logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共18
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 18

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     來自東瀛的「當年相戀意中人」
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
stranger
發表時間: 2007-01-30 17:17
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-06-15
Re: 來自東瀛的「當年相戀意中人」
以前D明星都好有星味,多才多藝!
好似國語片明星「星星,月亮,太陽」入面嘅葛蘭,葉楓,尤敏,
個個各有氣質,
粵語片女星都唔弱呀! 林鳳,嘉玲,白燕,都星味十足,
而家大部份藝人都欠缺呢D星味同氣質!
所以無辦法唔懷舊囉!

哎! 實又話我唔似19歲啦!
唔呃你嘞!其實我唔止19歲嘅,
我20歲吖馬!!
adamchow
發表時間: 2007-01-30 22:18
青韻是我家!
註冊日: 2005-04-05
發表數: 302
講真吖,睇落列打希和芙點都高過葛蘭十幾皮。
嗱...包括眼砷、咀部控制、肩膀、節奏感、身體語言、舞蹈感...全輸!
只有升Key同最尾嗰句Jajambo先至攞番D分!(但面部表情始於欠奉)
經小弟長期細心觀察,中國人嘅演技、舞蹈、歌唱、藝術嘅基因...Sorry,係冇西方人噤早開發!(Mel Sir, 有冇補充?)

20歲嘅Stranger,
葛蘭、葉楓、尤敏、林鳳、嘉玲、白燕以至現代的Stephen Chow...其實都係冇乜表情嘅...

----------------

Sim
發表時間: 2007-01-30 22:38
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
引文:

adamchow 寫道:
嗱...包括眼砷、咀部控制、肩膀、節奏感、身體語言、舞蹈感...全輸!
只有升Key同最尾嗰句Jajambo先至攞番D分!(但面部表情始於欠奉)
經小弟長期細心觀察,中國人嘅演技、舞蹈、歌唱、藝術嘅基因...Sorry,係冇西方人噤早開發!(Mel Sir, 有冇補充?)

葛蘭、葉楓、尤敏、林鳳、嘉玲、白燕以至現代的Stephen Chow...其實都係冇乜表情嘅...

絕對唔同意!
食飽飽再講。

stranger
發表時間: 2007-01-30 23:15
開始0係青韻的常客喇。
演技嘅嘢好難講嘅!
康城影后張曼玉,都有讚有彈,
梅麗史翠普都有人唔鍾意!
至於stephen chow(係咪至周星馳呀),更加係你受佢嗰套就話正,唔受就話流,
所以,只可以話鍾意同唔鍾意某人嘅演技,
西方明星好演技嘅亦唔多!
rita haythworth 都係形體美方面,某D口味可能覺得佢優勝,
講演技都係見人見智,

好嘞!唔講演技,單講星味同氣質,
我覺得葛蘭,葉楓,尤敏,林凰,嘉玲,白燕唔輸蝕架!
東方女星嘅星味同氣質,西方荷里活巨星都未必有,
當然西方人有嘅味道東方人亦係無,
所以都好難比較,
所以我話係各有千秋姐!

至於東方明星,以前同而家嗰D比較,淨講星味同氣質,
我覺得現代藝人"絕對"比唔上!

stranger
發表時間: 2007-01-30 23:31
開始0係青韻的常客喇。
補充,講到演技見人見智呢家嘢,
以同係喜劇明星作比較,
本人覺得周星馳比Jim Gary何止好10倍!!
當然係個人品味嘅問題,
不過我認為同東,西方人演藝基因開發早定遲無乜關係!
講到藝術方面,我更加唔認為西方人藝術基因比東方人早,
不過我又無心機去再揾番D「東,西方藝術文化比較」嘅資料去引證lu!!
唯有話"我認為"囉!
其實,邊個開發先定後,同turn out嘅結果優定劣,都唔一定
有關!

Sim
發表時間: 2007-01-31 00:09
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
引文:

在小弟眼中,,反而係葛蘭高過列打希和芙十幾斑喎!
列打希和芙係演得好,不過佢以賣弄性感多d,
好多動作例如:拎頭FING髮,雙手撥弄頭髮,微微眼,小du嘴,
加埋低胸窄身裙,扭動蛇腰,除手襪fing…etc
一個大美人做齊以上咁多野,點會唔好睇?有咩辦法唔殺死人?

不過,以上都係鬼妹standard招牌性感動作,並無難度,
其他夢露等性感女星,都是這幾招取勝。
唯一令我覺得佢好野之處,是佢微灣腰扭動時,同時舉起雙手擺動的動作,
此動作平常人做會好Odd,(唔信大家即刻試下),不過列打希和芙就做得好先自然,
好啱音樂節奏潻。

睇返葛蘭場Jajambo,佢完全冇以上的賣弄性感動作,
佢賣既完全係,好難演出來的『騷在骨子裡』!
一個女人,如果『騷』得唔好,就變成『姣』,
如果一個唔靚的女人,『騷』得唔好變成『姣』,仲更加難頂。
葛蘭不算是大美人,但佢『騷』得嚟,不單沒有難頂感覺,而且覺得佢好自然,而是真係出自內心的『騷』,
她的騷味散發全場,加上佻皮的笑容,很有令在場每個男人為之神魂傾倒的感覺,
佢係純粹以個人魅力『壓』場,
而且佢仲要邊唱邊與周遭不同男人Interact, 難度又高一級,
加上佢妙絕的歌聲,同一首令人熱血沸騰的Jajambo,
葛蘭的演出簡直係驚為天人,最尾的爆射式氣音收式,更是令人拍案叫絕!

單是以這一場戲,我已決定要買這『野玫瑰之戀』來看過飽。

至於話:『葛蘭、葉楓、尤敏、林鳳、嘉玲、白燕以至現代的Stephen Chow...其實都係冇乜表情嘅...』
冇錯,以前的電影中的演員,的確冇乜表情,甚至佢地講野都唔會有咩抑揚頓挫。
典型例子:張活游、張英、張英才、曹達華、吳楚帆...
佢地無論喜怒衰樂,表情都唔會有好大變化,
不過唔表示佢地唔識演戲,反而係好識得演!

點解?
因為以前d人在現實中就係咁既表情!
中國人一向強調『含蓄』、內儉』,有咩內心感覺都唔會隨便表達出來。
如果做到好似萬梓良咁,就會給人誇張感覺。

你睇返『花樣年華』的梁朝偉,張曼玉,佢兩個都冇乜表情,同其他戲好唔同,
因為佢地就係演緊60年代的人!
所以佢地兩個反而被認為演得好。

鬼佬就唔同,佢地一早己有indvidualism個人主義思想,
好興乜都表達出來,就算唔講出來,都會以表情表達,
所以佢地做戲亦會多d表情,因為現實都係咁。

所以兩個完全唔同文化、唔同意識形態、唔同家教傳統的國度,
根本唔可以比較。
舊屎d明星,冇表情都演到令人感動的戲,比要用表情感動到人更難。
白燕一個愁眉深鎖,已經令覺得佢好慘。
吳楚帆一個木無表情的沉思,已經可以令佢成為華南影帝!
周闊發要出盡九牛二虎之深層演技至可以奪得同樣殊榮。

最後,講返葛蘭,在『野玫瑰之戀』中,佢另一場『卡門』,亦是十分經典,
尤其是佢果句由嘆氣轉高音入唱的『啊∼∼∼愛情不過是...』,
咁唱法都得,又是世間一絕!前無古人,暫時後無來者!

淨係睇呢兩場戲,我都好似Louis兄咁,都拍爛左手掌((()))
唔得喇,聽日要去買dvd至得!

我都要補充:
Adam哥哥,
中國人嘅演技、舞蹈、歌唱、藝術嘅基因,
Sorry, 絕對比西洋開發得有早冇遲,
如何考証,等TC兄台答嘞

stranger
發表時間: 2007-01-31 02:09
開始0係青韻的常客喇。
嘩,我覺得呢場「卡門」仲正過jabumbo嗰場噃!
葛蘭即係葛蘭,型呀!

講到演技! 真係有排講,西方人民族性比較重"理",
乜嘢都講理論,連演技都有「方法演技」,
(如無記錯,史丹尼斯夫斯基係"我的藝術生命"入面提嘅
方法演技,哎,凍冰冰又懶去巢書,記錯請多多包涵)
東方嘅民族性,哲學根源都係比較重"意",
好似道家講嘅自然,禪講嘅悟,戲曲舞台上嘅一桌兩椅已經
象懲好多嘢,等等等等.....

能夠唔覺得係演緊戲,而又能帶動戲味,我覺得就係演得好,
試想吓一般人就算佢發生好多事,人生起跌,悲歡離合,
你唔會見佢好多表情,好可能反而會無表情,
但係呢個"無表情"並唔係木口木面,
要令觀眾透過呢個"無表情"嘅神情而感受到當中背負嘅內容,
難就難喺呢度嘛! 唔係到悲位就交貨,扁咀,紅眼,谷淚,痛哭;
到嬲位,就瞪眼,唇震,現青根等等,

唉! 不過都係嗰句,呢D都係個人品味問題,好難有客觀標準,
不過又因為係咁,至有討論嘅趣味同空間,
講開張曼玉,梁朝偉,「花樣年華」係整體成套電影編,導,演都配合得好,
我覺得張曼玉喺"Clean"入面,個人表現得好!
好難講佢邊場戲邊方面做得好,
但係睇完套戲,會感受到戲中人嘅哀傷,
呢樣亦都係套戲想做到嘅嘢!

死嘞!講講吓唱歌,講咗演戲添! off topic 嘞! sorry!

Louis
發表時間: 2007-01-31 15:06
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
我就覺得 jabumbo 嗰場正個 Carmen, 葛蘭真係完全演繹到《說不出的快活》嗰種 feel, 由內心「騷」出0黎, 仲有, 電影版 jabumbo 唱得好過唱片版好多。
Louis
發表時間: 2007-01-31 15:53
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
葛蘭可以講係中國流行曲史上0既第一超級靚聲, 除左天生甜美聲線之外, Grace 自中學開始已經受正統古典聲樂訓練, 可以由女低音唱到女高音, 出道前已經打好紮實基礎, 之後佢亦跟名師學習崑曲同京曲, 所以佢可以唱多種不同腔調, 音域、歌路之廣, 無人可及, 論唱功, 好少歌手能夠靚聲得0黎 powerful 而且富有節奏感, 葛蘭絕對唔輸俾四、五十年代外國一線歌手, 甚至過之, 我相信如果佢唔係黑頭髮黃皮膚, 一定紅過貓王!!!

講開又講, 如果有興趣聽葛蘭唱崑曲, 可以買隻《青春兒女》DVD, 30 蚊有找, 原本佢係成套劇唱晒, 可惜電影出街時只係 cut 剩十幾分鐘, 好過冇啦!!! 不過一套青春校園片由女主角粉墨登場表演崑曲, 電影史上都算史無前例。
stranger
發表時間: 2007-01-31 18:24
開始0係青韻的常客喇。
如果講"騷"味,jajumbo 同carmen都好難分邊場騷D,
我覺得兩場都好騷,
不過講唱功,形體舞動,我就覺得carmen正D,
佢真係唱得好好呀! 身體舞動亦恰到好處! 不多不少啱晒feel!

嘩! 佢唱埋昆曲架!? 仲有咁深厚嘅演藝訓練背景,
唔講真係唔知!
昆曲雖然唔知佢唱セ,但melody 好聽架!
去揾隻「青春兒女」睇吓先!
30蚊有找? 喺邊度有呀?

« 1 2 (3) 4 5 6 7 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權