logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共14
(3人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 14

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   流行曲地帶
     最喜愛日劇歌曲
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
fcklam
發表時間: 2005-09-30 18:28
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-08-12
發表數: 68
最喜愛日劇歌曲
可能好多網站都講過依個話題,
可能大家跟本唔喜歡日劇歌曲,
可能今日好多人更喜歡睇韓劇,

不過到最近工作忙,偶然拿起一兩張日劇唱片依然好聽!
所以想寫寫自已最喜歡一張日劇唱片!

如果講所謂SoundTrack,全張唱片都咁好聽!
自已首推〔沙灘男孩〕,即係Beach Boy!

一講Beach Boy,點都係代表開心假日!
好多時開心就想跳舞!
依張soundtrack無論音樂同歌曲非常適合依種感覺!
多姿多彩,接近一小時一點也不會悶!

有不小快歌如Forever 1970,Hold me tight是有的士夠格,個的〔彈彈〕貝詩,睇下婆婆會唔會同你講,阿邊個邊個,你跳到成個也野煲茶話咁上下?

唔鐘意跳的士夠格,
不如懷舊結他如Ventures的Wipe Out,跳隻Twist都得!

話時話,依首Wipe Out同上文提到Hold me tight
其實你睇電視耐唔耐都會聽到,尤其兩大電視台旅遊特輯
當介紹沙灘景時,經常用Hold me tight作配樂!

唔夠,又有隻懷舊Friends可以跳下慢四!

唔跳,我鐘意聽歌,十足十汽水廣告歌有walking in the Sunshine,On the beach乃典型沙灘熱浪之音而且充滿七十年代的結他!

都係麻麻,聽D舒服D,有,尤其喜歡玩結他朋友,
The sound of the sea有兩個版,
純木結他同混合結他兩個版。
最好用作操練結他功力,
誠意推薦Fly Like a big mountain,短短份多鐘,玩到唔難,要有神韻,睇閣下功力!
亦是自已放在手機經常聽既歌!
Good Luck & Good-Bye 主要係鋼琴音樂。

有情歌Sing a love song for me,不過小弟好一般,日本女歌手唱英文,都係個句,多下苦功,…

邊位喜歡望海日子,輕鬆下,要奮鬥,
聽住Bright Lights Big City啦,好有感概,令你感性起來!

小弟有兩個版本Soundtrack,香港版同台灣版,
台灣版有劇中主角亦係大名氣阪丁隆史唱Forever 主題曲!
自已覺得只係典型日本Pop Rock 風格,
歌自已真係覺得麻麻地!

但最喜歡應該是Forever (chorus version),
只係份多鐘的清唱,要唱得好聽,好講功力,
依首歌自已每天都聽一聽,當作返工前〔醒晨〕歌!

歌詞簡單直接,甜絲絲的,

Forever your love, forever your friend
Forever your heart, forever your friend
Now we're all here together happy as can be
Together Together with you
I've been here waiting you my love

回想劇中情逗初開的廣未涼子經常喜與兩位大男孩一起,
3個經常一起開心渡日,有生氣有玩樂,
用發姣最貼切不過!

一邊寫依套原聲歌集介紹,一邊都覺得開心!

你有無邊D日劇歌係好喜歡呀?

Christine
發表時間: 2005-09-30 22:12
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-10
發表數: 760
Re: 最喜愛日劇歌曲
Hi fcklam,
你好~~我最愛的日劇SoundTrack首選由中居正廣與木村佳乃主演的BROTHERS, 差不多整張CD由主題曲; 插曲以至配樂也很喜歡~~^c^!

另外LONG VACATION(主題曲-幸福的結局)與 OVER TIME(主題曲-Belive)這兩張日劇SoundTrack亦是我所喜愛哩~^^

----------------
\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

fcklam
發表時間: 2005-09-30 23:00
開始0係青韻的常客喇。
引文:
另外LONG VACATION(主題曲-幸福的結局)與 OVER TIME(主題曲-Belive)這兩張日劇SoundTrack亦是我所喜愛哩~^^

幸福的結局同Believe算係日劇代表作!

其實我重有一首日劇音樂非常喜歡,
不過歌名係粗口, ,四個英文字組成!
對愛玩結他既朋友應會特別留意!
我講緊來自〔小報〕Tabold sound track!
係Glay!依首歌係玩非常快既結他Scale!
勁到不得了!有機會無妨聽聽!

阿添
發表時間: 2005-10-01 12:59
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
我最喜歡係S.E.N.鵅邢R情白皮書"Soundtrack (1993)!

當年初嘗愛情的苦澀,這個Melody陪我度過多少個無眠夜! : )

It's like the Wind 像風一樣 -- S.E.N. *

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

chrishui
發表時間: 2005-10-01 14:58
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
我喜歡SENS的 “神啊﹐請給我多一點時間”
whitehorse
發表時間: 2005-10-01 22:04
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
唔知好耐以前鴾曌@計唔計呢?好鍾意中村雅俊在"前程錦鏽"結尾首插曲,不過唔知歌名!
比較近期都係鍾意"同一屋簷下續集""溫暖的詩句"。
另外SENS羉q都相當唔錯。

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

fcklam
發表時間: 2005-10-02 09:11
開始0係青韻的常客喇。
引文:
好鍾意中村雅俊在"前程錦鏽"結尾首插曲,不過唔知歌名!

Yeah,白馬..... 永遠長青歌!中村個的爆炸裝依然可愛!突然諗起細佬仔好迷〔網球雙鳳〕裡頭個莎莎,一打鬼形變幻球就不知幾高興,重有綠水英雌既鯉魚翻身同旋渦轉,哈哈!正!
whitehorse
發表時間: 2005-10-02 20:54
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
fcklam兄,鬼形變幻球好似係"青春火花"巀洵X美絕技,似乎離鷖D,好似變鰴抪R懷舊日劇添!

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

PPM
發表時間: 2005-10-02 21:19
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
我喜歡柔道龍虎榜 (竹協無我及新藤惠美) 的主題曲, 十分有型, 綠水英雌都唔錯 還有歸來的超人 (阿鄉), 超人七號 (佳視譯作七星俠)...., 都十分正.

fcklam
發表時間: 2005-10-03 00:54
開始0係青韻的常客喇。
引文:
鬼形變幻球好似係"青春火花"巀洵X美絕技,似乎離鷖D,好似變鰴抪R懷舊日劇添!

想唔認退化都唔得,記錯左!網球雙鳳個招係個網邊叫做咩呢?離題,係就係,不過講開又幾得意!

(1) 2 3 4 ... 8 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權