logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共21
(5人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 21

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     絕句
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
chrishui
發表時間: 2006-10-19 17:41
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
絕句
今日朋友於 msn 傳來一句﹐我覺得簡直係絕句的說話﹔

“公道不在人心,是非只在形勢”

雖然係好消極的說話﹐不過我覺得就好 ARM 而家個社會現象﹐原來這是來自一個討論區的 Topic。

呢句說話真係好正﹗
PhantomGTR
發表時間: 2006-10-19 17:42
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Re: 絕句
頂心頂肺之佳作!

----------------

shanshan457
發表時間: 2006-11-24 14:36
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-07-26

Chirs 大佬,

在我公司裹, “公道祇在人心,是非到處飛奔. 人情滑不留痕, 偵探常伴身跟.”

公司座右銘 : 一個不留神, 双眼滿淚痕. 半点不小心, 冇晒自信心.
patrick
發表時間: 2006-11-24 23:10
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
絕唔絕句就見仁見智啦, 最主要係自己是否心存公道啫, “公道不在人心" 根本都唔成立既, 除非自己都唔當自己係人啦, 否則, 自己心存公道已非常足夠, 仲使乜野理公道在唔在人地既心呢??
adamchow
發表時間: 2006-11-25 12:40
青韻是我家!
註冊日: 2005-04-05
發表數: 302
一聽就知呢句"公道不在人心..."係晦氣話啦!

意思即係:
"呢個世界真係冇公理囉...我ARM哂家馬!
又冇人附和我...有口難言呀!好慘呀!"

有些小個人性格再加上的多人生經驗,對呢句所為"絕句"都不值一顧!
呢句說話有幾正?
有乜鼓勵作用?
做セ放上青韻?

阿添
發表時間: 2006-11-25 14:44
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
沛山兄,

乜你對欓O是非非的東西咁有興趣謘H 不如多分享一些音樂上的東西吧。 

引文:

shanshan457 寫道:

Chirs 大佬,

在我公司裹, “公道祇在人心,是非到處飛奔. 人情滑不留痕, 偵探常伴身跟.”

公司座右銘 : 一個不留神, 双眼滿淚痕. 半点不小心, 冇晒自信心.

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權