logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共9
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 9

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     香港樂壇之「抄歌疑雲」
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
shanshan457
發表時間: 2010-10-07 18:19
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-07-26
Re: 陳奕迅《超人迪加》香港版 OP- 超人的主題曲
路易兄,

多事人條LINK 响17-01-2010 有一篇 " 基督教的比較" 都寫得好好. 你冇睇到哩!

而有好多作品都值得參考一下, 唔係完全反基.

佢解悉咗, 你冇再去睇呢!

講真, 佢個LINK 其實資料都好多, 並非爛仔一名. 用詞都有深度.

若果任何人都好, 唔好懷着敵對的心情, 睇多幾篇, 就發覺都唔係咁唔睇得. 不過咁啱最新果篇轉載咗反基啫!

最重要.....今次我唔係多事人. 我唔識佢!
Louis
發表時間: 2010-10-07 18:30
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
引文:

shanshan457 寫道:
路易兄,

多事人條LINK 响17-01-2010 有一篇 " 基督教的比較" 都寫得好好. 你冇睇到哩!

一早知你兩位係同道啦, 我唔希望再同你地再爭論與音樂無關嘅問題, 好行夾唔送!!!

----------------

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 18:39
開始0係青韻的常客喇。
引文:

Louis 寫道:
引文:

路易兄,

一早知你兩位係同道啦, 我唔希望再同你地再爭論與音樂無關嘅問題, 好行夾唔送!!!

我雖然唔係企响你果便, 但用詞用句自問都好斯文. 亦冇攻擊你.

乜你咁野蠻...?????

多事人
發表時間: 2010-10-07 18:40
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
引文:

由 Louis 於 2010-10-01 20:25:22 寫道:
多事兄, 溫馨提示, 呢處唔少師兄師姐, 包括在下都係基督徒 (小弟係 Catholic), 如果基督宗教真係好似你形容得咁邪惡, 呢處豈不是惡魔集中營?????

為免製造無謂爭拗及尊重別人宗教信仰, 請刪除閣下簽名檔嘅 blog link, thanks!!!

引文:

由 Louis 於 2010-10-05 18:00:28 寫道:
多事兄, 呢處唔係宗教網站, 只係一個為民歌愛好者分享交流嘅地方, 一 click 入你條 link 就被逼要睇你篇反基文章, 我好相信呢處冇任何一位會員喜歡呢類主題, 希望你仲有些少尊重人, 尊重自己嘅基本教養, delete 咗條 link 佢, 無謂令呢處嘅基督徒朋友帶來不悅, Thanks!!!

引文:

由 Louis 於 2010-10-06 21:43:11 寫道:
我已經表明我嘅基督徒身份 (基督徒=耶穌基督信徒, 包括基督教、天主教、東正教徒), 何來反基???

邊個上過你個 blog 唔關我事, 只係你喺我個 topic 處留言, 俾我見到你條 blog link, 第一次入去就見到你篇反基大作, 難免令人覺得你係喺處 promote 反基,呢處有好多會員, 甚至大部份會員都係基督徒, 我相信你亦心裡有數, 我冇要求你 delete 你個 blog 嘅任何內容, 只係希望你 delete 咗你呢條直接連結去你篇反基文章「批判神愛世人」嘅 link, 你大可以換另一條連結其他文章嘅 link, 你個 blog 有咁多文章, 點解偏要 link 呢類題材咁敏感嘅文章???

以下係你篇大作嘅節錄:

「如果你喜歡永遠患失憶症的,繼續信主吧!「神會賜喜樂嗎!!」可能神會賜天國子民一些軟性毒品,讓天國居民天天也在迷幻的喜樂中,慢慢享受你們的上帝牌K仔、上帝牌搖頭丸吧!

請基督徒清醒一點,不要再自欺欺人了!難道你們心甘情願變成一些全無感情的動物嗎??」

「所以一個真正的基督徒, 實在是龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱! 」

我參加過四、五次青韻嘅 House Party, 但係就從未見過有任何一位師兄師姐係你篇文章所講嘅「全無感情的動物」or「龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱」, 難道佢地唔係真正的基督徒???

你 link 篇咁嘅文章係對呢處所有信仰基督嘅會員粗暴侮辱與誹謗, 呢種做法同日本人喺中國人嘅地方發表反華言論基本上冇分別!!!

引文:

Louis 寫道:
引文:

多事人 寫道:
引文:

Louis 於 2010-10-07 18:09:02 寫道:
以下係你篇大作嘅節錄:

「如果你喜歡永遠患失憶症的,繼續信主吧!「神會賜喜樂嗎!!」可能神會賜天國子民一些軟性毒品,讓天國居民天天也在迷幻的喜樂中,慢慢享受你們的上帝牌K仔、上帝牌搖頭丸吧!

請基督徒清醒一點,不要再自欺欺人了!難道你們心甘情願變成一些全無感情的動物嗎??」

「所以一個真正的基督徒, 實在是龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱! 」

路易兄:小弟講埋這些,閣下信唔信都好~那資料只係轉載,如果閣下想小弟將其沉下去,目前小弟冇資料其自己有衝動更新,或者請閣下如有'重審耶穌'或相關書的線上版,可以提出資料...

blog 係你嘅, 我冇義務幫你搵資料, 你條 link 我會向版主投訴, 存或留就由版主定奪。

小弟和閣下解釋只係因為一個誤會(誤會轉載和原創.)攪到咁薑,希望閣下唔好認為小弟驚你,小弟係唔想生事,但唔等於怕事,如果閣下通知版主請便...

最近開了個blog來放小資料,雖然冇乜有趣玩意,但不妨路過不妨睇睇吧...
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!0ZxOnGOeBRmpgge_4zzMyA--

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 18:52
開始0係青韻的常客喇。
若果睇哂你個BLOG, 一定唔會刪!
Louis
發表時間: 2010-10-07 23:22
青韻是我家!
引文:

兩位終於露出本來面目, 果然係嚟宣傳反基!!!

Anyway, 我已經通知咗版主, 一切由佢地作最後決定。

shanshan457
發表時間: 2010-10-07 23:58
開始0係青韻的常客喇。
引文:

Louis 寫道:
引文:

痴線!
Louis
發表時間: 2010-10-08 00:13
青韻是我家!
引文:

痴線!

呢兩個字我記錄在案。

多事人
發表時間: 2010-10-08 21:19
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
引文:

Louis 寫道:
引文:

路易兄:既然閣下喜歡攻擊我我也冇乎,現在我鄭重和你約定一件事~我和shanshan457之前係唔認識的!唔信你可以和版主確認一下,如果他們確定我和他係真的唔相識(包括整件事誰對與錯.),請你在此開個主題和shanshan457正式道歉!

先撇開你對我的仇恨,若身為一個基督徒~這個約定對你都有好處...

最近開了個blog來放小資料,雖然冇乜有趣玩意,但不妨路過不妨睇睇吧...
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!0ZxOnGOeBRmpgge_4zzMyA--

shanshan457
發表時間: 2010-10-08 21:33
開始0係青韻的常客喇。
THANKS !
« 1 2 3 (4) 5 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權