logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共42
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 42

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     FINGERSTYLE-【天空之城】
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
mrbefore
發表時間: 2009-10-01 16:05
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2009-03-31
FINGERSTYLE-【天空之城】
我唔系動漫迷,部電影亦只系睇過片段,但系呢段旋律我真系好锺意,所以自己編左呢個FINGERSTYLE 版,系度同大家分享下。
[url=[/url]
dannychow
發表時間: 2009-10-01 17:21
青韻是我家!
註冊日: 2006-01-01
Re: FINGERSTYLE-【天空之城】
mrbefore兄, 編得好正呢~
其中有幾chord落得好有feel.
mrbefore
發表時間: 2009-10-02 14:01
引文:

dannychow 寫道:
mrbefore兄, 編得好正呢~
其中有幾chord落得好有feel.

多謝DANNY,你既FINGERSTYLE都玩得炉火純青啊。
dannychow
發表時間: 2009-10-03 00:03
青韻是我家!
註冊日: 2006-01-01
引文:

mrbefore 寫道:
多謝DANNY,你既FINGERSTYLE都玩得炉火純青啊。

mrbefore兄,唔好講笑啦,我呢d業餘玩下姐,過下癮就算。

你手結他就真係幾專業呢~
特別係錄音同後期混音都好有專業水準.

估下你錄音呢支結他先... Martin D35?
patrick
發表時間: 2009-10-03 00:56
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-28
發表數: 710
Played nicely, good feel, but I think it should be a small body guitar, om, auditorium etc. not Martin.
Michael叔叔
發表時間: 2009-10-03 01:18
版主
註冊日: 2003-12-20
Yes! Very good playing......

I love it too !

----------------
Michael叔叔
一個喜歡音樂、喜歡民歌的叔叔
http://hk.myblog.yahoo.com/michaeluncle
M.A.D Website :www.geocities.com/hongkongmadband

puppymic
發表時間: 2009-10-03 12:50
註冊日: 2005-08-07
好好聽!想問下乜野叫 Fingerstyle ? Tks
PhantomGTR
發表時間: 2009-10-03 13:05
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
mrbefore:
Not bad! Keep going!

puppymic:
U may refer to here.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerstyle_guitar

But some people here refers/limited fingerstyle guitar music as certain styles of guitar music and strongly claim these types of guitar music are better than the others.

If you want to understand more about fingerstyle music, google is your best friend.

中秋節快樂!

----------------

mrbefore
發表時間: 2009-10-03 16:08

mrbefore兄,唔好講笑啦,我呢d業餘玩下姐,過下癮就算。

你手結他就真係幾專業呢~
特別係錄音同後期混音都好有專業水準.

估下你錄音呢支結他先... Martin D35?

GUITAR 系 MARTIN D-16, 录音設备好简陋,好在支結他聲底還可以。
mrbefore
發表時間: 2009-10-03 16:10
引文:

patrick 寫道:
Played nicely, good feel, but I think it should be a small body guitar, om, auditorium etc. not Martin.

THANK YOU,PATRICK.
(1) 2 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權