logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共10
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 10

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   流行曲地帶
     最喜愛日劇歌曲
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
fcklam
發表時間: 2005-10-03 01:06
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-08-12
發表數: 68
Re: 最喜愛日劇歌曲
引文:
我喜歡柔道龍虎榜 (竹協無我及新艘藤惠美) 的主題曲,

好在講邊個唱,我以為你想講徐小鳳唱個隻!

你唔講又事可,一講超人就唔得掂!懵面超人1號重經典,永遠〔蛇麻路,宿架!〕,重有〔Go Go Let's Go〕,重有〔拉而打…他咩拉而打,他咩拉而打,拉而打,拉而打〕無得頂,夠老餅!一住寫,一住笑到跌係地!

中文版重正,個句〔聲威陣九天,xx神拳風雷電!〕,不過唔記得係唔係鄭錦昌都有唱過!
Sim
發表時間: 2005-10-03 03:48
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
白馬,
我都鐘意你講呢兩首,
另外,中村雅俊原唱既『錦繡前程』主題曲,都好正,
我個人覺得比羅文版正好多.
另一首我幾鐘意既係酒井法子既『鏡中的裙子』,
旋律正,唱得又正,佢真人都幾正。
卡通片主題曲就最難忘『Q太郎』,最原裝,日文果首。
引文:

whitehorse 寫道:
唔知好耐以前鴾曌@計唔計呢?好鍾意中村雅俊在"前程錦鏽"結尾首插曲,不過唔知歌名!
比較近期都係鍾意"同一屋簷下續集""溫暖的詩句"。
另外SENS羉q都相當唔錯。

----------------

Sim
發表時間: 2005-10-03 03:59
青韻典堂級民歌好友
講開超人劇集,
緊要講埋『咸蛋超人』,
由吉田變身.最原裝果個。
個主題曲係日文,我記得頭兩句係咁唱:『U 牛差命...U 牛差命...』
一路以為係日文,唔知咩意思。
後來睇到『咸蛋超人』英文係Ultraman,
至知係唱緊英文:『U 牛差命』=Ultraman。

capofc
發表時間: 2005-10-03 11:33
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
引文:

Sim 寫道:
講開超人劇集,
緊要講埋『咸蛋超人』,
個主題曲係日文,我記得頭兩句係咁唱:『U 牛差命...U 牛差命...』

Derek,

Crazy!! Funny!!! :『U 牛差命』=Ultraman!!! I am laughing and falling on the ground!! Apart from Chris, I think you should be another target for me to guess how old you are as you know the first generation of『U 牛差命』=Ultraman. Crazy and laugh to death la!!!

Cheers,
Frankie(Capo)
whitehorse
發表時間: 2005-10-03 15:02
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
其實一講到懷舊日劇,就預咗俾人知幾多歲,都無所謂啦!
講過懷舊日劇,都幾鐘意”猛龍特警隊”主題曲,當然係原裝日版果首,幾有味道,成班男女特警平排行出嚟,真係好有型呀!

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

fcklam
發表時間: 2005-10-03 21:38
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-08-12
發表數: 68
引文:
講過懷舊日劇,都幾鐘意”猛龍特警隊”主題曲,當然係原裝日版果首,幾有味道,成班男女特警平排行出嚟,真係好有型呀!

個時個千葉真一,勁打得!
鄭中基唱個版都好笑!
Christine
發表時間: 2005-10-03 22:25
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-10
發表數: 760
引文:

fcklam 寫道:
引文:

G Man75~~~~正正正!
另外還有青春火花...................
V-I-C-T-O-R-Y ~~~~Sa I n~Wa~~~~~~~~~V

想重聽舊日日本劇集歌曲或老歌的朋友可以到RTHK
普通話台(Am621)早上九時開始播出由關偉光主持的
"音樂早點" 節目, 在每個星期五10:30am至11:00am
的半小時內會專門播放日本歌曲, 節目內可以聽到很多
絕版舊日日劇的主題曲與插曲, 不久前才剛好在節目中
聽到過白馬提及的前程錦繡插曲哩~~^^
喜愛日本老歌又錯過了節目時間的朋友可到RTHK普通話台
節目重溫, 在每星期五的節目內必會找得到驚喜~^^

p.s.初時見fcklam提出的是Soundtrack, 所以沒想過舊日的,
因為我所擁有的日劇Soundtrack是由"悠長假期"才開始........

\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

PPM
發表時間: 2005-10-03 23:27
青韻典堂級民歌好友
引文:

Sim 寫道:
講開超人劇集,
緊要講埋『咸蛋超人』,

第一位來地球的咸蛋超人 : 吉田 需要變身器

第二位超人七號 : 地球人化名 : 諸星丹, 用變身鏡變身, 他是第一一位不用上地球人身的超人,

最後一集的 "史上最大的侵略" 1968年在日本有很高的收視, 超人七號亦為最受歡迎的超人.

第三位超人 (歸來的超人) 鄉秀樹: 片集中都是叫超人, 後來為了避免 與 "吉田" 混淆, 叫超人Jack
利用精神力變身

第四位超人 : 超人ACE 初時由一男一女合體才可變身 (唔好想歪) , 片中主角叫北斗星司及南夕子
南夕子來原是月球人, 後離開地球後, 北斗一人使用兩隻介子變身.

第五位超人: 太郎, 一位由超人之父及超人之母制造出來的超人 (需要變身器)

第六位超人 : 尼奧, 他不是M78星雲的人, 由獅子星座其中的L77星球逃難而來
(我認為他是最膿包的超人), 亦是不用上地人身的超人 (亦是用介指變身)

超人80 : 到地球後, 化身為教師, 後加入UGM組織, 保衛地球 (需要變身器, 類似吉田使用的)

90年代開始 圓谷公司亦不斷拍攝很多超人片集, Y加等等, 至現時的 "超人Next"
但我都是覺得以前的比較過引, 主題曲大部份都十分有節奏感. 我也收集了兩張超人主題曲的cd呢, 每每聽起來令人精神振奮. 早期大部份都是用進行曲節奏所寫.

我得當年因有小朋友學蒙面超人變身由家中飛墮街中身忙...遺憾......

Sim
發表時間: 2005-10-04 04:58
青韻典堂級民歌好友
ppm,
吉田變身的咸蛋超人唔係來自地球,
都係來自xx星雲門(應該都係M78).
我記得最後一集超人被怪獸打到佢心口盞燈,嘟..嘟..嘟....冇聲,

訓左响地下, 之後有艘太空船接佢走。
最後旁白仲話超人返翻去M78雲喇, 後會有期.
我先知道超人終於瓜左喇, 以後冇得睇,好失落。

不過個超人又係既, 次次都係被怪獸打到响錶,
先至出死光環或十字手死光(唔記得正確名稱)打死怪獸,
點解唔一開始就用呢d絕招打死怪獸,
係要打餐死,打爛哂d屋至安樂...

Christine
發表時間: 2005-10-26 01:27
青韻是我家!
發表數: 760
給喜愛舊日日劇歌曲的朋友重溫一些絕版舊歌....................

香港電台普通話台節目重溫

http://www.rthk.org.hk/rthk/title_search_sp.cgi
點選"音樂早點"一欄

在第二節時段.......
10月7日19:25~~~~~面影"猛龍特警隊"主題曲
10月7日26:58~~~~~"綠水英雌"主題曲
7月29日19:33~~~~~"前程錦繡"片尾曲

在第三節時段.......
9月30日19:58~~~~"排球女將"主題曲
9月30日27:00~~~~"網球雙鳳"主題曲
8 月10日48:02~~~~二人之世界"二人世界"主題曲
5月20日04:43~~~~"矇面超人"主題曲
5月20日10:57~~~~"咸旦超人"主題曲
5月20日15:38~~~~Sa I N Wa"青春火花"主題曲

......................................................................................................
http://www.rthk.org.hk/rthk/title_search_sp.cgi
點選"週末完全放任"一欄

在第三節時段.......
8 月21日45:56面影"猛龍特警隊"主題曲音樂版
------------------------------------------------------------------------
希望各位喜歡

\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

« 1 (2) 3 4 5 ... 8 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權