logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共10
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 10

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     唔識唱 唯有彈
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Sim
發表時間: 2008-10-01 02:03
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
唔識唱 唯有彈

http://hk.youtube.com/watch?v=ClbWWioYWTo

粗粗地, 彈住先

----------------

Qiang's 123
發表時間: 2008-10-01 18:37
版主
註冊日: 2003-12-20
Re: 唔識唱 唯有彈
起立!為中國人打氣!

Qiang

放下包袱;心情舒服
不受干預;沒有挑剔
拋開怨恨;只有祝福

Michael叔叔
發表時間: 2008-10-01 22:29
版主
註冊日: 2003-12-20
多謝分享......

今日在電視就不知聽到多少次吧........

Michael叔叔
一個喜歡音樂、喜歡民歌的叔叔
http://hk.myblog.yahoo.com/michaeluncle
M.A.D Website :www.geocities.com/hongkongmadband

Louis
發表時間: 2008-10-02 00:00
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
義勇軍進行曲 (1935 年電影版)

Sim
發表時間: 2008-10-02 00:53
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
呢首曲係先『作詞』後『填歌』,
和一般流行歌先『作曲』後『填詞』唔同,
唔知係咪因為咁, 所以啲音節同melody都好特別,
比起其他國家既國歌更搶耳突出。
係一首好好既國歌, 係啲歌詞同時代脫節,
之前中央都有話想改下啲歌詞,
不過為免影響國歌的穩定性,
歌詞係唔可以隨便改, 亦可能冇人可以改得好好,
所以不了了之。
而一位黑人唱既英文版歌詞係有啲唔同既,
大家有興趣可以search嚟聽下。

aw902
發表時間: 2008-10-02 23:52
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2007-08-27
我唔識唱,又唔識彈,唯有聽...
Louis
發表時間: 2008-10-03 03:10
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
引文:

Sim 寫道:

而一位黑人唱既英文版歌詞係有啲唔同既,
大家有興趣可以search嚟聽下。

Paul Robeson - Chinese National Anthem

Paul Robeson sings the Chinese National Anthem whilst on tour in Europe in 1949.

Baroque女孩
發表時間: 2008-10-03 16:59
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2007-02-21
發表數: 42
呵呵,他唱得很特別喔,渾厚。

巴羅克音樂&民謠\詩歌是我的至愛

emmakwok
發表時間: 2008-10-03 21:10
青韻是我家!
註冊日: 2007-09-28
Dear Derek,

多謝你的分享, 真系好好聽, 可否將譜給我, 我想學吓彈呀!!!

我們國歌的旋律很有氣勢, 十分配合我們中華民族的堅忍. 尤其是最後的 '前進, 前進, 前進進' 這幾句, 有衝出障礙, 勢如破竹的感覺. 但是, 正如你所說, 歌詞有點沉重, 與時代有點脫節, 所以我和我哥哥去年曾經填上一新詞, 不是改寫國歌, 而是想利用此新歌詞, 祝福中華民族的美好發展.

我在大陸工作廿多年, 眼看這20年的轉變, 真是驚人 !!!

美好中華
--------------------------------------------------------
同胞, 讓我們來一起高唱
用我們的歌聲, 頌揚祖國河嶽山川
黃河長江, 孕育偉大的民族.
我們繼往開來, 美好的明天齊共創,
堅毅, 堅忍, 堅強,
我們攜手邁步,
迎著世界的洪流, 前進
迎著世界的洪流, 前進, 前進, 前進進!

---------------------------------------------------------

EMMA

simonkwan
發表時間: 2008-10-03 21:49
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-06-09
唉!你們又知不知道填詞人田漢是怎樣死的呢?
(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權