logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共37
(2人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 37

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   徵求及出讓
     求木結他外置pick up~
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
diamondbeyond
發表時間: 2006-05-21 02:09
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2005-09-28
求木結他外置pick up~
想問下各位有冇人會放木結他ge外置pick up,係一條長方形裝
o係弦下面o個隻~我想裝落我支taylor big baby度,thx a lot~
chanhonkit
發表時間: 2006-05-21 09:33
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-05-29
發表數: 100
Re: 求木結他外置pick up~
我問過TOM LEE…好似最平四五百…

炮台山的嘉琳琴行都有…唔駛一百…

不過質素…ER.....

Patrick哥哥出手啦
發表時間: 2006-05-21 18:08
初到青韻,請多多指教!
其實係咪邊隻牌子ge質素都係差唔多ga???
因為四,五百蚊 ge話我都ok ge...
patrick
發表時間: 2006-05-21 19:38
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
引文:

diamondbeyond 寫道:
其實係咪邊隻牌子ge質素都係差唔多ga???
因為四,五百蚊 ge話我都ok ge...

梗係唔係啦, 音色可以差好遠架, 一般比較好既fishman rare earth pickup 要成1.5k架, 要視乎你對音色有冇好大要求啦, 裝咗呢款pickup, 會對你支結他音質有好大提昇架, 又唔使對支結他動大手術, 另外, 因為佢係直接收絃線既震動, 結他音箱既大細對佢冇乜大影响, 好啱d細音箱既結他架. 大過我就唔係咁鍾意佢裝咗上支結他度會成個外露出黎囉.
發表時間: 2006-05-21 21:18
初到青韻,請多多指教!

明白,咁如果我得大約$600 budget,有咩好ge介紹???
其實我可以再用多少少錢ge,但係自己又唔識買,驚會買錯....
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權