logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共7
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 7

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     香港樂壇之「抄歌疑雲」
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
多事人
發表時間: 2010-10-06 19:19
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
Re: 陳奕迅《超人迪加》香港版 OP- 超人的主題曲
啊...似乎係小弟「聽錯」?路易兄比我更反基啊...咁如果小弟的Blog排頭貼這本'重審耶穌',閣下會怎反應?
會馬上叫小弟立刻介紹自己的Blog?

小弟唔否認自己反基督徒,但資料上我唔係只睇反基的書,如有上面那本書的「說服力」小弟也會買來做資料一部分...如以上所講~只睇一段而攻擊小弟,似乎只會係找碴者吧...
如論教養,以波斯富唱片老闆娘準則而言~小弟確實冇!
如論尊重,以小弟才疏學淺來講,這詞彙太深了,以膚淺的小弟來講~如果小弟尊重別人,係會順耳逆耳的意見都會歸納資料一部分...但不會失去自己的觀點,亦唔會將自己的觀點強加別人處...以學庫五車的路易兄來講呢?

而小弟的Blog以簽名檔案來講,剛開Blog三日已經在,亦有青韻會員和基督徒以及林志美來睇過也不覺得有問題,甚至有基督徒訂閱小弟的Blog啊...不如請代表基督徒的天主教徒路易兄解釋為什麼?係上述的基督徒不合格?
[呢處唔係宗教網站, 只係一個為民歌愛好者分享交流嘅地方]>>>對啊...所以小弟從冇講過自己反基督徒,不妨Check下小弟的留言有冇知道網友係基督徒小弟會去攻擊佢?印象中小弟提及宗教信養都係輕輕帶過...

另外小弟又想問了~如果小弟真係刪除所有反基的書,路易兄會點?會否講Blog內Newage音樂及華夏諸神資料和言論'令我好相信呢處冇任何一位會員喜歡呢類主題'?而命小弟再刪除其資料?
好了,小弟當自己又再「聽話」刪除,路易兄又會否講Blog內'中國歷代名女''令我好相信呢處冇任何一位會員喜歡呢類主題'?而命小弟再刪除其資料?
最後當小弟刪除所有資料,路易兄又會否講Blog上主題口語多多'令我好相信呢處冇任何一位會員喜歡呢類Blog'?而命小弟再刪除其Blog?

P.S.閣下那段資料'日本軍國主義侵華罪証, 來自東灜的《每當變幻時》/《月光小夜曲》'小弟肯定會刪除,放心吧...

----------------
最近開了個blog來放小資料,雖然冇乜有趣玩意,但不妨路過不妨睇睇吧...
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!0ZxOnGOeBRmpgge_4zzMyA--

Louis
發表時間: 2010-10-06 21:43
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
我已經表明我嘅基督徒身份 (基督徒=耶穌基督信徒, 包括基督教、天主教、東正教徒), 何來反基???

邊個上過你個 blog 唔關我事, 只係你喺我個 topic 處留言, 俾我見到你條 blog link, 第一次入去就見到你篇反基大作, 難免令人覺得你係喺處 promote 反基,呢處有好多會員, 甚至大部份會員都係基督徒, 我相信你亦心裡有數, 我冇要求你 delete 你個 blog 嘅任何內容, 只係希望你 delete 咗你呢條直接連結去你篇反基文章「批判神愛世人」嘅 link, 你大可以換另一條連結其他文章嘅 link, 你個 blog 有咁多文章, 點解偏要 link 呢類題材咁敏感嘅文章???

以下係你篇大作嘅節錄:

「如果你喜歡永遠患失憶症的,繼續信主吧!「神會賜喜樂嗎!!」可能神會賜天國子民一些軟性毒品,讓天國居民天天也在迷幻的喜樂中,慢慢享受你們的上帝牌K仔、上帝牌搖頭丸吧!

請基督徒清醒一點,不要再自欺欺人了!難道你們心甘情願變成一些全無感情的動物嗎??」

「所以一個真正的基督徒, 實在是龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱! 」

我參加過四、五次青韻嘅 House Party, 但係就從未見過有任何一位師兄師姐係你篇文章所講嘅「全無感情的動物」or「龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱」, 難道佢地唔係真正的基督徒???

你 link 篇咁嘅文章係對呢處所有信仰基督嘅會員粗暴侮辱與誹謗, 呢種做法同日本人喺中國人嘅地方發表反華言論基本上冇分別!!!

shanshan457
發表時間: 2010-10-06 22:05
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-07-26
咦! 好野蠻!!
shanshan457
發表時間: 2010-10-07 00:10
開始0係青韻的常客喇。
引文:

Louis 寫道:
我已經表明我嘅基督徒身份 (基督徒=耶穌基督信徒, 包括基督教、天主教、東正教徒), 何來反基???

邊個上過你個 blog 唔關我事, 只係你喺我個 topic 處留言, 俾我見到你條 blog link, 第一次入去就見到你篇反基大作, 難免令人覺得你係喺處 promote 反基,呢處有好多會員, 甚至大部份會員都係基督徒, 我相信你亦心裡有數, 我冇要求你 delete 你個 blog 嘅任何內容, 只係希望你 delete 咗你呢條直接連結去你篇反基文章「批判神愛世人」嘅 link, 你大可以換另一條連結其他文章嘅 link, 你個 blog 有咁多文章, 點解偏要 link 呢類題材咁敏感嘅文章???

以下係你篇大作嘅節錄:

「如果你喜歡永遠患失憶症的,繼續信主吧!「神會賜喜樂嗎!!」可能神會賜天國子民一些軟性毒品,讓天國居民天天也在迷幻的喜樂中,慢慢享受你們的上帝牌K仔、上帝牌搖頭丸吧!

請基督徒清醒一點,不要再自欺欺人了!難道你們心甘情願變成一些全無感情的動物嗎??」

「所以一個真正的基督徒, 實在是龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱! 」

我參加過四、五次青韻嘅 House Party, 但係就從未見過有任何一位師兄師姐係你篇文章所講嘅「全無感情的動物」or「龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱」, 難道佢地唔係真正的基督徒???

你 link 篇咁嘅文章係對呢處所有信仰基督嘅會員粗暴侮辱與誹謗, 呢種做法同日本人喺中國人嘅地方發表反華言論基本上冇分別!!!

[/quot

咦...???

乜你响度講埋晒呢的嘢??

多事人都冇係呢度講過, 我祇係見到你講至噃....!!
Louis
發表時間: 2010-10-07 00:29
青韻是我家!

引文:

shanshan457 寫道:
引文:

乜你响度講埋晒呢的嘢??

多事人都冇係呢度講過, 我祇係見到你講至噃....!!

你完全唔明我為乜同佢拗, 佢的確冇喺呢度講過, 但係佢用簽名檔引人入去睇, 你一 click 入多事人條 link, 就會見到, that's why 我叫佢換過條 link, 免得令基督徒朋友好奇 click 咗入去, 睇完之後感到不悦, 。

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 00:35
開始0係青韻的常客喇。
但係.....

你掀開人地條底褲, 去告人露械...!!

講唔通噃!!!
Louis
發表時間: 2010-10-07 00:44
青韻是我家!
佢用簽名檔, 就等同喺門口貼住張紙, 寫住「入嚟, 有好嘢睇」, 只要有人好奇走入去, 一開門就即時見到佢露械!!!

我喺網上同反基份子周旋咗唔少日子, 見慣佢地嘅技倆。

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 10:03
開始0係青韻的常客喇。
引文:

Louis 寫道:
佢用簽名檔, 就等同喺門口貼住張紙, 寫住「入嚟, 有好嘢睇」, 只要有人好奇走入去, 一開門就即時見到佢露械!!!

我喺網上同反基份子周旋咗唔少日子, 見慣佢地嘅技倆。

聖戰?? 成千幾年重未打完??

你係+字軍..............嘅後人???
Louis
發表時間: 2010-10-07 10:12
青韻是我家!
辣火頭嘅係班反基, 我唔可以容忍自己嘅信仰被人隨意踐踏, 你可能未入過幾個大討論區嘅宗教版, 唔知道班友有幾賤, 呢處難得一片淨土, 如果容許呢班友搞小動作, 將來一定後患無窮!!!

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 10:28
開始0係青韻的常客喇。
我尊重你的信仰, 亦讚同你的堅持.更佩服你的敢言.

不過....先要自已立於有利地位, 勝算方穩!

觀多事人六,七年來, 不下二,三百篇話題回應, 十之八九係講音樂, 衹有三,四篇不經意向受洗者提及少少宗教疑問......由此可見, 此人心計甚深. 就算要生事, 都要企在被動的一方, 就算打官司, 都係穩佔被同情的一方. 咁多年都冇人中計, 冇人理佢. 你知道佢條link 講乜, 咪唔剔入去囉, 佢都冇你乎!

而家你被人引到响呢度同佢報道咗反基嘅文章, 你話幾唔抵!

A, 你話我衹係引述啫........! 唉! 引唔引述, 始終都係由你講出嚟, 响你嘅回應度見到. 輸晒!

« 1 (2) 3 4 5 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權