logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共8
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 8

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   結他講場
     一個結他初學者的困難
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Allan
發表時間: 2004-05-16 13:43
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-01-02
發表數: 93
Re: 一個初學者的困難
引文:

阿添 寫道:
引文:

愛上音樂...人 寫道:
咁有邊幾首歌岩初學者學ga?
最好係民歌果類~~

我推介:林一峰的 The Best is yet to come. (易學,多人識。)

阿添哥哥,隻歌雖然多人識及幾易彈,但 Cadd9 & Cmaj7 這兩個 chord 似乎對新人來說都比較陌生,單睇 chord 名都不知點怎樣按,而且歌詞的拍子分佈都要較有技巧才能唱得好,這歌其實並不易。
而最基本的就是這隻歌並不是民歌!

----------------
咪o卦住掘金,最緊要開心!

阿添
發表時間: 2004-05-16 14:48
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
引文:

Allan 寫道:
阿添哥哥,隻歌雖然多人識及幾易彈,但 Cadd9 & Cmaj7 這兩個 chord 似乎對新人來說都比較陌生,單睇 chord 名都不知點怎樣按,而且歌詞的拍子分佈都要較有技巧才能唱得好,這歌其實並不易。
而最基本的就是這隻歌並不是民歌!

The Best Is Yet To Come

Allan, 讈hord好似難齱A不過實際上個Intro好易彈咋,Ivy都彈得到。

況且,選歌學方面,我就覺得應選自己喜歡,而又流行一點的(不論係唔係民歌),學完可以表演比自己的好友聽,咫U礸語,再檢討一下。

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

愛上音樂...人
發表時間: 2004-05-16 23:01
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2004-05-09
發表數: 11
好多謝妳地ga意見~~

係ar~~
Cadd9 同 Camj7 都唔識彈~~
仲有個 F 好難彈得準~~

唔知我而家17歲先黎學結他~~
會唔會遲左d呢???

o -_-)=○)°O°)
愛上音樂...人

PhantomGTR
發表時間: 2004-05-16 23:17
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
17歲?仲話遲?
學無前後,達者為先!
愛上音樂...人
發表時間: 2004-05-16 23:28
聴過你地d結他show~~
覺得你地好勁ar~~
好想快d好似你地咁勁~~
彈solo~~

愛上音樂...人

PhantomGTR
發表時間: 2004-05-16 23:30
版主
註冊日: 2003-12-09
發表數: 1325
有志者,事竟成!
阿添
發表時間: 2004-05-16 23:53
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
引文:

愛上音樂...人 寫道:
好多謝妳地ga意見~~

係ar~~
Cadd9 同 Camj7 都唔識彈~~
仲有個 F 好難彈得準~~

唔知我而家17歲先黎學結他~~
會唔會遲左d呢???

我成廿歲先學呀,當然無阿Billy呀,阿Keith啊鑨搷Q害咖喇。你十七歲學一定可以起碼叻過我。 看過我學結他的故事未呀?

http://cwfolknet.com/html/modules/sections/index.php?op=viewarticle&artid=29

o個C9 & Cmaj7 Chord只不過是加一隻手指在2線三格, 和縮開一手指隉AF Chord就好用住簡化版本先。

來,有機會我Demo比你看看。

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

Qiang's 123
發表時間: 2004-05-17 22:19
版主
註冊日: 2003-12-20
雖然我來得稍晚一點,希望我能帶給大家一點分享,我的經驗告訴我,要彈得一手好結他,必須先下一輪苦功,才可以一步步達致成果。

問問你,結他怎樣好聽法?你聽到的是甚麼?

其實,音符 (Notes) 就是音樂的基本,和弦 (Chord) 就是音符的組合,加上對指板 (Finger board) 的了解,左右手純熟的配合,彈出來的才是音樂,如果你彈一大輪也不懂得自己在彈甚麼,彈來做甚麼?

正如各位高手說的「多彈、多聽、多練、多參考別人......」,就是最原始,也是唯一的途徑。

Qiang

放下包袱;心情舒服
不受干預;沒有挑剔
拋開怨恨;只有祝福

阿東
發表時間: 2004-05-18 05:01
網站管理員
註冊日: 2003-12-16
發表數: 491
各位大師的意見都相當好, 不過對初學者來說好像深了一點.
不如實務一點, 傳授點練習Tips, 今學習可事半功倍.

一般來說, 學吉他三個月後會遇上兩個問題,
1) 和弦按得太死, 手指不能靈活移動
2) Bar Chord 好難按.
原因來自手指用力不平均, 死力想按穩和弦.

我見議初學者練習前, 先用十分鐘做下圖手指操,
做得兩個月, 手指自然變得靈巧, 可以獨立運動, 按弦無須用力,
Bar Chord自自然會手到拿來.

吾人粵語 天籟九聲

愛上音樂...人
發表時間: 2004-05-18 15:48
好ar~~
等我試吓先~~

愛上音樂...人

« 1 2 (3)
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權