logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共8
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 8

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     來自東瀛的「當年相戀意中人」
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
adamchow
發表時間: 2007-01-31 22:17
青韻是我家!
註冊日: 2005-04-05
發表數: 302
Re: 來自東瀛的「當年相戀意中人」
要看小弟對Sim哥及20歲Stranger嘅回應,請移玉指往"從聖誕快樂講到音樂,文學與藝術":
http://cwfolknet.com/html/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=2223&forum=1&viewmode=flat&order=ASC&start=130

----------------

Louis
發表時間: 2007-01-31 23:07
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
引文:

stranger 寫道:
如果講"騷"味,jajumbo 同carmen都好難分邊場騷D,
我覺得兩場都好騷,
不過講唱功,形體舞動,我就覺得carmen正D,
佢真係唱得好好呀! 身體舞動亦恰到好處! 不多不少畬玤eel!

嘩! 佢唱埋昆曲架!? 仲有咁深厚嚘t藝訓練背景,
唔講真係唔知!
昆曲雖然唔知佢唱Й,但melody 好聽架!
去M隻「青春兒女」睇鴷!
30蚊有找? 鶱銕蛈釦r?

《青春兒女》好多影碟舖都有得賣, 唔難搵, 佢演出麉Y崑劇《 春 香 鬧 學 》。

葛蘭 Website:

http://www.gracechang.com/

Sim
發表時間: 2007-02-02 21:08
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
今日終於買左一套葛蘭電影系列1的boxset dvd及獨立一隻『野玫瑰之戀』dvd,
是影視店中最後存貨, boxset共五套電影:
青春兒女、六月新娘、情深似海、教我如何不想她、曼波女郎。
6套dvd共銀$177, 唔駛30蚊一套。
回家原本先看看Louis兄介紹的青春兒女中的一段崑曲,
看後忍不住飯都唔食看完全套。
劇情雖然簡單, 環繞大學女生的姊妹情深及兒女私情,
但葛蘭的歌、演及另一女角林翠的『型』已令整套戲很有觀賞賣點。

林翠飾演千金小姐大學生,
喜愛騎馬打獵、滑水等運動, 渣綿羊仔返學, 男友渣開蓬跑車, 果陣係50年代。
葛蘭飾小康之家大學生, 能歌擅跳,
歌唱部份尤其出色。其中一首『炒雜錦』是中西流行曲加中國小調, 充分表現葛蘭歌路的廣闊,
崑曲唔駛講, 一樣是唱做了得。

青春兒女, 葛蘭(右)林翠(左)主演, 她們私下亦是要好的朋友。

Louis
發表時間: 2007-02-02 22:23
青韻是我家!
Sim 哥果然係識貨之人!!!

如果你鍾意《台灣小調》, 就一定要買埋《空中小姐》, 事關電影版唱得好過 CD 版好多, 仲有呢套係彩色片, 可以睇到半世紀前鴷x灣、泰國、新加坡風景, 真係超正!!!

順帶提提各位, 暫時唔好買《香車美人》DVD, 因為批碟燒得唔好, 跳線跳到阿媽都唔認得, 大部份影碟舖都退晒貨, 等再版至好買。
Sim
發表時間: 2007-02-03 00:47
青韻典堂級民歌好友
Louis兄,
都係多得你好介紹姐。
係喎, 唔記得問佢有冇『空中小姐』潻。
因為原本一心只係諗著買左『野玫瑰之戀』先, 見有葛蘭電電系列1,
於是買埋, 漏左問佢仲有咩其他葛蘭碟, 下次補返貨至得。
係呀, 睇呢d電影, 仲可以睇返舊史人民的生活面貌同景色。
青春兒女入面的『大學』實景, 唔知有冇人知係邊處呢?
我見葛蘭開場係搭7號巴士返學喎, 學校背景又有d似獅子山,
唔知會唔會係九龍塘或附近的學校。

另外, 葛蘭網頁中介青春兒女這劇照,
即葛蘭、林翠分別約對方男友喬宏同陳厚在咖啡館見面相遇一幕,
佢地只係不歡而散, 冇在椅上打佢地男友呢場戲喎, 唔知dvd版cut左, 定原裝電影都冇呢 ?

Louis
發表時間: 2007-02-03 01:06
青韻是我家!
引文:

Sim 寫道:
Louis兄,
都係多得你好介紹姐。

......

佢地只係不歡而散, 冇在椅上打佢地男友呢場戲喎, 唔知dvd版cut左, 定原裝電影都冇呢 ?

唔駛客氣!!!

我認為冇呢幕, 呢張應該係宣傳照, 細心睇睇就會發覺林翠同葛蘭表情彊硬, 似係擺定 pose 等人影相。戲堶惘酗j半首國語版 Whatever Will Be, Will Be 都係葛蘭主唱, 我覺得佢把聲醇厚過 Doris Day。

你有《曼波女郎》, 咁你一定要聽下堶戚滿m天皇皇》, Chapter 8, 今次葛蘭唱女低音, 又另外一種味道。
Sim
發表時間: 2007-02-03 01:35
青韻典堂級民歌好友
係喎, 有道理!
葛蘭唱 中文版Que Sera Sera真係唱得好,
同埋唱Sera個"ra"音, 條脷『發』得好正!
中國人除非苦心學過, 否則好難『發』得咁準的
佢的音域好闊, 高中低真係難唔到佢,
等我遲d聽埋天皇皇先

Louis
發表時間: 2007-03-15 11:01
青韻是我家!
最新消息:

2007年5月1日

香 港 電 影 資 料 館 主 辦 「 江 山 多 嬌   人 物 風 流 」 李 翰 祥 電 影 回 顧 展 , 選 映 葛 蘭 小 姐 作 品 《 雪 裡 紅 》 。

http://www.gracechang.com/

呢套片冇出 DVD, 轉頭我就去訂飛。
Louis
發表時間: 2007-04-20 13:44
青韻是我家!
收到料, 原來葛蘭晌中環擺花街開左間京曲社, 搵日走去「目及」下先!!!

希望遲 D 有機會可以睇到佢0既 Live Performance!!!
Louis
發表時間: 2007-05-09 16:39
青韻是我家!
《香港電影資料館》現有四部從未發行影碟的葛蘭電影 VHS 可供觀賞, 分別是《碧血黃花》、《再春花》、《酒色財氣》及《珊瑚》。
« 1 2 3 (4) 5 6 7 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權