看著歌詞跟著唱。而小時對唱片中間個LABEL就更著迷﹐78轉﹐45轉﹐33轉﹐唱片一直轉著﹐很得意。

星期日那天﹐與一位日本來的朋友逛二手唱片店﹐一面找﹐一面看﹐店主又特別為我們選播了一些78轉留聲唱片。就是這樣﹐就坐了兩個小時。

最開心是找到一張細碟HOUSE OF BAMBOO﹐呢首歌屬於50年代﹐年前同EE講起過。後來忍唔住立刻話比EE知﹐讓EE分享我的喜悅。

聽音樂就好似FRANCIS所講就係百毒入侵,越多越好.哈哈。
capofc
發表時間: 2005-08-17 16:17
青韻典堂級民歌好友
引文:

chrishui 寫道:
引文:

capofc 寫道:

I think our King of MP3 Chris still have so many "Black Plastic" wor!!

其實都唔係好多﹐約800張。而家已經無聽﹐大部份都買番CD。不過現在有時做presentation或者做自己網頁﹐就有好大幫助。特別是先父留下來的幾十張78轉留聲唱片。

其實好細個對唱片已經很著迷﹐特別是唱片封套﹐多姿多采﹐不同的設計﹐就是閒來看一看也賞心樂事。一面聽唱片﹐一面看著歌詞跟著唱。而小時對唱片中間個LABEL就更著迷﹐78轉﹐45轉﹐33轉﹐唱片一直轉著﹐很得意。

星期日那天﹐與一位日本來的朋友逛二手唱片店﹐一面找﹐一面看﹐店主又特別為我們選播了一些78轉留聲唱片。就是這樣﹐就坐了兩個小時。

最開心是找到一張細碟HOUSE OF BAMBOO﹐呢首歌屬於50年代﹐年前同EE講起過。後來忍唔住立刻話比EE知﹐讓EE分享我的喜悅。

聽音樂就好似FRANCIS所講就係百毒入侵,越多越好.哈哈。

Woo!!! 800 "Black Plastic" records!! Terrible!!! Hey, when will we visit you home ah? Or arrange one CW House Party at your home, I think most of our friends are interested to join as we can spend several hours for playing the "Black Plastic"...!Bravo!!!!

Rgds,
« 1 2 3 4 (5) 6 7 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權