logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共19
(3人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 19

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     小白兔燈籠
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
e.e.
發表時間: 2006-09-24 16:07
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
小白兔燈籠
知唔知邊度有用紙做既小白兔燈籠賣,要係幾廿年前好原始那種。

今年想買隻小白兔燈籠比自己玩。

----------------
My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

stranger
發表時間: 2006-09-24 22:48
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-06-15
Re: 小白兔燈籠
西貢好多呀!傅統白兔,洋桃,玻璃紙花燈,好多款架!
得閒入西貢逛下,揀番個燈籠吖,
我今日都買咗個掛喺屋企,好靚呀!
PPM
發表時間: 2006-09-24 22:54
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-10
hi stranger, 今日又路過呀?

andytang
發表時間: 2006-09-25 01:37
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-05-30
發表數: 129
我年幼時 都好鍾意玩 小白兔燈籠 不過經常 被人地 燒壞啊
我的網址
my yahoo blog : 歌神傳說

免費 學唱歌 和 免費 學彈琴 的好地方
我的最新 演唱會 場地 @@@@@@@@

旺角 行人專用區 動感銀城 地下階 的 演唱會

逢星期五.六.日. pm3:00至pm6:00

EMAIL:ANDYTANGSUSUKINO@YAHOO.COM.HK

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Lj26RI.THhM6B8Rm78OOFfW_2b27zhaq/pro

sampson
發表時間: 2006-09-25 08:51
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-04
引文:

e.e. 寫道:

元朗都應該有. 以前多是locally hand made, 當時還沒有內地製品。我記得小學時造勞作,我造了一個洋桃

e.e., make your own 燈籠, it's fun. How about making a 柚子燈籠? This was, when we were young, what we usually made on that very day. We used to ask 老荳 to open up all the 沙田柚 keeping the skin in ther original shape, cut holes around it..You know the rest.
Have fun.

Sampson

colacat
發表時間: 2006-09-25 09:07
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-02-10
發表數: 270
ee 不如你整蟹燈籠.
stephanie
發表時間: 2006-09-25 09:46
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-09-01
發表數: 164
引文:

sampson 寫道:
引文:

e.e. 寫道:

元朗都應該有. 以前多是locally hand made, 當時還沒有內地製品。我記得小學時造勞作,我造了一個洋桃

e.e., make your own 燈籠, it's fun. How about making a 柚子燈籠? This was, when we were young, what we usually made on that very day. We used to ask 老荳 to open up all the 沙田柚 keeping the skin in ther original shape, cut holes around it..You know the rest.
Have fun.

Sampson

Hi Sampson,

I also made my own 燈籠 with 沙田柚 & empty mooncake boxes!

e.e. I want to have the hand make 燈籠 this year. Let me try to find in Sai Kung.

Cheers,
Stephanie
e.e.
發表時間: 2006-09-25 11:24
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
謝謝各位先,睇下最好可以港島有得賣啦,唔駛去咁遠嘛。記得去年曾經過灣仔見過,不過忘了那條街,先幾日特意去搵又搵唔到。

嘻 ~~ 柚皮、罐頭罐燈籠我點會未玩過呀,不過都唔係每年都玩到,八兄弟姐妹,有時搶到只得一片,用條鹹水草穿住,中間插技洋燭仔放地下當木頭鴨仔玩意咁拉,都幾好玩架,不過拉兩野就被風吹熄,成日比小朋友噓。

-----------------------------------------------------------------
我想玩既就係中間呢款啦。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

sampson
發表時間: 2006-09-25 12:30
青韻是我家!
引文:

e.e. 寫道:
謝謝各位先,睇下最好可以港島有得賣啦,唔駛去咁遠嘛。記得去年曾經過灣仔見過,不過忘了那條街,先幾日特意去搵又搵唔到。

嘻 ~~ 柚皮、罐頭罐燈籠我點會未玩過呀,不過都唔係每年都玩到,八兄弟姐妹,有時搶到只得一片,用條鹹水草穿住,中間插技洋燭仔放地下當木頭鴨仔玩意咁拉,都幾好玩架,不過拉兩野就被風吹熄,成日比小朋友噓。

-----------------------------------------------------------------
我想玩既就係中間呢款啦。

我個洋桃燈籠呀

Sampson

sampson
發表時間: 2006-09-25 12:37
青韻是我家!

Have fun.

Sampson

Hi Sampson,

I also made my own 燈籠 with 沙田柚 & empty mooncake boxes!

e.e. I want to have the hand make 燈籠 this year. Let me try to find in Sai Kung.

Cheers,
Stephanie

妳有無整"0"角玩具?用竹簽穿住,用繩拉垃下會轉嫁lei?

Sampson
(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權