logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共18
(2人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 18

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     韓國人心中永遠的女歌神 - 來自香港的唱作歌手陳秋霞 Chelsia Chan
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
一葉舟
發表時間: 2007-03-23 18:09
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-10-24
發表數: 92
Re: 韓國人心中永遠的女歌神 - 來自香港的唱作歌手陳秋霞 Chelsia Chan
我記得我的第一次都係比左Chelsia。
第一次買唱片(好似係錄音帶),帶名,唔記得,總之裡面有首歌叫「點解手牽手」。

----------------
朋情似酒,歲月如歌。

Louis
發表時間: 2007-05-28 15:16
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
Re: 韓國人心中永遠的女歌神 - 來自香港的唱作歌手陳秋霞 Chelsia Chan
秋霞將會出席 6 月 16 日《星光熠熠燿保良》, 各位想聽乜歌, 請到呢處俾 D 意見:

http://www.hkvpradio.com/phpBB2/viewtopic.php?t=2204&start=105

Chelsia 既網名係 "m3cmusic"
Louis
發表時間: 2007-11-12 14:01
青韻是我家!
今日係 Chelsia 五十大壽正日, 謹祝秋霞姐年年有今日, 歲歲有今朝, 青春常駐, 健康快樂, 心想事成!!!

Louis
發表時間: 2007-11-12 14:44
青韻是我家!
上星期五 (11 月 9 日), 我地一班香港 Fans 同 Chelsia 搞左個 Karaoke Birthday Party, 除左切蛋糕、送禮物之外, 唔少得0既當然係秋霞以悠閒0既歌聲唱左幾首佢0既近作同埋多首英文金曲eg. Torn Between Two Lovers, Let Me Be There, Ben, 仲有佢首次試唱 Carpenters 金曲 Top of The World, Close to You, Yesterday Once More , There's a kind of Hush...超正!!! 小弟亦慶幸能夠同 Chelsia 合唱「人在旅途洒淚時」同「相思風雨中」, 好彩小弟用左兩個星期閉關苦練, 臨場表現尚算 OK, 總算冇丟青韻賈!!!

Chelsia 九點半到, 但係同我地玩到凌晨一點幾至走, 經過呢幾年咁多次 Fans Gathering, 我地同佢基本上已經冇乜隔膜, 大家建立左一份友誼, 秋霞今次復出, 對我地黎講, 可以話係少左位偶像, 但係多左個好朋友。
Louis
發表時間: 2007-11-12 14:47
青韻是我家!
陳 秋 霞 香 港 網 站
simonkwan
發表時間: 2007-11-12 17:22
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-06-09
Re: 陳 秋 霞 香 港 網 站
韓國佬現在說什麼中國的東西都源於(包括端午節.,中國神話故事等....)韓國,日後會不會說陳秋霞是韓國人呢?
Louis
發表時間: 2008-06-06 02:28
青韻是我家!

陳秋霞最新歌曲 - 吉隆坡「坤成女中」校歌

陳秋霞作曲、填詞、主唱!!!

http://www.kuencheng.edu.my/index_frame.htm

Louis
發表時間: 2008-07-24 23:59
青韻是我家!
陳秋霞《心底的一句話》

曲: 顧家輝
詞: 黄霑

望見風中花的笑
望見海邊山的美
心底裡便有一句話
輕輕湧起

在那花的春光裡
在那山的秋色裡
心底暖在的一句話
使我痴痴醉

從那一天偶遇你
內心裡響起
那悠悠一句話說
完全關於你

願這歌聲輕輕送
在這風中輕輕去
將我這內心一句話
吹到你心裡

http://www.51wma.com/sort/2_475_242354.html

1982 年, 譚校長同雷安娜合唱嗰首《暫別》, 聲稱係孫明光作曲, 但係成首歌嘅結構竟然同《心底的一句話》100% 完全一模一樣, 只係旋律改咗少少, 如果你地去唱 K 點《暫別》, 可以用首 Background Music 將《心底的一句話》由頭唱到尾, 冇多冇少啱啱好, 又或者而家搵位 partner 跟住《心底的一句話》唱《暫別》, 一樣得!!!

暫別 - 雷安娜、譚詠麟

http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=542611&pt=v

曲:孫明光???
詞:孫明光

男:自我初初結識你 就覺心中溫暖
  可惜今天終要分離 心感悲與哀

女:自我初初結識你 自覺困惱盡除
  就算今天終要分離 終須必復見

男:人生一別 女:那天必再返
男:長望那日 女:唯願兩人
合:會面街中倆望 心聲相互訴
男:願我永遠記得你
女:話句再見知心友
合:就算今天終要分離 終須必復見

女:人生一別 男:那天必再返
女:長望那日 男:唯願兩人
合:會面街中倆望 心聲相互訴
女:願我永遠記得你
男:話句再見知心友
合:就算今天終要分離 終須必復見

合:期待那日重逢共對 願快樂復再

Louis
發表時間: 2009-01-07 04:09
青韻是我家!
陳秋霞 《月亮代表我的心》!!!

高清版:

http://hk.youtube.com/watch?v=RBb-6ilQay4

Click 入熒幕右下角:

watch in high quality

超正, 好過鄧麗君!!!!!
Louis
發表時間: 2009-01-08 03:25
青韻是我家!
賈思樂 陳秋霞 (經典懷舊-- 電影歌曲)

高清版:

http://hk.youtube.com/watch?v=Wnp8dciqe9s

Click 入熒幕右下角:

watch in high quality

第一次見 Chelsia 擔住支煙, 經典!!!
« 1 2 3 (4) 5 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權