logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共11
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 11

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   流行曲地帶
     最喜愛日劇歌曲
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
whitehorse
發表時間: 2006-07-18 13:56
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
Re: 最喜愛日劇歌曲
「V I C T O R Y」,「青春火花」相信是第一套以運動員為題材而受歡迎的經典日劇,岡田可愛演繹的蘇柔美,每次都以「鬼影變幻球」絕技,反敗為勝,充滿鬥志,還有馬教練的英明領導,令排球隊得到最後勝利!
要多謝互聯網及YouTube,令我呢個中年人可以重温昔日珍貴片段。

----------------
回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

Sim
發表時間: 2006-07-18 23:01
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
終於搵到我第一個夢中情人喇:
就係前程錦繡入面暗戀浩介個妹妹仔岡田奈奈,
果陣佢係日本玉女明星,好多少男都鐘意佢架。

岡田奈奈仲識唱歌。

引文:

Sim 寫道:
白馬,
我又係尋晚搵到前程錦繡尾片曲, 睇左幾次,
諗住今日登,點知俾你捷足先登。

不如我登埋前程錦繡片頭歌:
開頭幾下女聲『啊~ 啊~ 啊~』好正架, 中文版冇既。

另外,片中中村雅俊有個妹好正架, 有冇佢個video睇下。

Youtube萬歲!

PPM
發表時間: 2006-07-18 23:11
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
引文:

whitehorse 寫道:
「V I C T O R Y」,「青春火花」相信是第一套以運動員為題材而受歡迎的經典日劇,岡田可愛演繹的蘇柔美,每次都以「鬼影變幻球」絕技,反敗為勝,充滿鬥志,還有馬教練的英明領導,令排球隊得到最後勝利!
要多謝互聯網及YouTube,令我呢個中年人可以重鄔鶪擛繹Q片段。

係呀, 鶖肊O套片集當年迷倒唔小女同學, 個個去打排球, 在下後來加入學校田徑隊之後, 先發覺套劇入面有D洐曮Y好妥, 女主角們經常受鰶迉禰h死練,鶖伀郇m話學佢地咁就大劑, 會好快打柴, 以後唔洗玩....

Sim
發表時間: 2006-07-18 23:15
青韻典堂級民歌好友
我果時都有練『鬼影變幻球』,
不過我改良版為『斗零變大牛』。
仲有一招『銅牆鐵壁』就唔夠高,練唔到。

whitehorse
發表時間: 2006-07-19 13:58
青韻典堂級民歌好友
引文:

Sim 寫道:
終於搵到我第一個夢中情人喇:
就係前程錦繡入面暗戀浩介個妹妹仔岡田奈奈,
果陣佢係日本玉女明星,好多少男都鐘意佢架。

岡田奈奈好似係劇中田中健即馳用個妹,鬼鬼地,睇落又幾似佢喎!既青春又可愛。

青韻老餅舊組員
白馬

Sim
發表時間: 2006-07-20 00:04
青韻典堂級民歌好友
係呀,岡田奈奈應該係馳勇個妹,
佢暗戀浩介, 不過浩介好似係鐘意另一個大d既女人。

whitehorse
發表時間: 2006-07-20 10:04
青韻典堂級民歌好友
我記得浩介個女朋友唔多靚,仲成日話佢添,都係馳勇個妹好d!

青韻老餅舊組員
白馬

Sim
發表時間: 2006-08-16 21:07
青韻典堂級民歌好友
原來「前程錦繡」係日本每十年拍一次續集, 仲要係原班人馬主演,
咁既跨世代製作,可算係經典中經典。
典解電視台唔買嚟播, 淨係播d大陸劇同韓劇 ?

76年

85年

95年

04年

順便睇返劇中人物, 如果你係浩介, 會鐘意洋子多d定真弓多d

津村浩介(中村雅俊)

中谷隆夫(池勇)(田中健)

熊沢伸六(秋野太作)

山下洋子(金沢碧)

中谷真弓(岡田奈奈)--池勇(田中健)個妹

浜田大造(森川正太)—好似係同學。

紀子

坂田大五郎(名古屋章)--食堂老闆

引文:

whitehorse 寫道:
我記得浩介個女朋友唔多靚,仲成日話佢添,都係馳勇個妹好d!

capofc
發表時間: 2006-08-16 22:20
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-02-26
發表數: 1081
If I were Ho Ki, I will fall in love with Kong Tin Noil Noil!! Yes, same as Derek, Kong Tin Noil Noil was the dream lover of me and all the boys in my class. At that time, we were studying primary 5!! Apart from Kong Tin Noil Noil, we also fell in love with Rowena Cortas (singing Jolene, stupid cupid, ...etc) as she was studying in St Paul Convent just near my primary school. Oh! Good Old Days!!! Ha!!!!

Cheers,
Frankie(Capo)

Sim
發表時間: 2006-08-16 22:57
青韻典堂級民歌好友
Frankie哥哥,我都好鐘意露雲娜,尤其佢唱Jolene時的嬌柔,
令不少少男幻想佢為你而同Jolene講數,叫佢唔好撬走你,
家陣冇乜歌可以有咁既效果。

佢後亦唱中文歌, 但我鐘意佢唱英文歌多d,唱腔嬌柔,有香港ONJ稱號。

露雲娜在76年代表香港參加『日本武道館世界歌謡祭』.
即World Popular Song Festival,由各國流行歌星出賽,
係一個好高水準及具規模的國際歌壇盛事。
當時佢唱There’s Gotta Be A Way。雖然入唔到決賽, 
但在日本廣受注意,跟住77年己成為『世界歌謡祭』表演嘉賓。
78年仲勁,竟然可以代表流行歌大國的美國出賽,
而參賽歌曲更加英美樂壇大哥級的Elton John特別為她參賽而作曲的In The Morning!
而且入了世界高手雲集的總決賽。
香港家陣d歌手已經冇哂d咁國際性的實力了。

露雲娜在香港的熱歌不少,早期的有Torn Between Lover,
稍後的Jolene更是電台勁播歌。
這裡有好的精選試聽:
http://manchinet.com/list/CD20771.htm

« 1 2 3 (4) 5 6 7 8 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權