logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共28
(2人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 28

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     許冠傑 Sam Hui - 制水歌
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
阿添
發表時間: 2007-08-02 01:33
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4325
許冠傑 Sam Hui - 制水歌
這也叫集體回憶啊,哈哈。 不過,當時我還很小!

制水歌
作詞:許冠傑 作曲:許冠傑

*又制水真正受氣 (又制水真冇樂趣)
又制水的確係無謂
又制水今晚點沖涼
成晚要乾煎真撞鬼

OH!真苦透呀老友 聽朝早D起身
搵定水桶半打 裝多D水
乜都假 水緊真真冇修
快搵多D水啦老友
莫水真陰功 請保重

又制水 夜街你都無謂去
又制水 拍拖都冇話厘味
又制水 妹佢怕我週身一陣除
成晚要乾煎真正悲

重唱*

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

Michael叔叔
發表時間: 2007-08-02 02:04
版主
註冊日: 2003-12-20
Re: 許冠傑 Sam Hui - 制水歌
Thanks Tim!

集體回憶啊......

制水? 你可能未有經歷過吧.......

之不過,當年的黑膠時代,Paul Simon的Mother And Child Reunion就是Michael叔叔的其中一首至愛呢!

Michael叔叔
一個喜歡音樂、喜歡民歌的叔叔
http://hk.myblog.yahoo.com/michaeluncle
M.A.D Website :www.geocities.com/hongkongmadband

YOUNG'S
發表時間: 2007-08-02 16:52
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2004-01-05
HI

不錯的回憶, 片斷中的SAM HUI沖涼時已經很舒適, 有浴缸、花酒及熱水爐, 不過佢用果個鐵盤沖涼就令我回想起小時候..., 相信當年草根階層的香港人大部份是住七層屋村大廈, 制水時要擔水上落樓梯呀, 不過, 當年覺得好好玩架。

這個年代已經再沒有這個玩意, 其實這一代實在...太幸福啦!!!

呀!! 最近我都重唱了一首舊歌"風", 改編自日本歌曲, 不妨聽下會否令你們有另一種回憶。

http://www.youngsmusicalstudio.com.hk/chin/lifestory.php?id=22&offset=1

AMY
whitehorse
發表時間: 2007-08-02 22:08
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
「集體回憶」確是近年很流行的四個字,但往往被利用或濫用!一些物件、一個地方、一首歌曲或一個影片片段,可能會u起大家的回憶。其實有時我們並不是眷戀這些實質的景物,而是想茈早I後一段故事和經歷,希望重拾一些昔日的情懷或感覺。正所謂景物依舊,人面全非,雖然面對同一情境,但感覺已完全不同!只有把回憶藏在心底,才能恆久活現眼前,所以大家不必過份執著,硬要保留一些將成過去的物件或地方!

童年時,確是令人u起無限的回憶,記得制水時期,年紀尚小,擔水儲水工作,都是由大人代勞,所以自己算是幸福!小時候也是用鐵盤沖涼,沒有熱水爐,冬天只能煲熱水來洗白白,但水鄖瓣ㄗ為驉A所以要很快捷完成,慢些會很容易著涼,但往往苦中作樂,並不覺得怎樣。

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

e.e.
發表時間: 2007-08-06 20:46
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
引文:

whitehorse 寫道:

童年時,確是令人u起無限的回憶,記得制水時期,年紀尚小,擔水儲水工作,都是由大人代勞,所以自己算是幸福!小時候也是用鐵盤沖涼,沒有熱水爐,冬天只能煲熱水來洗白白,但水鄖瓣ㄗ為驉A所以要很快捷完成,慢些會很容易著涼,但往往苦中作樂,並不覺得怎樣。

白馬,

哈哈,講起童年....多野講囉 ...
記得自懂性以來,屋企就有一枝粗粗黑黑既木製擔挑,童年時既我好奀瘦,技擔挑對我黎講實在太重啦,就算係制水要去遠遠水喉房挑水,都只係用膠水桶。

除左制水,重有暴動既年代,你有冇聞個催淚彈哩,我聞過兩次啦。重有,間唔中見到有人放【波蘿】,都幾驚心動魄的。不過呢 D 對我黎講都唔算恐怖,最恐怖就係每次煮飯要洗米既時候,要用筷子逐條逐條蟲夾出黎。嗚 ..... 當時好鬼驚,暴動果時我老爸驚一家十口冇米食,所以屋企會存好多米,放得耐裡面就生蟲,蛀米大蟲就係咁來。。

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

Sim
發表時間: 2007-08-07 20:03
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
唔記得邊套大陸片,
講一個山區的女仔, 長年冇水沖涼,
佢既願望就係浸一個浴。
戲名好似叫『天浴』?

whitehorse
發表時間: 2007-08-10 18:16
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
引文:

e.e. 寫道:
除左制水,重有暴動既年代,你有冇聞個催淚彈哩,我聞過兩次啦。重有,間唔中見到有人放【波蘿】,都幾驚心動魄的。不過呢 D 對我黎講都唔算恐怖,最恐怖就係每次煮飯要洗米既時候,要用筷子逐條逐條蟲夾出黎。嗚 ..... 當時好鬼驚,暴動果時我老爸驚一家十口冇米食,所以屋企會存好多米,放得耐裡面就生蟲,蛀米大蟲就係咁來。。

e.e. ,童年時,苦樂參半,我都記得暴動時,屋企附近有人放「土製波蘿」,仲見到好多軍裝差人,仲有幾個咻簏晷鷚j,氣氛好緊張,不過鶖犮繰荂A唔知驚!
其實細個鶖氶A好容易滿足,一個殘舊足球加一班小朋友,就可以玩足成日,仲鬼咁開心添!唔知而家齯p朋友有冇咁易滿足呢?

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

Louis
發表時間: 2007-08-23 16:43
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
引文:

Sim 寫道:
唔記得邊套大陸片,
講一個山區的女仔, 長年冇水沖涼,
佢既願望就係浸一個浴。
戲名好似叫『天浴』?

咪臭到冤?????
多事人
發表時間: 2007-11-03 00:43
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
引文:

YOUNG'S 寫道:
HI

不錯的回憶, 片斷中的SAM HUI沖涼時已經很舒適, 有浴缸、花酒及熱水爐, 不過佢用果個鐵盤沖涼就令我回想起小時候..., 相信當年草根階層的香港人大部份是住七層屋村大廈, 制水時要擔水上落樓梯呀, 不過, 當年覺得好好玩架。

這個年代已經再沒有這個玩意, 其實這一代實在...太幸福啦!!!

呀!! 最近我都重唱了一首舊歌"風", 改編自日本歌曲, 不妨聽下會否令你們有另一種回憶。

http://www.youngsmusicalstudio.com.hk/chin/lifestory.php?id=22&offset=1

AMY

不知怎的這首旺不起來...或許因為區瑞強本人都唔為自己「宣傳」一下而只唱原曲Kaze吧...
嗯~為什麼Amy小姐唔註明填詞係區瑞強呢?
cfai
發表時間: 2007-11-03 10:15
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2005-10-03

AMY

天之音!!比起 Aibert 又有另一風味!
(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權