logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共25
(6人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 25

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     曾路得 - 驟雨中的陽光 music video
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
多事人
發表時間: 2006-06-16 01:03
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
曾路得 - 驟雨中的陽光 music video
http://grm.cdn.hinet.net/xuite/f/2/f/3/13774321/blog_169460/dv/6849203/6849203.wmv
驟雨中的陽光 曾路得

曲:黎小田
 詞:盧國沾
 麗的電視劇「驟雨中的陽光」主題曲

紅日半倚山背後
 斜陽共我陪伴你
 即使有時驟雨下
 可曾退避

陪伴你走千里路
 行人路過回望你
 雖則惹人羨慕
 招來多少妒忌

最難受 嬌陽下 幾陣雨
 似眼淚 似傷悲

其實你不須暗示
 誰能像我明白你
 不管那時驟雨下
 此時愛在一起

whitehorse
發表時間: 2006-06-16 10:56
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
Re: 曾路得 - 驟雨中的陽光 music video
講真套電視劇真係無乜睇過,不過就好鐘意呢首歌,加上當時年紀小,對愛情有好多幻想,仲有曾路得清新悅耳嘅歌聲,好有墮入感。

----------------
回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

sonar
發表時間: 2006-06-16 11:32
青韻是我家!
註冊日: 2005-05-04
發表數: 664
原來以前麗的電視劇都有咁好聽既主題曲. 諗起近8年.. 真係無乜邊首主題曲係有印象... 除左大長今.. 可能我無乜睇電視... 但印象中80年代的主題曲真係好正... 每首歌同部戲真係好夾的.
colacat
發表時間: 2006-06-16 11:53
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-02-10
發表數: 270
以前電視台同唱片合作, d 歌係好 suit 電視劇, 亦都好聽.

曾有段時間香港樂壇主要既流行曲係電視劇, 最鼎盛時期應該係輝黃時代.

之後開始, d 電視劇同流行曲既關係, 完全都理解唔到 "點解呢隻歌會係呢套劇既主題曲? 又難聽" r 爆頭....

近期 d 電視劇主題曲同 d 劇好夾, 因為係電視台同唱片公司合作, 不過好衰唔好用埋佢地自己 d 演員黎唱. 撞鬼, 我有次一開電視, 聽到三色台小生陳豪唱歌, 嚇到我即刻熄鬼左個電視!!
Lydia
發表時間: 2006-06-16 12:01
網站管理員
註冊日: 2003-12-10
發表數: 820
Dear白馬:

我同你一樣,由當初係電視機前聽到亞Ruth唱這曲,再到我學彈結他,甚至到今時今日,我仍然係咁喜愛呢隻歌. 所以上次係House Party(老師同研新的師生匯),我都係揀番呢隻歌嚟唱.

Dear Eric,

七,八十年代的電視劇同主題曲隻隻都好正,就好似七十年代初的"啼笑姻緣",其後無線及麗的呼聲一系列電視劇主題曲等,隻隻都街知巷聞,連細路仔都可能識得唱番兩咀

^Lydia^

whitehorse
發表時間: 2006-06-16 21:39
青韻典堂級民歌好友
七、八十年代,我都係一路食住飯,一路睇住電視劇同聽主題曲長大,所以對呢羉q特別有感情,特別鐘意,所以今時今日我仲好鐘意鄭少秋、關正傑、張德蘭....等等,呢批唱電視主題曲或插曲嚘q手。

青韻老餅舊組員
白馬

e.e.
發表時間: 2006-06-17 01:40
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
再睇番個片段,憶起當時的情懷 ....套劇應該係大約八零或八一年首播的,那時肚子裡懷著 BB 仔。 總是喜歡躺著看電視的。

主題曲真係好好聽,到現在還是百聽不厭哩。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

Lydia
發表時間: 2006-06-17 09:27
網站管理員
註冊日: 2003-12-10
發表數: 820
引文:

whitehorse 寫道:
七、八十年代,我都係一路食住飯,一路睇住電視劇同聽主題曲長大,所以對呢羉q特別有感情,特別鐘意,所以今時今日我仲好鐘意鄭少秋、關正傑、張德蘭....等等,呢批唱電視主題曲或插曲嚘q手。

白馬哥哥:

我都係當年電視送飯的一份子,所以我唔淨止鍾意佢地,仲會儲番這些百聽不厭的歌曲,就好似近期二奶台出的電視劇主題曲box set,又好似兩盒"家傳戶曉",通通都俾我聽到爤咁制

^Lydia^

whitehorse
發表時間: 2006-06-17 10:07
青韻典堂級民歌好友
Lydia,呢兩盒"家傳戶曉",當然一早就買咗,仲聽到殘洒添!

青韻老餅舊組員
白馬

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權