logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共35
(3人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 35

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     初手買結他請給d意見??
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
yy326
發表時間: 2006-03-20 15:03
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2006-03-20
發表數: 24
初手買結他請給d意見??
你好我是新來的,本人學了結他約1個月(自學+朋友),現用朋友的takamine g-116結他,因結他是朋友,所以想買一支(鋼絲)自用,現想用$2000~3000買,有什麼牌子好呢??
ovation or seagull or others??
sonar
發表時間: 2006-03-20 15:32
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-04
發表數: 664
Re: 初手買結他請給d意見??
如budget $4000內.. 我都係會選擇Yamaha..
Kenneth
發表時間: 2006-03-20 15:40
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
yy326 你好!!
首先多謝你到訪CWFolknet.com

你的問題其實好多舊post 都有討論過~
不妨利用一下我地的"搜尋"功能呀~
可以用"買結他" 等字眼search 下
會有很多寶藏呢!!

$3000 的鋼絲一般選擇不多
Ovation 的$2 to 3K 只有Made in China 的選擇
音色就很參差.. 而且做工麻麻...

Seagull.... 香港有得賣個d.. 都好似唔太好聲....
除非你真係好鐘意個Brand la.....
同埋買左都要set 一輪...

$2-3K Best buy 一定係Yamaha or Takamine
最近有支 Toyama $680 好似都唔錯..
Patrick 大哥亦都極力推介 
你可以考慮考慮~

----------------
somewhere over the rainbow

sonar
發表時間: 2006-03-20 15:44
青韻是我家!
引文:

Kenneth 寫道:
yy326 你好!!
首先多謝你到訪CWFolknet.com

你的問題其實好多舊post 都有討論過~
不妨利用一下我地的"搜尋"功能呀~
可以用"買結他" 等字眼search 下
會有很多寶藏呢!!

$3000 的鋼絲一般選擇不多
Ovation 的$2 to 3K 只有Made in China 的選擇
音色就很參差.. 而且做工麻麻...

Seagull.... 香港有得賣個d.. 都好似唔太好聲....
除非你真係好鐘意個Brand la.....
同埋買左都要set 一輪...

$2-3K Best buy 一定係Yamaha or Takamine
最近有支 Toyama $680 好似都唔錯..
Patrick 大哥亦都極力推介 
你可以考慮考慮~

尖沙咀北京道一號上面間柏斯執粒. display guitar好平. 幾百蚊一支. 可以上去看看. 記得柏斯入面既結他. 過千蚊就唔好買了. 幾百蚊一支Toyama都ok ga. 分分鐘好過支兩三千蚊既ovation...
yy326
發表時間: 2006-03-20 16:07
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2006-03-20
發表數: 24
SORRY,其實我已經看過舊post了,因我去leetom 試過ovation $2300applause(電木果款),yamaha$1300(木), seagull $2900(木),但因ovation設計特色很想買和朋友話電木多野玩d,所以想問清楚d?
colacat
發表時間: 2006-03-20 16:09
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-02-10
發表數: 270
買 Toyama , 真係唔係呀 patrick 哥推薦o個款, 都唔好立亂買.

我一年前買左支 Toyama , 乜都唔識走入去買左支鋼線, 完全係因為個朋友有折所以買佢. 買左賴左野都唔知, 新仔唔識睇, 原來支結他比一般結他高左好多. 彈左好多個月都練唔好, d 手指又因為唔識用力彈到腫埋. 彈到冇心機放低左差唔多成年.

近期搵到黎青韻, 經 patrick 哥指點先知係支結他高左, 唔係我唔會練極都冇進步, 結果要勞煩 patrick 大國手同我支結他做手術磨左個腮骨, 較番低 d , 我而家先叫做練到咋!!

=.= ....... 所以買結他, 奉勸各位真係要小心, 唔識買記住拉個識既人陪你去呀!!

sonar
發表時間: 2006-03-20 16:32
青韻是我家!
引文:

colacat 寫道:
買 Toyama , 真係唔係呀 patrick 哥推薦o個款, 都唔好立亂買.

我一年前買左支 Toyama , 乜都唔識走入去買左支鋼線, 完全係因為個朋友有折所以買佢. 買左賴左野都唔知, 新仔唔識睇, 原來支結他比一般結他高左好多. 彈左好多個月都練唔好, d 手指又因為唔識用力彈到腫埋. 彈到冇心機放低左差唔多成年.

近期搵到黎青韻, 經 patrick 哥指點先知係支結他高左, 唔係我唔會練極都冇進步, 結果要勞煩 patrick 大國手同我支結他做手術磨左個腮骨, 較番低 d , 我而家先叫做練到咋!!

=.= ....... 所以買結他, 奉勸各位真係要小心, 唔識買記住拉個識既人陪你去呀!!

記得我第一支結他. 係在沙田一間琴行仔買的一支買左$350既nylon木結他. 佢fret高線高. 仲容易走音. 但我初買時什麼都唔識. 買返黎第二朝仲整斷線tim.. 但就咁我就彈左佢三年. 才買第一支yamaha.

學習進度與結他是有關係的. 但我相信不是最大關係. 相信若Eric Clapton拿上我支350蚊的結他. 彈出來的東西仍是很Eric Clapton...

其實你的練習進度問題興是否toyama 結他關係不太大的. 就算上萬元級的結他. 都經常見有S neck. 只要購買時留意一下便可以了. 其實線高一點. 對你練習都可能會更好. 取難捨易的練習永遠只會令自己有突破. 貼fret當然會較易彈但未必一定係好事.

我近幾年都開始要學習不要埋怨自己的結他不夠好...
我早幾年也不停去轉換結他. 總覺得別人的結他更好聲. 更好彈. 但現在我也不再有這種感覺了. 我現在只會不停埋怨自己不能用自己的結他彈得更好...
colacat
發表時間: 2006-03-20 16:44
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-02-10
發表數: 270
HAHA, 都係既.

所以我而家支結他係改低番左, 但係都仲係偏高, 我都唔會嫌棄佢, 繼續用佢黎練.

都 feel 到用佢係難彈 d 架, 不過我點都會突破佢.

sonar
發表時間: 2006-03-20 17:07
青韻是我家!
引文:

colacat 寫道:
HAHA, 都係既.

所以我而家支結他係改低番左, 但係都仲係偏高, 我都唔會嫌棄佢, 繼續用佢黎練.

都 feel 到用佢係難彈 d 架, 不過我點都會突破佢.

"點都會突破佢" YEAH!!!
Kenneth
發表時間: 2006-03-20 17:11
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
I must be very lucky...
The first guitar I bought was a Yamaha C-60.
Which is very good in condition....
easy to play, sounds good (for the price)...

Anyway.. most important part for buying a guitar is..
you really like it !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

----------------
somewhere over the rainbow

(1) 2 3 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權