logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共19
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 19

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     Sad Lisa---送給Frankie兄
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
simonkwan
發表時間: 2008-11-24 10:16
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-06-09
Sad Lisa---送給Frankie兄
PhantomGTR
發表時間: 2008-11-24 12:24
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Re: Sad Lisa---送給Frankie兄
榮哥,Bobby London 是大埔那間嗎?

後面紅衫戴 cap 帽個八號仔是 Danny 嗎?

----------------

simonkwan
發表時間: 2008-11-24 12:56
開始0係青韻的常客喇。
引文:

PhantomGTR 寫道:

PhantomGTR兄: Bingo!!是 Danny ,但我同佢不熟絡,那天Bobby London 老闆叫我老拍擋Ming攪function,一大班發燒友去玩的,當日氣氛很好,我都好high!

PhantomGTR
發表時間: 2008-11-24 13:13
版主
Yeah, com'on, give me 5!!

以前我住大埔時同個度都幾熟,因為有個夾古典結他的朋友是老細之一。初頭個角位仲未有琴有成,還是L字坐位吧。個時飲得兩杯落肚,拎起支結他玩下 beatles / beyond 或者 local pop (九幾年時代),就會成間 bar 呢人一齊唱/一齊 jam。之後又倒幾支落肚,諗起真係 Those Good Old Days。

個晚 Danny 佢有無 show 兩手?佢手琴唔講得笑,可惜時運既嘢真係好難講。

BTW,Bobby 有幾份老闆,請你拍檔的那位老闆叫高明嗎?同埋有無 ming 張相望下?係咪入面彈結他那位?

如果仲有下次,麻煩叫埋我,好嗎?以前個到有好多 band 友/音樂人 聚腳。有一次有一男一女好生面口,坐咗好耐。後來走埋黎傾兩句,俾張咭片我,原來係制作公司,有人介紹佢哋黎呢到搵馬,仲問我有無興趣入呢行。我自問呃下人玩下還可以,所以最後婉拒了。

simonkwan
發表時間: 2008-11-24 13:31
開始0係青韻的常客喇。
PhantomGTR兄:對,幫我彈結他果個系我老拍擋啊Ming,我是第二次在該處玩,啊Ming曾同我講該老闆是有玩classic結他的,那天danny沒有玩(可惜!)o只要你老哥有興趣,下次有function攪的時候我問問看,好嗎?
PhantomGTR
發表時間: 2008-11-24 17:35
版主
榮哥,那就是 "高明" 了(對,姓高,單字一個明),我已很久沒有同佢聯絡。雖然無你唱歌咁好,但高明唱歌都有一手。個時佢無咁忙就會坐底同我夾下歌仔,佢好鍾意唱英文歌,如 Hotel California。

至於 Danny 手琴很全面,很多music style 都難唔到佢,技巧好之餘最緊要音樂感好好,很 sensational,現在彈 keyboard 為主。

BTW,我指我去睇你哋玩,唔係我要去玩呢。所以下次你地再係到聚頭時麻煩話個時間俾我知,等我去 enjoy 吓。謝謝! 

simonkwan
發表時間: 2008-11-24 21:55
開始0係青韻的常客喇。
PhantomGTR兄:無問題,下次再有function一定通知你
sampson
發表時間: 2008-11-24 22:16
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-04
引文:

simonkwan 寫道:
引文:

PhantomGTR 寫道:

PhantomGTR兄: Bingo!!是 Danny ,但我同佢不熟絡,那天Bobby London 老闆叫我老拍擋Ming攪function,一大班發燒友去玩的,當日氣氛很好,我都好high!

哈, 我仲以為喺英國 bar

Sampson

PhantomGTR
發表時間: 2008-11-24 22:47
版主
Sampson哥,個到的裝修同傢俱好似去了電影中的古歐洲咁(唔知現在仲係唔係)。有空你可以去坐下,吹下水。
個到以前無電視,唔可以猜枚,只係酒、音樂、仲有一班個到識的朋友。大部份人都好客氣好有禮貎,是一個很好的地方。

阿添
發表時間: 2008-11-25 00:00
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
Simon Goh...

Great Great! Ivy likes your performance of this song a lot!

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權