logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共14
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 14

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     有誰要裝 結他 PICKUP 請在此報名.
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
patrick
發表時間: 2006-01-08 02:15
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
有誰要裝 結他 PICKUP 請在此報名.
近排好多人揾我裝PICKUP, 個個都前後幾日先落ORDER, 搞到我成日都要向美國訂貨, 最慘就係無人幫我收貨, 成日要自己去郵局收件. 郵資重要成20美元, 所以一齊訂就平好多.
若有朋友想裝 PICKUP 請在此先報名, 說明要裝在邊支結他上, 我會一一向各位報上價錢和建議裝什麼MODEL. 一般我都會用FISHMAN NATURAL II ACTIVE PICKUP 同 MARTIN GOLD PLUS, 我D MARTIN 都係用呢兩款 PICKUP, 希望能大家都方便.
whitehorse
發表時間: 2006-01-08 14:44
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
Re: 有誰要裝 結他 PICKUP 請在此報名.
想問下結他神醫,小弟有個用髐傽X年Yamaha G-230尼龍結他,有冇得tune靚d聲,如果加pickup,用內置定外置會好d,因為用鼲搨@,特別有感情,d聲都ok,又唔洗出show,淨係想upgrade下佢,得閒襭ouse Party用薊惜U。

----------------
回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

patrick
發表時間: 2006-01-08 15:09
青韻是我家!
白馬, 如果加內置pickup外觀就比較好, 因為完全睇佢唔到, 而外置既pickup就主要用咪收音, 平價既就無內置音質咁好, 聽你既用途我建你用內置pickup, 你得閒攞個結他俾我睇吓先, 因為裝pickup既錢都差唔多可以買到支yamaha 結他架.
sum
發表時間: 2006-01-08 16:06
青韻是我家!
註冊日: 2004-07-17
I would to like to add pcikup for my dobro and one of my banjos, which are using external adhered-type pcikups now. Do you think it's possible?
patrick
發表時間: 2006-01-08 16:16
青韻是我家!
For the dobro it sure have customs pickup to intalment, but for banjo I have to check it out, will let you know shortly.
Sim
發表時間: 2006-01-08 18:34
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
昨晚house party見到Richard支1969年三舊水的Yamaha FG350,
經結他醫神加左個pick up,再加埋Rod哥用經多重美容護甲的指甲+彈開Martin指法,
彈出來的聲同Rod哥彈佢dMartin真係差不多,搞到個個爭住出價競投。
我仲以為佢彈緊Martin潻。
返屋企睇下支收埋十幾年的Yamaha,70年代買,又係三舊幾,
型號係FG350W,比Richard那支只多了個W,即係姐妹結他。
以前的結他冇Pick Up,原來加返Pick Up可以咁好聲。
搞到心陏陏又想試下。
請問醫神有咩建議呢?

網上同型號Yamaha FG 350W
Spruce top. Rosewood back + sides. Mahogony/Indian rosewood fretboard.

阿東
發表時間: 2006-01-08 18:35
網站管理員
註冊日: 2003-12-16
發表數: 491
引文:

whitehorse 寫道:
想問下結他神醫,小弟有個用髐傽X年Yamaha G-230尼龍結他,有冇得tune靚d聲,如果加pickup,用內置定外置會好d,因為用鼲搨@,特別有感情,d聲都ok,又唔洗出show,淨係想upgrade下佢,得閒襭ouse Party用薊惜U。

內置Pickup安裝在saddle下面, 所以要磨低saddle, 等saddle+pickup高度和原個saddle差不多再裝上吉他.
因為個saddle矮o左, 弦線振動經saddle再傳到面板會差了一截,音質會有明顯的改變(變差和音量小一點).
支琴你用髐傽X年, 又有特別感情, 見議你唔好裝pickup
外置pickup對吉他結構不會太大, 不過D聲都幾硬.

尼龍結他收音最都係用高質數電容Mic收音最好, 若果只是在House Party用薊惜U, 都有支平價樂器Mic, 收音都OK啦.

吾人粵語 天籟九聲

patrick
發表時間: 2006-01-08 19:04
青韻是我家!
你呢支yamaha 應該係可以用鏍絲黎較saddle高低喎, 要睇真D 條SADDLE SLOT 有幾濶先可以準確判斷. 一般D SIZE ACOUSTIC GUITAR 裝 FISHMAN NATURAL II 都有唔錯音色, RICHARD 支 YAMAHA就係用MARTIN GOLDPLUS PICKUP.
Sim
發表時間: 2006-01-08 21:59
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
呀,saddle係可以用鏍絲黎較架。
冇彈十幾年,頭先拎出嚟彈下,d聲仲ok,d絃竟然冇嚴重生鏽,
不過個盒冇Richard保存得咁好

whitehorse
發表時間: 2006-01-08 22:43
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
唔該晒Partick,我下次青韻House Party帶俾你睇。

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

(1) 2 3 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權