logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共12
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 12

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     初手買結他請給d意見??
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
colacat
發表時間: 2006-03-20 17:12
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-02-10
發表數: 270
Re: 初手買結他請給d意見??
hahah,

係啦 eric 哥, 你個結他班, 點解小組同獨立都只係差 100 蚊咁少既?

我又想平 d , 但係我見只係相差 100 蚊, 我又想報你個 1 對 1 個 course 喎~~

yy326
發表時間: 2006-03-20 17:16
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2006-03-20
發表數: 24
To Kenneth版主
請問我在照相館中,見有你們朋友用黑色的ovation,果支幾$呢??因我很like果支

結他1 對 1 個 course 點報呢?因我工作是shift time的
sonar
發表時間: 2006-03-20 17:23
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-04
發表數: 664
引文:

colacat 寫道:
hahah,

係啦 eric 哥, 你個結他班, 點解小組同獨立都只係差 100 蚊咁少既?

我又想平 d , 但係我見只係相差 100 蚊, 我又想報你個 1 對 1 個 course 喎~~

其實非必要.. 我唔prefer教兩個.. 除非兩個人的程度非常接近.. 可以同時接收到我所講既野.. 如果唔係.. 大家都只會吃力不討好.

我地都係講返選購結他啦. 唔好講學結他衣個問題了. 好似離晒題.
patrick
發表時間: 2006-03-20 20:09
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
唔.. colacat妳真係有志氣喎, 咁樣學野就啱喇, 妳支結他真係唔算好彈架, 有時間再幫妳改好d啦, 不過從艱苦中學習係好既. 另 外, 要認真學結他就梗係一對一好啦, SONAR 呢D高手師父唔易揾架... 講到我都想學添.
引文:

colacat 寫道:
HAHA, 都係既.

所以我而家支結他係改低番左, 但係都仲係偏高, 我都唔會嫌棄佢, 繼續用佢黎練.

都 feel 到用佢係難彈 d 架, 不過我點都會突破佢.

Kenneth
發表時間: 2006-03-20 20:14
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
引文:

patrick 寫道:
唔.. colacat妳真係有志氣喎, 咁樣學野就啱喇, 妳支結他真係唔算好彈架, 有時間再幫妳改好d啦, 不過從艱苦中學習係好既. 另 外, 要認真學結他就梗係一對一好啦, SONAR 呢D高手師父唔易揾架... 講到我都想學添.

咁Patrick 哥哥你幾時教下我地唱歌仔ar...~~

by the way.. 我今日take out my ovation 玩左陣~~
Acoustic 聲... 支 Ovation 同呀嬌真係.. 無得比..
Plug 左又唔同講法~ 不過衰在at home 無得plug`

----------------
somewhere over the rainbow

Kenneth
發表時間: 2006-03-20 20:17
版主
註冊日: 2003-12-10
發表數: 490
引文:

yy326 寫道:
To Kenneth版主
請問我在照相館中,見有你們朋友用黑色的ovation,果支幾$呢??因我很like果支

結他1 對 1 個 course 點報呢?因我工作是shift time的

Mm.. 我估你係講Michael 叔叔個支Ovation?
個支應該係 Ovation Celebrity Series的...
should be made in Korea..
香港買大概 $3 - 4千啦我估~~
Plug 左聲okay ga..!
係無乜木聲law...

----------------
somewhere over the rainbow

patrick
發表時間: 2006-03-20 20:19
青韻是我家!
哈哈, 正如PPM講, 青韻各組員真係大有進步, 唔怕我煩就一齊研究研究啦.
yy326
發表時間: 2006-03-20 21:26
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2006-03-20
發表數: 24
sorry,什麼叫Plug 左聲呀??
and 想再問下你地個結他班(一對一)右點報呢??貴唔貴呢??
sonar
發表時間: 2006-03-21 00:02
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-04
發表數: 664
引文:

patrick 寫道:

嘩. patrick兄太言重了. 小弟受不了. 受不了.
patrick
發表時間: 2006-03-21 00:39
青韻是我家!
你唔好咁謙啦, 高手即係高手嘛.
« 1 (2) 3 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權