logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共7
(2人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 7

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     我們的70年代
無發表權

樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
tccheung
發表時間: 2009-08-10 14:03
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
Re: 我們的70年代
引文:

emmakwok 寫道:
有幾首歌一直都都不時在我腦海湧現 :

1. 星河 - 好像是詹小萍唱的, 又忘記是那套電視劇的主題曲, 我祇覺得十分十分好聽.

在一個美麗的晚上,我們倆並肩看星河,
山風在我們身邊吹過,草叢堿y螢來往如梭,
我們靜靜在一起,高興著有你有我,
漫漫星河不能飛過,何處能有鵲橋一座,
我們靜靜圍著星河,啊......啊....,
我們靜靜在一起,高興著有你有我。 (重唱一次)

2. 情花開 : melody 好似 Washington Square, 但又有D唔同, 總之好好聽....不過又好似60’s, 不是70’s.

仲有好多架, 得閒又講D, 集體回憶吓 !!!

Emma姐:唱<星河>唔係詹小萍,而係潘迪華。好老實咁講:呢D歌就算聽過都唔好認。

嗱,我都未聽過架!我問阿嫲,阿嫲話畀我知架!
Phyllis
發表時間: 2009-08-09 20:26
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-07-08
e.e.你乖呀, Auntie 帶你去TrendyLand 揾史力加。
e.e.
發表時間: 2009-08-09 20:10
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
呀 !!! 你地成班老鬼呀。

我未睇過呀。

----------------
My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

Phyllis
發表時間: 2009-08-09 19:27
開始0係青韻的常客喇。
Dickson,

記得!記得!記得!"如來神掌"第九式是"萬佛朝中",那個演員好似叶檸檬,他把雙掌向天;而我在英國讀書時,好多時都會做這動作,代表 I who had nothing!Hahaha.......
Phyllis
發表時間: 2009-08-09 19:20
開始0係青韻的常客喇。
白馬王子:

"佳偶天成"當然有印象啦,亦因為有這第一套由竹脇無我及粟原小卷加上青井輝彥(另一俊男)主演收視高企,才有"二人世界"的出現。但"佳偶天成"好似也有主題曲,但我記不起來。
Phyllis
emmakwok
發表時間: 2009-08-09 19:17
青韻是我家!
註冊日: 2007-09-28
有幾首歌一直都都不時在我腦海湧現 :

1. 星河 - 好像是詹小萍唱的, 又忘記是那套電視劇的主題曲, 我祇覺得十分十分好聽.

在一個美麗的晚上,我們倆並肩看星河,
山風在我們身邊吹過,草叢堿y螢來往如梭,
我們靜靜在一起,高興著有你有我,
漫漫星河不能飛過,何處能有鵲橋一座,
我們靜靜圍著星河,啊......啊....,
我們靜靜在一起,高興著有你有我。 (重唱一次)

2. 情花開 : melody 好似 Washington Square, 但又有D唔同, 總之好好聽....不過又好似60’s, 不是70’s.

仲有好多架, 得閒又講D, 集體回憶吓 !!!
yuen
發表時間: 2009-08-09 16:15
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-03-17
白馬, Phyllis, 不知兩位還記得起粵語長片亦代表著我們成長的一個很重要的位置, 我覺得最有代表性的是"如來神掌"及"黃飛鴻, 石堅"的一係列, 真是表表者.

Dickson

whitehorse
發表時間: 2009-08-09 13:51
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
同Dickson一樣,我都係屋h長大,當初屋企無電視,唯有俾一毫子隔籬鄰舍,睇一套粵語長片。最開心都係同隔籬朋友仔一齊踢波、跳飛機同一齊玩!記得當時家家都開住門,睦謄鰜Y好好,大家都會守望相助,雖然生活條件無今日咁好,但係似乎大家都生活得好開心!

Phyllis,我記得「二人世界」之前,竹萰L我同粟原小卷主演過一套叫「佳偶天成」,唔知妳有無印象呢?

唔知大家仲有無令你懷念70年代的電視片集、人物和電影呢?

二人世界

記得細個睇第一套日本校園片係「女校男生」,由森田健作主演

回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

Phyllis
發表時間: 2009-08-08 18:01
開始0係青韻的常客喇。
細看這些節目,還好像是這數年前的事。剛巧昨天還唱着當年紅極一時的其中一套日劇叫 "二人世界" (1971年),主角是竹脇無我及粟原小卷。正所謂俊男美女,連我這小學生都放學後,第一時間趕怏做完功課等看這劇集。"tsu me ta i ka ze no ma chi de ........................

Phyllis
yuen
發表時間: 2009-08-08 17:44
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-03-17
真係有的老眼昏花添, "花王俱樂部"完來係這77個代表堶惜v經出現過, 不過這77個代表真係好經典.

Dickson

« 1 (2) 3 »
樹狀顯示 | 舊的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權