logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共11
(4人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 11

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     初試彈押尾歌曲"Fight"
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
sonar
發表時間: 2006-03-08 00:25
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-04
發表數: 664
初試彈押尾歌曲"Fight"
新年北海道旅行買左押尾的CD同歌譜. 諗住想學下佢幾招技巧. 點知返黎咁耐連膠套都未拆. 只係練過下一半衣首Fight. 跟住無左件事. 直到剛剛過去的house party. Sim兄突然問起我押尾的譜練成點. 我才記得.. 原來我已經忘記左d譜同CD了.. 昨晚的起心干攞起支結他練左幾個鐘. 好難彈得到佢個feel.. 彈到亂晒龍.. 我諗仲有排練先掂.. 而家當交下功課比大家聽聽.. 好耐無玩finger style... 彈得唔似唔好笑呀. 隻手都唔係好聽話.. 第日再有時間再練下再錄過比家睇睇有無進步.

http://www.ec321.com/razones/fight_ec.htm
Sim
發表時間: 2006-03-08 01:08
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
Re: 初試彈押尾歌曲"Fight"
攞起支結他練左幾個鐘已經似模似樣,
練多幾日咪十足押尾咁。
下個月house party彈嚟睇下哩

----------------

whitehorse
發表時間: 2006-03-08 09:39
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
好有押尾+sonar feel,一於下次青韻House Party等你彈俾大家聽。

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

sonar
發表時間: 2006-03-08 10:25
青韻是我家!
hi sim.

衣幾年我都無試過練一首歌要練幾個鐘.. 仲要未練得熟..
幾個鐘很多的了.. 我都無乜時間練習.. 平時完全無練過歌.. 練都係半個鐘至一個鐘最多... 剛好個晚學生請假我才有點時間的起心干練習...

佢衣首歌.. 要彈個feel實在好難好難.. 真係做唔到.. 有排練...
上黎彈? 唔好講笑啦.. 衣條咁既片我都彈左成七八次.. 都彈到亂晒龍.. 下次真係要用拍子機幫手先得.. 黎到彈live實死.. 我都無時間練習.. 我連razones的歌都未執tim... 唉.. 不過押尾既技巧我已經大約了解左小小. 都算做無白費左d練習時間.

多謝白馬兄鼓勵呀.
如果大家想要衣首歌譜. 我下次copy比大家啦. 但係上黎house party彈... 就唔好了..
dannychow
發表時間: 2006-03-08 21:38
青韻是我家!
註冊日: 2006-01-01
wow, 很勁呢~ 真係有d押尾o既影子喎~
我都有Fight的譜,但係我睇到頭兩個bar,d音複雜到唔知點彈,就放棄了... hee hee...

期待你的完全版!
PhantomGTR
發表時間: 2006-03-08 22:51
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Eric兄,

Can't see, pls. fix!

阿添
發表時間: 2006-03-09 00:55
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
引文:

PhantomGTR 寫道:
Eric兄,

Yeah yeah... 想睇想睇!

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

Kenneth
發表時間: 2006-03-09 00:55
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
引文:

sonar 寫道:
.... 剛好個晚學生請假我才有點時間的起心干練習...

e~ eric 你教乜野架?~ Guitar?
睇黎我都要報下名學先得~ hehe

somewhere over the rainbow

sonar
發表時間: 2006-03-09 01:02
青韻是我家!
引文:

Kenneth 寫道:
引文:

sonar 寫道:
.... 剛好個晚學生請假我才有點時間的起心干練習...

e~ eric 你教乜野架?~ Guitar?
睇黎我都要報下名學先得~ hehe

hi kenneth . yes ar. guitar.
sonar
發表時間: 2006-03-09 01:02
青韻是我家!
引文:

PhantomGTR 寫道:
Eric兄,

fixed! thanks
(1) 2 3 4 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權