logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共23
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 23

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     玫瑰香
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
stranger
發表時間: 2009-08-22 23:11
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2006-06-15
玫瑰香
想請教各位一首歌,「玫瑰香」。
事緣今日上堂(Argentine Tango),平時都只播西班牙文、意大利文或法文歌,今日突然傳來一首好有夜上海探戈味的國語歌,好好聽,一聽之下,有些熟耳,但唔知咩歌,問洋人老師係咩歌,邊個唱,佢乜都唔知,話朋友喺網上download俾佢,好聽咪播囉,蝦!識貨!
番屋企立即上you tube 揾,隻歌應該係「玫瑰香」,係電影「紅玫瑰白玫瑰」主題曲,原唱係林憶蓮。
但今日聽到的版本,女歌手聲線唔似係林憶蓮,比林憶蓮低沈一些,但唱得更有味道,編曲都同原曲有d唔同,更簡單,更能突出探弋節湊同韻味。但係you tube只揾到林憶蓮的版本。
想問吓大家有無聽過"不是"林憶蓮唱的版本呢?

----------------

aw902
發表時間: 2009-08-22 23:39
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2007-08-27
Re: 玫瑰香
台灣歌手黃小琥... 上次去台灣時買咗佢set碟有呢首「玫瑰香」. 佢嘅聲綫係比較低沈同沙沙哋.. 唔知會唔會係你講嗰個版本..引文:

stranger 寫道:
想請教各位一首歌,「玫瑰香」。
事緣今日上堂(Argentine Tango),平時都只播西班牙文、意大利文或法文歌,今日突然傳來一首好有夜上海探戈味的國語歌,好好聽,一聽之下,有些熟耳,但唔知咩歌,問洋人老師係咩歌,邊個唱,佢乜都唔知,話朋友喺網上download俾佢,好聽咪播囉,蝦!識貨!
番屋企立即上you tube 揾,隻歌應該係「玫瑰香」,係電影「紅玫瑰白玫瑰」主題曲,原唱係林憶蓮。
但今日聽到的版本,女歌手聲線唔似係林憶蓮,比林憶蓮低沈一些,但唱得更有味道,編曲都同原曲有d唔同,更簡單,更能突出探弋節湊同韻味。但係you tube只揾到林憶蓮的版本。
想問吓大家有無聽過"不是"林憶蓮唱的版本呢?

Regards, Andy

stranger
發表時間: 2009-08-23 00:18
開始0係青韻的常客喇。
you tube揾唔到黄小琥唱嘅玫瑰香,但有好多黄小琥唱嘅歌,
我聽個玫瑰香版本應該唔係佢唱,把聲唔同。
唔該晒!

Sim
發表時間: 2009-08-23 04:05
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2004-04-28
stranger
發表時間: 2009-08-24 02:15
開始0係青韻的常客喇。
聽過幾個版本,我跳舞老師播嗰隻,應該最接近原唱林憶蓮!
可能嗰日係CD用Hi Fi 喺dance room 播,樣樣加埋效果好好,
所以同我用電腦喺you tube聽嘅林憶蓮版,有d唔同,
而家聽過咁多版本,都係最似原唱。
唔該晒!

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權