logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共14
(0人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 14

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     香港樂壇之「抄歌疑雲」
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Louis
發表時間: 2010-10-07 10:39
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
Re: 陳奕迅《超人迪加》香港版 OP- 超人的主題曲
引文:

shanshan457 寫道:
我尊重你的信仰, 亦讚同你的堅持.更佩服你的敢言.

不過....先要自已立於有利地位, 勝算方穩!

觀多事人六,七年來, 不下二,三百篇話題回應, 十之八九係講音樂, 衹有三,四篇不經意向受洗者提及少少宗教疑問......由此可見, 此人心計甚深. 就算要生事, 都要企在被動的一方, 就算打官司, 都係穩佔被同情的一方. 咁多年都冇人中計, 冇人理佢. 你知道佢條link 講乜, 咪唔剔入去囉, 佢都冇你乎!

而家你被人引到响呢度同佢報道咗反基嘅文章, 你話幾唔抵!

一有呢 D link, 就一定有人入去, 我 quote 咗出嚟可以用「編輯」功能 delete, 如你所言, 佢心計甚深, 佢用簽名檔就係想「陰乾」呢處嘅基督徒, 家陣我指出問題, 總好過有越來越多嘅兄弟姊妹因為好奇 click 咗入去而受傷害, 我建議版主 delete 咗多事人簽名條 link, 有必要嘅話 delete 埋我呢個 topic 都冇問題。

----------------

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 10:53
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-07-26
認真講, 多事人並冇响呢度犯規. 私人上可以封刪佢, 但响公開網站立場, 就要有足夠理由. 唔係任意話刪就刪!

(私人意見)

或者你可以用温文優雅而么心的文章, 引佢忍唔住, 用粗口鬧你,或者人身攻擊你..........或者可以刪得!
Louis
發表時間: 2010-10-07 11:02
青韻是我家!
引文:

認真講, 多事人並冇响呢度犯規. 私人上可以封刪佢, 但响公開網站立場, 就要有足夠理由. 唔係任意話刪就刪!

(私人意見)

或者你可以用温文優雅而么心的文章, 引佢忍唔住, 用粗口鬧你,或者人身攻擊你..........或者可以刪得!

我唔認為有必要用不君子手段引人犯罪, 亦冇必要將佢封殺, 只要將佢條題材敏感嘅 link delete 就得。

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 11:19
開始0係青韻的常客喇。
但係, 我揾過呢度入會條件係冇限制宗教背境過喎! 點有理由因佢唔係基督教或天主教而封殺佢呢?

若果佢條link 係大讚基督教, 或大彈第D教又點睇? 歡迎佢??表揚佢???

如果可以咁, 就即係有宗教立場. 但我又唔覺呢度係噃! 雖然係响青年會旗下, 基督教會員佔大多數, 但都唔係封殺嘅理由. 除非會規有寫! 然否!
Louis
發表時間: 2010-10-07 11:23
青韻是我家!
引文:

但係, 我揾過呢度入會條件係冇限制宗教背境過喎! 點有理由因佢唔係基督教或天主教而封殺佢呢?

若果佢條link 係大讚基督教, 或大彈第D教又點睇? 歡迎佢??表揚佢???

如果可以咁, 就即係有宗教立場. 但我又唔覺呢度係噃! 雖然係响青年會旗下, 基督教會員佔大多數, 但都唔係封殺嘅理由. 除非會規有寫! 然否!

你究竟明唔明我講乜???

由頭到尾我都冇話要封殺佢, 只係認為佢唔應該用佢個簽名宣傳反基, 傷害呢處嘅基督徒, 建議只刪除佢個簽名嘅 blog link, 宗教批判屬敏感題材, 容易引起爭拗傷感情, 對攻擊任何宗教嘅文章或連結, 本來就唔應該喺呢處出現!!!

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 11:36
開始0係青韻的常客喇。

我就真係唔唔明你講乜!

若果話唔准有簽名link , 但好多會員都有喎! 都冇事!

第二, 佢條link 又冇自動彈出, 夾硬監你睇!

第三, 呢度唔使必定有基督教背境, 相信亦唔會限制會員嘅宗教信仰, 咁佢條私人link 係去教link好,回教link好, 甚至自教link好,又有邊度犯規, 要出動網站站主強制封殺呢?

第四, 多事人信仰理論與你有分岐, 你要封殺佢, 咁算唔算係宗教批判呢?

我唔係尊登同你過唔去, 衹係請你分析理由, 用聰明有效嘅方法去作戰, 同反基周旋, 不有蝕底! 百戰百勝. 獨對千夫而冇弱勢.發揚無上精神. 大軍再東征. 统一全球. 成大業!
Louis
發表時間: 2010-10-07 11:46
青韻是我家!
引文:

我就真係唔唔明你講乜!

若果話唔准有簽名link , 但好多會員都有喎! 都冇事!

第二, 佢條link 又冇自動彈出, 夾硬監你睇!

第三, 呢度唔使必定有基督教背境, 相信亦唔會限制會員嘅宗教信仰, 咁佢條私人link 係去教link好,回教link好, 甚至自教link好,又有邊度犯規, 要出動網站站主強制封殺呢?

唔係話唔准有簽名link, 而係 link 去邊處就應該受到管制, 更加唔係話條 link 又冇自動彈出, 夾硬監你睇就冇問題, 假如有人喺簽名處貼條色情網站嘅 link 又如何???

呢處確係冇限制會員嘅宗教信仰, 但係用 link 攻擊別人嘅宗教信仰就大有問題, 正如香港嘅廣告只可以 promote 自己品牌, 但係就嚴禁攻擊別人品牌!!!

shanshan 可能唔係教徒, 所以唔明白尊重別人信仰嘅重要, 又或者信徒受到攻擊嘅感受。

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 13:28
開始0係青韻的常客喇。
shanshan 可能唔係教徒, 所以唔明白尊重別人信仰嘅重要, 又或者信徒受到攻擊嘅感受。

Louis 兄,

我好少敢指名稱呼人!

我讀聖經比好多神父, 牧師更要仔細. 淨係舊約創世紀, 都用咗超過半年. 三+幾年來, 到依家都未曾完全讀晒全本聖經. 所以對任何教派的經文, 都不敢兒戲冒犯.

聖經並非小說. 並非可以在地鐵, 巴士, 葱葱看一次, 就可以理解. 亦並非可以隨便抽一段出來就當金句.

而且, 有些經義亦非現今教會所奉行的一套. 其中亦加上了千幾年的人為, 當權者私人因數, 需要加以代入理解,消化. 並不能水過鴨背, 當看小說.

以我經驗, 現代人讀一次半次就跟本唔會明. 字眼, 時代背境. 勢力傾斜, 甚至天災引用, 總總都要每句前後推考, 去圖書館, 去教會查卷引證, 讀上十數遍才能稍有理解.

嘩! 你話....讀聖經啫...駛唔駛咁大件事呀!......當然要! 因為係聖經, 唔係小說. 不能隨便. 乃因是你的信仰. 是你自已的頭等大事. 不能一知半解. 除非你係人信你又信, 對自已唔尊重.

所以, 毫無疑問. 我會尊重教派, 聖經. 亦會開誠體諒各觀點.

你可以不認同, 提出質問, 但唔可以絕對否决. 因你我都並不能親身接觸到死亡的感覺. 神蹟的行使. 有的衹是信念! 以世人的角度去想當然. 會否間或有扁差呢? 我親身接觸過, 知道各牧師, 神父, 都會有各自的觀點, 各不相同. 各不相讓, 更何況普通信徒?

所以, 我會將多事人的見解, 當作其對宗教的質問. 甚而是誤解的質問. 人, 是有思考的. 當提出了論點, 自已本身唔多唔少都會有反證. 會稍去攞料來充實自已的言論. 基督就係咁. 唔怕你大力攻擊, 衹要你肯去睇. 這就是基督的精神.

你口才好, 勢力大, 贏了口舌, 又有何用??

世事多變, 或者有朝一日, 多事人比你更虔誠都未定呢!

山山
多事人
發表時間: 2010-10-07 17:52
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
引文:

Louis 寫道:
以下係你篇大作嘅節錄:

「如果你喜歡永遠患失憶症的,繼續信主吧!「神會賜喜樂嗎!!」可能神會賜天國子民一些軟性毒品,讓天國居民天天也在迷幻的喜樂中,慢慢享受你們的上帝牌K仔、上帝牌搖頭丸吧!

請基督徒清醒一點,不要再自欺欺人了!難道你們心甘情願變成一些全無感情的動物嗎??」

「所以一個真正的基督徒, 實在是龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱! 」

路易兄:小弟講埋這些,閣下信唔信都好~那資料只係轉載,如果閣下想小弟將其沉下去,目前小弟冇資料其自己有衝動更新,或者請閣下如有'重審耶穌'或相關書的線上版,可以提出資料...

最近開了個blog來放小資料,雖然冇乜有趣玩意,但不妨路過不妨睇睇吧...
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!0ZxOnGOeBRmpgge_4zzMyA--

Louis
發表時間: 2010-10-07 18:09
青韻是我家!
引文:

多事人 寫道:
引文:

Louis 寫道:
以下係你篇大作嘅節錄:

「如果你喜歡永遠患失憶症的,繼續信主吧!「神會賜喜樂嗎!!」可能神會賜天國子民一些軟性毒品,讓天國居民天天也在迷幻的喜樂中,慢慢享受你們的上帝牌K仔、上帝牌搖頭丸吧!

請基督徒清醒一點,不要再自欺欺人了!難道你們心甘情願變成一些全無感情的動物嗎??」

「所以一個真正的基督徒, 實在是龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱! 」

路易兄:小弟講埋這些,閣下信唔信都好~那資料只係轉載,如果閣下想小弟將其沉下去,目前小弟冇資料其自己有衝動更新,或者請閣下如有'重審耶穌'或相關書的線上版,可以提出資料...

blog 係你嘅, 我冇義務幫你搵資料, 你條 link 我會向版主投訴, 存或留就由版主定奪。

« 1 2 (3) 4 5 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權