logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共20
(2人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 20

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     一個結他初學者的困難
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
風箏
發表時間: 2004-05-05 22:39
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2004-05-04
發表數: 5
一個結他初學者的困難
如果有D樂譜唔識睇甚樣可以彈得更加有味道呢?? 如果有方法請通知我

謝謝
PhantomGTR
發表時間: 2004-05-05 23:42
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
Re: 一個初學者的困難
唔明?!
唔識睇?咁點彈?
Christine
發表時間: 2004-05-06 09:26
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-10
發表數: 760
Hi 風箏,
妳所指係咩樂譜唔識睇? 五線譜? 六線譜? 簡譜? 咁多絃樂器....究竟係彈D咩!? 又點樣唔識睇?? 其實識睇都未必一定能夠彈得有味道, 唔識睇......咁要學識睇唔識個D譜先有得講囉!
Allan
發表時間: 2004-05-06 10:24
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-01-02
發表數: 93
引文:

風箏 寫道:
如果有D樂譜唔識睇甚樣可以彈得更加有味道呢?? 如果有方法請通知我

謝謝

要彈得「更加」有味道,樂譜已經不是主要的關鍵,因樂譜本身亦未必能夠十足表達樂曲原有的意境。
要彈得「更加」有味道,就要多聽、多嘗試、多練習。
要知道世上有很多人全不懂樂譜,亦未受過正式訓練,也能彈得很出色,他們就是「多聽、多嘗試、多練習」的結果。
「樂譜」只是其中一種記錄演奏方法的工具而已。
keith
發表時間: 2004-05-06 15:34
版主
allan大師......小弟極之認同......

複雜的樂譜唔代表會彈出味道....

就算簡單的掃chord, 彈奏時再加d感情或些少簡單的變化, 可能已夠哂"味".......

「多聽、多嘗試、多練習」----> 「多聽、多嘗試、多練習」----> 「多聽、多嘗試、多練習」... 要不斷重複呢!

阿添
發表時間: 2004-05-06 18:19
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
引文:

風箏 寫道:

謝謝

我就話要識番幾個好似阿倫,基夫及張建國(PhantomGTR)等高手,然後跟他們偷偷師就掂喇。

我都係有幸認識張建國老師,今天才有機會在這裡同你討論結他這個題目。

學好結他,搵個好老師喇。你今日搵魖呀?

Pro Guitar 專業結他 http://www.proguitar.com.hk/

網站簡介:
提供結他課程,教材,樂譜,CD,結他及配件訂購。 (青韻阿東同阿Keith都鰜袛З畦L謘C)

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

Lydia
發表時間: 2004-05-07 00:16
網站管理員
發表數: 820
引文:

阿添 寫道:

我就話要識番幾個好似阿倫,基夫及張建國(PhantomGTR)等高手,然後跟他們偷偷師就掂喇。

我都係有幸認識張建國老師,今天才有機會在這裡同你討論結他這個題目。

哈哈....我除了有幸地認識阿倫,基夫及張建國老師之外,仲認識了你 - 著名民歌手曹先生及亞東. 你們實令小妹獲益良多呀!

^Lydia^

Christine
發表時間: 2004-05-07 19:08
青韻是我家!
發表數: 760
各位高手,
其實初睇各高手叫一個初學者靠多聽,多試, 多練.....雖然明白呢三項係必須注意, 但總係覺得有D唔妥, 但又唔知問題出係邊, 而家諗到喇..........
我o既疑問係~~~對於一個初學者(剛開始譜都未識點睇起), 唔由學識睇譜開始......茫無頭緒, 根本唔會識由邊度聽起, 又或首歌裡面包含o左D咩, 可以點樣彈法.........因為臨老先學結他~所以特別愚頓, 問題又特別多~~請各位見諒!

\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

Allan
發表時間: 2004-05-07 23:17
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-01-02
發表數: 93
引文:

Christine 寫道:
各位高手,
其實初睇各高手叫一個初學者靠多聽,多試, 多練.....雖然明白呢三項係必須注意, 但總係覺得有D唔妥, 但又唔知問題出係邊, 而家諗到喇..........
我o既疑問係~~~對於一個初學者(剛開始譜都未識點睇起), 唔由學識睇譜開始......茫無頭緒, 根本唔會識由邊度聽起, 又或首歌裡面包含o左D咩, 可以點樣彈法.........因為臨老先學結他~所以特別愚頓, 問題又特別多~~請各位見諒!

Christine,根據「風箏」第一篇留言,道出「想彈得更加有味道」已知並非連譜都未識睇的「初學者」,只係「有D樂譜唔識睇」之嘛~ 所以「多聽,多試, 多練」對佢o黎講係o岩用o既!
RodFoo
發表時間: 2004-05-08 00:56
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-01
發表數: 682
我完全同意Keith及亞倫所講的味道不在樂譜及多聽,多試,多練.亦可以參與多些音樂的集會,跟其他人互相交流.

(風箏)君有機會可以到例如明天晚上青韻House Party,大家交流一下.
(1) 2 3 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權