logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共23
(5人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 23

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     買木結他問題
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
jackyc
發表時間: 2007-12-08 16:35
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2007-12-07
買木結他問題
大家好,最近tomlee 有聖誕減價。

我有三千左右的budget想買一支民謠木結他,唔知大家有冇介紹呢?

見到唔少人都講三千的budget,yamaha就夠好了。

但邊隻model會好o的呢? 其他選擇又如何呢?

除了tomlee 之外又有冇介紹?

因自學的我身邊並不多彈結他的朋友,望大家多多指點,先謝。
dannychow
發表時間: 2007-12-08 21:41
青韻是我家!
註冊日: 2006-01-01
Re: 買木結他問題
你用來玩什麼類型音樂多?要插電嗎?

一般來說,付多一點點,四千多圓,可考慮Yamaha LL16~~
全實木,靚聲夾抵玩~
三千的話,可看看Yamaha LL6或Taylor的低檔琴 (e.g. 1XX series) ,也不錯~

另外,得閒去二手市場(e.g. Yahoo HK)逛逛,可能會有驚喜~
神醫Patrick最近o係yahoo放緊支筍野~ 當然係out哂你budget啦.
patrick
發表時間: 2007-12-09 22:37
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
拍屍有隻越南造既澳洲牌子 AYERS, 造工同音色都唔錯, 可以去睇睇, 我近排都SET 過幾支AYERS唔同既MODEL, 由$2900 到$6800都有, 發覺佢既造工水準都幾一致.
jackyc
發表時間: 2007-12-10 18:00
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2007-12-07
謝謝兩位的意見。

我在tomlee跟拍c都有看過,但係在tomlee見到的yamaha model 係 LS6 而唔係LL6~ 有冇分別呢? 上網見到又話全單面...我想只有一面吧。 三千有幾十找的價錢
patrick
發表時間: 2007-12-10 23:09
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
引文:

jackyc 寫道:
謝謝兩位的意見。

我在tomlee跟拍c都有看過,但係在tomlee見到的yamaha model 係 LS6 而唔係LL6~ 有冇分別呢? 上網見到又話全單面...我想只有一面吧。 三千有幾十找的價錢

LS6 只係面板係實木, 邊板同背板都只係夾板, LL16 就全支都用實木唔係夾板, 你要留意網上既 SPEC 係話 ROSEWOOD 定 SOLID ROSEWOOD, 兩者好大分別, 其實係D廠商唔老實.
phoebe886
發表時間: 2007-12-15 04:48
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2006-12-20
哈!睇左你地講之後去tomlee,試下玩,係幾正喎,咁我想問如果同taylor bigbaby比較那支會好d呢....我見到太古果間好似有LL16呀,你可以打去問下先,唔駛週圍搵.
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權