logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共30
(3人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 30

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     2006.06.10 (六) - 珠海音樂之旅
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
chrishui
發表時間: 2006-06-13 13:22
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
2006.06.10 (六) - 珠海音樂之旅

無謂逐D逐D講﹐不如開多一個Topic。第2日去左珠海﹐跟Rod 哥班內地朋友見面﹐而Sampson同 PPM 更於酒吧內表演﹐反應很熱烈。我相信他們兩個都好過癮。
剛巧又有一隊Rock Band表演﹐幾好﹐雖然只得4個人﹐但好有默契﹐起碼玩得齊齊整整﹐又無香港D Rock友懶勁又扮串的感覺﹐我都好Enjoy 他們的演出。

Muzikland 介紹﹕
http://mypaper.pchome.com.tw/news/chrishui/3/1270157180/20060612191515/
sampson
發表時間: 2006-06-13 14:15
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-04
Re: 珠海音樂之旅
這晚好high, 唱到關卡close左, 要在珠海過一晚夜。
PPM
發表時間: 2006-06-13 17:55
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
多謝Rod哥、 阿貓兄、靚仔遙遙兄帶我去魕O間叫第五街黻s吧,我唱唱鴷知老闆幫我打Bongo,多謝晒!!! (我飲到都 “wing wing”鵅A只記得Sampson唱 Last Thing On My Mind及一個人,有幾首醒唔起…..hehehe. ...sorry) 當晚我地都坐低分享對音樂睇法。遙遙兄對John Lennon顅magine十分喜歡,更講出對呢首歌儱P受。而Chris提過嚗硍丹W稱叫 “守望”,佢地比在下感覺係一種soft rock,好出色。 聽聞酒吧老闆想攪一次香港民歌之夜, mmm....詳情等Rod哥講叻.

未去酒吧街之前,當然去鬆鬆骨啦,有一位男技師原來都懂得玩齔畦L,未有跟過老師學習,只係從書本上跟住彈彈唱唱,按摩完之後,Rod哥就借出佢支 “馬丁” 限量版比個技師彈下,Wa,跟住書本學習都可以彈得有板有眼,所以話國內人材多得很……

過夜費用好平!!!!因為在下飲醉, 請問Rod哥係邊位大佬帶我地去架

----------------

tccheung
發表時間: 2006-06-13 18:36
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
我好想知道你地夜晚去左邊度開餐?
Sim
發表時間: 2006-06-13 20:36
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
幾個麻甩佬去完澳門,再轉戰珠海,
話俾人聽話去彈結他唱歌,
唔知有幾多人信。
呢張visa都唔易攞。

PPM
發表時間: 2006-06-13 22:24
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
引文:

tccheung 寫道:
我好想知道你地夜晚去左邊度開餐?

TC, Rod哥帶鬻琣a去食涮羊肉, 鶪@帶舖頭叫 "大草原"我地於其中一間食 (死, 又唔記得乜名) , 因為Rod哥其一位朋友係新疆人, 但係話係內蒙D半肉好食D wor, 再加上Rod哥帶麍鶧s及冰凍甜酒, 真一樂也!!! 跟住Sampson兄歌興又發, 城_支 "馬丁" 唱娛一番.

chrishui
發表時間: 2006-06-14 00:07
青韻典堂級民歌好友
呢樣野就要睇下自己平時的修為了﹐人地點覺得﹐都係自己平時表達出來話比人知既者﹐唔係人地信唔信的問題。唔好攪到好好地的音樂聚會講到咁既層次。
hahaha

引文:

Sim 寫道:
幾個麻甩佬去完澳門,再轉戰珠海,
話俾人聽話去彈結他唱歌,
唔知有幾多人信。
呢張visa都唔易攞。
Sim
發表時間: 2006-06-14 01:27
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
Chris哥哥,
小弟可能表達力弱,令你誤會喇。
喜愛音樂的人能夠到異地和同好交流,以歌會友,當然係賞心樂事喇,
呢點小弟點會唔明。
見ROD哥佢地响珠澳又彈又唱又飲, 玩得咁開心, 小弟不知幾咁羨慕, 幾想玩埋一份。
我既意思係, 如果唔識我地既人, 聽到話幾個麻甩佬去珠澳彈結他唱歌,
唔知有幾多人信,
絃外之音係話,外人可能好難明白喜愛音樂既人, 點解要去到咁遠, 周圍去搵人一齊彈唱。
不過正如你所講, 人地明唔明, 信唔信的確係唔緊要既,
自己明, 自己信咪得囉, 自己興趣唔駛同唔明既人交代。

如果講層次,可以只當係純粹個人興趣活動。
又可以睇成係一種兩地人民自發的音樂文化交流, 推廣好音樂。
再高d層次是以音樂交流拯救地球, 因為人與人了解多一點,
磨擦自然少一點, 世界自然和平d, 所以大家都可以有肩負起世界和平的使命,
我上次都係咁樣為某君的深圳音樂歷奇遊向人解說。
雖然誇張左d, 不過又未嘗冇道理, 而且我潛意識真係有咁想法。
不過如果次次都咁講到咁高層次, 人地又會當我地係傻仔,
所以咪有時要講下笑, 同大家減減壓力。
唔知咁講解決左未?

RodFoo
發表時間: 2006-06-14 10:16
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-01
發表數: 682
Hi Derek,

Well understood. Don't be too sensible about it. I think Chris as well.

When I arranged the gathering, it was long time before the Rock Concert was advertised. I did not know about it. MAD was of course was counted in then. Michael was informed (Too bad he is the senior and has to shoulder everything) and I expected MAD, at least members who have visas, would be there too.

But because of the concert, many could not come and you with no exception. So, if you like, please join our next expedition which should be very soon.

Indeed, we had a most enjoyable trip both in Macau and Zhuhai. Music, people, food and everything else was OK except I am still resting for recovery physically but with nice memory.

Yes! Let me arrange something more soon.

Rod

chrishui
發表時間: 2006-06-14 12:22
青韻典堂級民歌好友
Derek 哥﹐

比你解釋一下﹐我完全明白曬。
可能呢排寫音樂稿寫得太多了﹐所以你都見我個報道啦﹐只會講同音樂有關的事情﹐就算我地食MUG野﹐我都好少提﹐因為同個主題無關﹐我又唔想將個篇野變成旅遊書或飲食XX。見你咁寫﹐我仲驚﹐上一次你地已經又斷背又成﹐我幾驚一陣比X週刊見到篇野話ARM 駛呀。而且青韻咁多青年人黎睇﹐人地以為我地班鍾意音樂的人原來只係咁既層次﹐就弊了。我最擔心就係比我個唔識上網個阿媽睇到﹐佢會鬧架﹐以為我群埋D唔知咩人。

引文:

Sim 寫道:
Chris哥哥,
小弟可能表達力弱,令你誤會喇。
喜愛音樂的人能夠到異地和同好交流,以歌會友,當然係賞心樂事喇,
呢點小弟點會唔明。
見ROD哥佢地响珠澳又彈又唱又飲, 玩得咁開心, 小弟不知幾咁羨慕, 幾想玩埋一份。
我既意思係, 如果唔識我地既人, 聽到話幾個麻甩佬去珠澳彈結他唱歌,
唔知有幾多人信,
絃外之音係話,外人可能好難明白喜愛音樂既人, 點解要去到咁遠, 周圍去搵人一齊彈唱。
不過正如你所講, 人地明唔明, 信唔信的確係唔緊要既,
自己明, 自己信咪得囉, 自己興趣唔駛同唔明既人交代。

如果講層次,可以只當係純粹個人興趣活動。
又可以睇成係一種兩地人民自發的音樂文化交流, 推廣好音樂。
再高d層次是以音樂交流拯救地球, 因為人與人了解多一點,
磨擦自然少一點, 世界自然和平d, 所以大家都可以有肩負起世界和平的使命,
我上次都係咁樣為某君的深圳音樂歷奇遊向人解說。
雖然誇張左d, 不過又未嘗冇道理, 而且我潛意識真係有咁想法。
不過如果次次都咁講到咁高層次, 人地又會當我地係傻仔,
所以咪有時要講下笑, 同大家減減壓力。
唔知咁講解決左未?
(1) 2 3 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權