logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共9
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 9

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     一個結他初學者的困難
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Christine
發表時間: 2004-05-08 09:58
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-10
發表數: 760
Re: 一個初學者的困難
各位高手,
哦~~~原來如此~~~(#^o^#)\
而家明白死睇譜~睇譜死喇! 但學o左咁耐仲係無譜唔識彈, 基夫編o既"我信愛是恆久"原是比初級班學, 但落到我手......都彈得唔好, 可想而知.......初級班都未到~~所以先會咁多疑問& 問埋D蠢問題~~好多謝各位高手賜教哩~~

----------------
\(^o^)~音符樂韻樂音q(^o^)p樂聚同好同樂~(^o^)/
"合皮佐型, 合皮威亭"~歡迎
http://w1.oekakies.com/p/minami03/p.cgi
http://hk.myblog.yahoo.com/pownn2006

阿添
發表時間: 2004-05-08 10:09
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
引文:

Christine 寫道:
各位高手,
哦~~~原來如此~~~(#^o^#)\
而家明白死睇譜~睇譜死喇! 但學o左咁耐仲係無譜唔識彈, 基夫編o既"我信愛是恆久"原是比初級班學, 但落到我手......都彈得唔好, 可想而知.......初級班都未到~~所以先會咁多疑問& 問埋D蠢問題~~好多謝各位高手賜教哩~~

唔好聽阿Keith講喇,要彈好基夫哥哥首"我信愛是恆久"應最小要有一年的結他功力,即係結他高班喇。 唔識彈唔緊要,最緊要不恥下問,請教一下原編者基夫哥哥喇。

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

PPM
發表時間: 2004-05-08 11:45
青韻典堂級民歌好友

Allan 寫道:
引文:

風箏 寫道:
如果有D樂譜唔識睇甚樣可以彈得更加有味道呢?? 如果有方法請通知我

謝謝

要彈得「更加」有味道,樂譜已經不是主要的關鍵,因樂譜本身亦未必能夠十足表達樂曲原有的意境。
要彈得「更加」有味道,就要多聽、多嘗試、多練習。
要知道世上有很多人全不懂樂譜,亦未受過正式訓練,也能彈得很出色,他們就是「多聽、多嘗試、多練習」的結果。
「樂譜」只是其中一種記錄演奏方法的工具而已。

小小補充, 在下認為彈得有味道是要用時間浸出來的, 另最緊要係對該樂曲投入, 無論彈唱, 投入亦為重要的一環

PPM
發表時間: 2004-05-08 11:47
青韻典堂級民歌好友
引文:

Allan 寫道:
引文:

風箏 寫道:
如果有D樂譜唔識睇甚樣可以彈得更加有味道呢?? 如果有方法請通知我

謝謝

要彈得「更加」有味道,樂譜已經不是主要的關鍵,因樂譜本身亦未必能夠十足表達樂曲原有的意境。
要知道世上有很多人全不懂樂譜,亦未受過正式訓練,也能彈得很出色,他們就是「多聽、多嘗試、多練習」的結果。
「樂譜」只是其中一種記錄演奏方法的工具而已。

小小補充, 在下認為彈得有味道是要用時間浸出來的, 另最緊要係對該樂曲投入, 無論唱及彈, 投入亦為重要的一環.

愛上音樂...人
發表時間: 2004-05-09 20:11
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2004-05-09
發表數: 11
我唔係好明點先可以彈出味道?
要從拍子速度?大細聲?定其他?
仲有,點先可以投入?同點表達出黎?
因為我都係學左結他3個月左右,之前都有學過其他樂器,但每次d導師都話我冇感情,彈唔出首歌ga味道~
希望可以教教我~~
thx~

o -_-)=○)°O°)
愛上音樂...人

Allan
發表時間: 2004-05-10 00:24
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-01-02
發表數: 93
引文:

愛上音樂...人 寫道:
我唔係好明點先可以彈出味道?
要從拍子速度?大細聲?定其他?
仲有,點先可以投入?同點表達出黎?
因為我都係學左結他3個月左右,之前都有學過其他樂器,但每次d導師都話我冇感情,彈唔出首歌ga味道~
希望可以教教我~~
thx~

要知道音樂有「抑揚頓挫」,單單照樂譜彈就好像從電腦播midi一樣「死板」。
人是有感情的,就隨著那首歌給你的感受,把感覺到的用手彈出,當然包括快慢速、大細聲、音色控制等技巧的混合使用,若使用恰當的話就會顯出某程度的「味」,這味會因人而異,你極有可能對某種音樂有很強的「味」,或對另一種音樂絕無甚麼「味」可言!
這看你的了!

咪o卦住掘金,最緊要開心!

tccheung
發表時間: 2004-05-12 01:16
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-27
引文:

Allan 寫道:
引文:

「要彈得「更加」有味道,樂譜已經不是主要的關鍵,因樂譜本身亦未必能夠十足表達樂曲原有的意境。
「樂譜」只是其中一種記錄演奏方法的工具而已。」

以前有些樂手不但不懂得看樂譜,就連大字也不懂得看幾個,但他們一樣可以奏出動人心絃的音樂;我這樣說並不是鼓勵人不要看樂譜,只是想說明一點:學懂去解讀一首樂曲比學懂看樂譜重要得多。
RodFoo
發表時間: 2004-05-14 22:27
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-01
發表數: 682
Hi,

我覺得學了三個月就研究味道使是超急進了.自己斷斷續續彈了多年guitar如要有味道是非常難.要配合很多因素.但總覺得第一還是要先把自己武裝起來.(把技術做好)才可以研究味道.

Rod
愛上音樂...人
發表時間: 2004-05-15 12:48
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2004-05-09
發表數: 11
咁有邊幾首歌岩初學者學ga?
最好係民歌果類~~

o -_-)=○)°O°)
愛上音樂...人

阿添
發表時間: 2004-05-15 12:53
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
引文:

愛上音樂...人 寫道:
咁有邊幾首歌岩初學者學ga?
最好係民歌果類~~

我推介:林一峰的 The Best is yet to come. (易學,多人識。)

曲/詞/編/監製:林一峰 (Capo 5)

Intro: Cadd9 C Cmaj7 C

F G7
永遠有一個吻未嘗
Em7 A
有些燭光未燃亮
Dm G7
若愛太苦要落糖
Em7 A
結他斷線亦無恙

F G7
*To hug someone
Em7 A