logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共24
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 24

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   民歌及音樂活動
     趣屋餐廳 - 懷舊電影金曲夜 11/28
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
chrishui
發表時間: 2005-11-18 11:16
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
Re: 趣屋餐廳 - 懷舊電影金曲夜 11/28
引文:

PPM 寫道:
Chris, 有沒有poster可看??

Dear PPM,

呢個要看看Mel Sir 有無 Poster個File了。

Dear Mel Sir,

你有Poster個 File可貼在這裡嗎﹖

mel
發表時間: 2005-11-18 23:48
青韻是我家!
註冊日: 2004-06-08
dear chris

just send u the file.

mel

----------------
Welcome to PinkArt for Music and Arts: -
http://www.pinkart.com.hk

chrishui
發表時間: 2005-11-19 00:12
青韻典堂級民歌好友

謝謝Mel Sir﹐有 Poster睇喇
e.e.
發表時間: 2005-11-19 11:31
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
引文:

chrishui 寫道:

謝謝Mel Sir﹐有 Poster睇喇

嘩嘩!! 正呀,我睇到有 West side story,係咪即係呢首>>>This land is mind,God gave this land to me......

我經常攪亂這兩首歌係邊套劇的主題曲 Speak softly love 同埋 The Ex.... (唔識串及唔識讀) song

嘻 ~~ 希望到時會聽到呢兩首歌啦。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

chrishui
發表時間: 2005-11-19 12:21
青韻典堂級民歌好友
Dear EE,

你講個首係Exodus (即係聖經出埃及記的故事)呀﹐原唱係Pat Boone.
Speak Softly Love 係教父﹐原本是純音樂﹐不過同期有Andy Williams演唱版﹐而且唱到好紅。

至於West Side Story就有Somewhere, Natalie Wood (好似譯做 妮坦梨活)主演 。
mel
發表時間: 2005-11-19 12:34
青韻是我家!
註冊日: 2004-06-08
dear chris, ee.

sorry, 我加小許資料 tim,

Exodus (即係聖經出埃及記的故事),但該電影係講上世紀五十年代 '以色列'立國的故事。 60' 保羅紐曼 主演。

61' West side story 最出名的插曲,可能是 tonight. 而一些女性認為最靚仔有型的演員可能是 '最佳男配角' George Chakiris 佐治查格里斯!(好似套戲係得到十項奧斯卡)。

mel

Welcome to PinkArt for Music and Arts: -
http://www.pinkart.com.hk

e.e.
發表時間: 2005-11-19 23:45
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
Dear Chris & Mel

哎唷,原來我擺左烏龍幾卄年啊。

Chris,Somewhere 我好似聽過又好似未聽過咁的。

Mel sir, 原來Tonight 係 West Side Story 裡的歌,係唔係呢首呀 >>>開頭係咁>>>> Tonight......tonight..... xxx xxx xxx tonight....... 嘻~~ 知道melody但唔識唱出黎。

記得60年代我有幾餅心愛電影插曲及主題曲錄音帶,那個年代生活唔係咁愉快,當時呢 d 歌就係我既精神食糧哩。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

多事人
發表時間: 2005-11-20 20:42
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
引文:

chrishui 寫道:
Dear EE,

你講個首係Exodus (即係聖經出埃及記的故事)呀﹐原唱係Pat Boone.
Speak Softly Love 係教父﹐原本是純音樂﹐不過同期有Andy Williams演唱版﹐而且唱到好紅。

至於West Side Story就有Somewhere, Natalie Wood (好似譯做 妮坦梨活)主演 。

嗯~其實以前的歌係唔係冇乜版權(中文歌我就知冇了.)?為什麼有些歌短時間內可以幾個人唱?
聖經出埃及記...早幾日在其他論壇講'鱷魚淚'我都有提及的...

言歸正傳~我又報名...
DD_Chan
發表時間: 2005-11-23 22:57
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2003-12-23
Hi Chris

Any special programme on that Movie theme night? Will Mercury perform in different small group? Will you do a presentation on the Movie theme?

DD_Chan
chrishui
發表時間: 2005-11-24 10:47
青韻典堂級民歌好友
Dear DD Chan,

我這次不會做 Presentation了﹐只會做當晚的司儀。
不過我相信D觀眾黎最主要都係想睇 Solo Wong、楊光 同埋Mercury﹐因為佢地先至係當晚的主角﹐我只係幫下手攪下氣氛吧了。

至於Mercury會唔會小組形式表演﹐就要主角Sum哥透露先至知了﹐不過我知道他們預備左好多好正既電影主題曲。

« 1 (2) 3 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權