logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共24
(5人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 24

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   網友談天室
     有Midi電腦音樂野想問...
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
neofung
發表時間: 2009-11-10 17:16
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2008-11-19
有Midi電腦音樂野想問...
前排Apple推出新版Garageband軟件,新增學彈琴環節,
想學下彈琴,其實想學好多年 XD
屋企剛剛好有部陳年Roland數碼琴,
如果要買usb>midi interface,邊款會好d?
因為市面上由幾百至幾千以上都有,唔知買邊款。。。
幾百都ok既,我緊係買幾百啦 XD

我淨係知,越高級器材,delay越少,其他唔清楚。。。
sum
發表時間: 2009-11-28 16:55
青韻是我家!
註冊日: 2004-07-17
Re: 有Midi電腦音樂野想問...
I think if you only need a cable connecting your midi device to your computer, the interface will cost around $300-$400 which can be purchased in T.L.

If you need more functions (e.g. sound recording), then a USB sound module is required and will cost > $700. You can find a lot of display at "ParkC" of Times Square.
neofung
發表時間: 2009-11-29 04:13
thx
係呀,淨係想駁住個midi琴,學下彈咋,起碼暫時係咁。。。
但係midi interface,好似越高級(越貴XD)delay越少。。。
只係初學者如我,最基礎最平midi interface有無問題?
我係個類眼高手低,又無太多閒錢花個類人,唔係一早已經係TST T.L.買左roland四百蚊個d XD
荃灣MTR商場都有ParkC,遲幾日問問先,會再過Times Square睇。
byheart
發表時間: 2009-12-03 00:51
註冊日: 2009-10-22
如果你的Midi equipment不是以 Thru 的形式接駁很多部,Delay的請況應該不會發生。如果你是用Midi Interface,所有的都是 Parallel的接駁,就算是有Delay都是可接受的,因為人耳未必聽得出。放心玩啦!
neofung
發表時間: 2009-12-05 02:18
明解,唔該晒!
搞埋d相再玩,想學彈琴好耐
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權