logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共22
(2人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 22

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     我想要 e.e. 南瓜露o既食譜!
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Fornia
發表時間: 2006-07-13 14:14
版主
註冊日: 2003-12-11
發表數: 297
我想要 e.e. 南瓜露o既食譜!
e.e.

可唔可以公開你整南瓜露o既食譜呀?

我想試下整...... heee

----------------
I'm Fornia

e.e.
發表時間: 2006-07-13 14:31
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
Re: 我想要 e.e. 南瓜露o既食譜!
Dear Fornia

嘻嘻 ~~ 係時候要學番整幾味架啦。

早前一邊整一邊拍照,點知那張拍抵的 card 在換左出黎唔知放左去邊,搵左幾日都重未搵到。

妳等多陣,我畫埋幅畫去菜市同超市場再買材料,會寫底晒份量同拍照片今晚貼上黎。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

Dolphin
發表時間: 2006-07-13 16:05
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2004-04-25
發表數: 41
e.e

你上次咪話左我知d材料....點整...點整.....

咁我買完d材料又費事用一半就擺o係度晒左佢..

咪一次過用曬佢囉

我d份量都係斷估架...不過都整得好美味呀...

只不過落糖係我娘親幫我

sampson
發表時間: 2006-07-13 18:14
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-04
e.e.

我又要你o既南瓜露食譜.

Sampson
e.e.
發表時間: 2006-07-13 21:48
青韻是我家!
引文:

Dolphin 寫道:
e.e

你上次咪話左我知d材料....點整...點整.....

咁我買完d材料又費事用一半就擺o係度晒左佢..

咪一次過用曬佢囉

我d份量都係斷估架...不過都整得好美味呀...

只不過落糖係我娘親幫我

--------------------------------------------------------
Dear Dolphin

上次即係幾時呀,e.e.年紀大冇記性啦。

寫番底點煮都好,第時 e.e. 再老 d 可以跟住食譜煮哇。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

e.e.
發表時間: 2006-07-13 22:35
青韻是我家!
食譜黎啦 .....

椰汁忌廉南瓜露 :

材料 :南瓜一個【約三斤半】

罐裝椰漿一罐【大】或兩罐小

盒裝鮮忌廉 一小盒【200 ml】或【500ml】半盒

沙糖 【50克】

粟粉【兩湯匙半】用來開生粉水

水【1.5公升】

先將南瓜洗淨切開,刮去瑯,切成塊。用碟盛好隔水用大火蒸 15分鐘【加蓋蓋著蒸】然後待稍冷用匙將瓜肉刮出壓成糊狀。

將【1.5】公升水放煲煲滾,然後放入南瓜蓉攪拌後再煮滾,滾後放糖,不要一下子落很多,邊落邊試味。

然後放椰汁及忌廉,待再滾起時下生粉水【邊滾邊落攪拌】。

==============================

一個三斤半的中國南瓜煮出來就有很多,足夠八人份量

================================
貼士:最重要是控制糖份,不要讓甜味蓋過南瓜的香味。下糖時不要一下子全部倒下,由小漸加至味道適合,然後才放椰汁及忌廉。

一般四人份量可用半個南瓜,或者可以用圓型青色的日本南瓜,味道和口感較好,不過價錢就是中國南瓜的幾倍。
===============================
半個南瓜的份量:

南瓜半個

罐裝椰漿一罐【165ml】細罐

盒裝鮮忌廉一盒 【200ml】細盒

沙糖 20至25克

水 0.75公升

栗粉 約一湯匙半

My blog.

Lydia
發表時間: 2006-07-14 00:43
網站管理員
註冊日: 2003-12-10
發表數: 820
Dear芳芳,

好快d開工整俾東東食喇,唔好晒咗ee圖文並謬的食譜呀

^Lydia^

Dolphin
發表時間: 2006-07-14 01:06
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2004-04-25
發表數: 41
e.e

上次好似係好耐以前既事啦
好似第二次上你屋企果次

不過我都唔記得上過你家幾多次,又怎會記得係邊次喎

仲有呀...

e.e..原來你整d南瓜要逐粒逐粒整溶佢真係有排整喎

我依d懶人用左攪伴機...攪溶左
而且我冇用粟粉

e.e.
發表時間: 2006-07-14 01:14
青韻是我家!
上次煮南瓜剩下半個,用來嘗試做什果沙律,味道也不錯,大家可試試。

加了南瓜的什果沙律

材料 :

蘋果、雪梨、啤梨各三個,罐頭粟米、波蘿【大】、紅腰豆各一罐,浙浙膠樽裝沙律醬一瓶【300克】練奶一茶匙半,南瓜約五份一個。

做法:
先將南瓜去皮切成粒狀,用煲燒熱水,水滾後放進南瓜粒浸熟然後隔去份水待冷。

將水果切成粒跟所有材料伴渾合放雪櫃即可。

建議,南瓜待所有材料伴好最後才落,再伴渾。

如果唔落南瓜,可用薯仔或蕃薯代替。

Dear Dolphin

時間過得好快啊,我想起了.....那次在我家食南瓜露是剛巧咖啡妹妹快將要到美國讀書。是嗎?

用攪拌機我懶得洗哇。而且攪拌後沒有纖維的質感。我比較喜歡用手切和壓。 加生粉水可令口感較滑,而且賣相更好看哩。

My blog.

sampson
發表時間: 2006-07-14 09:50
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-04
引文:

e.e. 寫道:
食譜黎啦 .....

椰汁忌廉南瓜露 :

材料 :南瓜一個【約三斤半】

罐裝椰漿一罐【大】或兩罐小

盒裝鮮忌廉 一小盒【200 ml】或【500ml】半盒

沙糖 【50克】

粟粉【兩湯匙半】用來開生粉水

水【1.5公升】

先將南瓜洗淨切開,刮去瑯,切成塊。用碟盛好隔水用大火蒸 15分鐘【加蓋蓋著蒸】然後待稍冷用匙將瓜肉刮出壓成糊狀。

將【1.5】公升水放煲煲滾,然後放入南瓜蓉攪拌後再煮滾,滾後放糖。

然後放椰汁及忌廉,待再滾起時下生粉水【邊滾邊落攪拌】。

==============================

一個三斤半的中國南瓜煮出來就有很多,足夠八人份量

================================
貼士:最重要是控制糖份,不要讓甜味蓋過南瓜的香味。下糖時不要一下子全部倒下,由小漸加至味道適合,然後才放椰汁及忌廉。

一般四人份量可用半個南瓜,或者可以用圓型青色的日本南瓜,味道和口感較好,不過價錢就是中國南瓜的幾倍。
===============================
半個南瓜的份量:

南瓜半個

罐裝椰漿一罐【165ml】細罐

盒裝鮮忌廉一盒 【200ml】細盒

沙糖 20至25克

水 0.75公升

栗粉 約一湯匙半

e.e.

Thank you very much.
I will try to make some.

Sampson

(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權