logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共20
(5人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 20

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   民歌會談室
     青韻攝影會
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
阿添
發表時間: 2005-12-05 21:17
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
青韻攝影會
引文:

sonar 寫道:
好多謝你的相片呀. 相片很美. white balance 同曝光適當. 如色溫調再多點現場光一定會更有氣氛了! jpg quality如可再高小小仲好啊!
Thankyou Currency!

係喎,數數下cwfolknet.com都有好多攝影高手! sonar, Patrick, DD Chan喇,應該重有好多無蒲頭! 分分鐘繼乒乓球會後,又可搞個郊遊攝影活動,交流下攝影心得喎!

小第多年前都跟過工聯會張東老師學過一年攝影及黑房}曬,不過就放低鬫n多年喇,部Canon EOS10都好耐未姘L出來玩! 前排見到Canon EOSD350, 又心癢癢添,不過近排搬屋洗晒我蠵,無得諗住。

唔知大家對Canon的數碼SLR相機有乜評價呢?

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

patrick
發表時間: 2005-12-05 22:19
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
Re: 青韻攝影會
其實各個品牌都有各自優點, 我就剛由NIKON 轉晒 做 CANON, 另外重KEEP 咗 CONTAX既三大系統, 即 N, C/Y, G 同T3. D C/Y鏡好靚. 同埋可以用ADAPTOR裝响CANON度用.
心言
發表時間: 2005-12-05 23:45
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2003-12-15
發表數: 87
e...原來一次活動可以發掘左好多野....哈哈.

笑觀風雨天,坐看雲起時;兩者皆我意,勸君莫多疑。
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
輕風細語聽天籟 如煙若霧道心言
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
心言拾夢坊(臨時版)

sonar
發表時間: 2005-12-06 09:35
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-04
發表數: 664
我剛剛相反. 半年前由Canon轉晒去Nikon.. haha..

我曾經用過Canon 20D. 但最後都忍痛. 放晒佢轉system.
至於350D我都有朋友用. 機仔好細.. 適合女仔用.. 至於個menu screen. system. 我覺得幾玩具feel. 如果鐘意Canon, 不如考慮20D啦. 跌左價麻. 再唔係.. 考慮下Nikon啦. 就黎出D200. 不過開頭會好貴.
patrick
發表時間: 2005-12-06 22:05
青韻是我家!
我用咗nikon二十幾年, 到而家都要轉去canon都係為咗用個幾支 c/y contax 鏡, 近呢十年無論做job或者自己用都多數用數碼D100 同 CONTAX N-1, 轉用CANON就可以用埋C/Y既85 F1.4 同28~85. 唉, 大換血就等於大出血, 而家用緊CANON 5D 同20D. NIKON 就重有F5 FM3A 同幾支鏡.
Kenneth
發表時間: 2005-12-06 22:43
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
Mm~~~

其實我真係又諗過玩 SLR 架.... (唔係DSLR~)
阿Tim 遲d借你的相機比我玩啦~~~ hehehe

我都有朋友因為去trip 買左部 350d ar..
好似唔錯 wor..~~~

somewhere over the rainbow

sonar
發表時間: 2005-12-06 23:09
青韻是我家!
引文:

patrick 寫道:
我用咗nikon二十幾年, 到而家都要轉去canon都係為咗用個幾支 c/y contax 鏡, 近呢十年無論做job或者自己用都多數用數碼D100 同 CONTAX N-1, 轉用CANON就可以用埋C/Y既85 F1.4 同28~85. 唉, 大換血就等於大出血, 而家用緊CANON 5D 同20D. NIKON 就重有F5 FM3A 同幾支鏡.

5D.. 利害利害.
patrick
發表時間: 2005-12-06 23:43
青韻是我家!
而家玩d-slr就方便過用菲林機, 隨時有得睇, 即時知得唔得, 我都成三年冇用過菲林機咯, 做job就兩樣都用.
350D都唔錯吖.
sonar
發表時間: 2005-12-07 00:47
青韻是我家!
引文:

patrick 寫道:
而家玩d-slr就方便過用菲林機, 隨時有得睇, 即時知得唔得, 我都成三年冇用過菲林機咯, 做job就兩樣都用.
350D都唔錯吖.

係呀. 而家用DSLR可以即時知影成點. 最適合我d唔係好識影既人玩. 實在很方便. 科技真係好.

不如講下你部傳聞中既5D啦. 第一批user. 我到而家都未有機會試過. 到底影Wide Angle掂唔掂? 有無d sample睇下?
patrick
發表時間: 2005-12-07 18:43
青韻是我家!
部機唔錯, wide angle 確實有的黑角, 唔算嚴重, 不過呢個係正常現象, 但係高ISO就真係好正. 我暫時canon鏡唔多, 只有17-40, 多數用contax支28~85, 呢支就唔多覺有黑角, 往後就會買24-105F4L 同70-200 f2.8L IS, 不過我加咗ADAPTOR後會刮花個鏡艙, 我就索性磨平佢少少. 我D FRIEND 睇到都話我有冇攪錯, 哈哈.
(1) 2 3 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權