logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共21
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 21

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     岩岩買左個結他,,!!自學得5得ga?,,
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
牙怡
發表時間: 2007-05-27 17:52
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2007-05-27
咩都唔識,,,
1.咩音邊蓧弦??

2.咩係{四/三 拍勾指}??

3.Am,,C,,Dm,,G7 ,,F,,G,, Em點彈??

4.當 中 C D E F G A B,,係點彈??

5.C D E F G A B 係唔係單 音??

6.結 他 柄 你點禁??

7.咩係chord?

8.和 弦係咩??

9.4/4(四拍):T 1 2 1 3 1 2 1
  3/4(三拍):T 1 2 3 2 1
上面個D{T1213121}係咩???

10.右手名稱 由手指頭開始叫 P,食指叫 I、M、A 直至尾指叫 CH or E
點分??唔係好明??

11.

結 他 撥 奏 『 掃 CHORD』 一 方 面 可 以 用 手 , 另 一 方 面 也 可 以 用 匹 克 『 Pick 』 來 進 行 的 。

姐係點???

12.

SHALL WE TALK - 陳奕迅
Key: C
注意:將四拍的節奏轉成兩拍彈,因為兩拍轉一次chord

C G F C F C Dm G
明月光 為何又照地堂 寧願在公園躲藏 不想喝湯
C G F C F C Dm C
任由目光 留在漫畫一角 為何望母親一眼就如罰留堂
C G C G Am G C F G
孩童只盼望歡樂 大人只知道寄望 為何都不大懂得努力體恤對方
C G C G Am C G
大門外有蟋蟀 迴響卻如同幻覺 shall we talk shall we talk
F Dm C
就當重新手拖手去上學堂
C G F C C G Dm C
陪我講 陪我講出我們最後何以生疏 誰怕講 誰會可悲得過孤獨探戈
Am Em F C
難得 可以同座 何以 要忌諱赤裸
Am Em F G C
如果心聲真有療效 誰怕暴露更多 你別怕我
C G F C F C Dm G
螢幕發光 無論什麼都看 情人在分手邊緣只敢喝湯
C G F C F C Dm C
若沉默似金 還談什麼戀愛 寧願在發聲機器面笑著忙
C G C G Am G C F G
成人只寄望收穫 情人只聽見承諾 為何都不大懂得努力珍惜對方
C G C G Am C G
螳螂面對蟋蟀 迴響也如同幻覺 shall we talk shall we talk
F Dm G
就算牙關開始打震 別說謊

呢首歌個D 音調{Am,,C,,G,,F,,Em,,Dm }係邊條弦??

13. 滑音,,Hammer-on & Pull-off,,,,Bending (Choking),,靜音 (Mute)??唔明牙??

14.C D E F G A B    姐係邊條弦牙+第幾條弦{1-6}??

http://lst.mysch.net/~willy/guitar/index.htm

整上呢個網學5學得識??

請有心人士留下答案!! 唔該
Christine
發表時間: 2007-05-27 23:02
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-10
發表數: 760
Re: 岩岩買左個結他,,!!自學得5得ga?,,
Hi~阿怡,
你好~~~(^o^)/
你的問題太多, 初學者應該不可能會明白, 買一本初級結他書.........有圖片文字, 應該可以幫你理解一些問題~~^^

當然正式上結他班, 循序漸進學習才是最理想的選擇~~!

----------------
\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

sum
發表時間: 2007-06-10 18:58
青韻是我家!
註冊日: 2004-07-17
Self learning is always possible.
But if you can find a good teacher, you can learn much quicker and more efficient.
I think this applies to all musical instruments.
So I think if you can afford, find a teacher or join some guitar classes.
stookey
發表時間: 2007-06-10 21:40
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-09-01
都幾多問題,不如你搵人教你吧

p.s. 我都可以的,$ 10 一個鐘
Baroque女孩
發表時間: 2007-06-30 12:08
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2007-02-21
發表數: 42
我參加 o既結他班係一對一 o架,每星期一堂,我覺得唔夠喉。
平時老師唔 o系 身邊,我好驚自己學壞手勢。
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權