logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共17
(1人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 17

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     香港樂壇之「抄歌疑雲」
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Louis
發表時間: 2010-10-08 21:41
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
Re: 陳奕迅《超人迪加》香港版 OP- 超人的主題曲
引文:

多事人 寫道:
路易兄:既然閣下喜歡攻擊我我也冇乎,現在我鄭重和你約定一件事~我和shanshan457之前係唔認識的!唔信你可以和版主確認一下,如果他們確定我和他係真的唔相識(包括整件事誰對與錯.),請你在此開個主題和shanshan457正式道歉!

先撇開你對我的仇恨,若身為一個基督徒~這個約定對你都有好處...

同道唔代表一定要相識, 亦冇人對你有仇恨, 只係不滿你呢種鬼祟卑劣所為咁解!!!

道歉??? 我睇唔到有任何需要道歉。

----------------

多事人
發表時間: 2010-10-08 22:05
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
哈哈...是誰鬼祟卑劣?
引文:

Louis 於 2010-10-06 21:43:11寫道:
我已經表明我嘅基督徒身份 (基督徒=耶穌基督信徒, 包括基督教、天主教、東正教徒), 何來反基???

邊個上過你個 blog 唔關我事, 只係你喺我個 topic 處留言, 俾我見到你條 blog link, 第一次入去就見到你篇反基大作, 難免令人覺得你係喺處 promote 反基,呢處有好多會員, 甚至大部份會員都係基督徒, 我相信你亦心裡有數, 我冇要求你 delete 你個 blog 嘅任何內容, 只係希望你 delete 咗你呢條直接連結去你篇反基文章「批判神愛世人」嘅 link, 你大可以換另一條連結其他文章嘅 link, 你個 blog 有咁多文章, 點解偏要 link 呢類題材咁敏感嘅文章???

以下係你篇大作嘅節錄:

「如果你喜歡永遠患失憶症的,繼續信主吧!「神會賜喜樂嗎!!」可能神會賜天國子民一些軟性毒品,讓天國居民天天也在迷幻的喜樂中,慢慢享受你們的上帝牌K仔、上帝牌搖頭丸吧!

請基督徒清醒一點,不要再自欺欺人了!難道你們心甘情願變成一些全無感情的動物嗎??」

「所以一個真正的基督徒, 實在是龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱! 」

我參加過四、五次青韻嘅 House Party, 但係就從未見過有任何一位師兄師姐係你篇文章所講嘅「全無感情的動物」or「龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱」, 難道佢地唔係真正的基督徒???

你 link 篇咁嘅文章係對呢處所有信仰基督嘅會員粗暴侮辱與誹謗, 呢種做法同日本人喺中國人嘅地方發表反華言論基本上冇分別!!!

引文:

Louis 於 2010-10-07 00:29:48 寫道:

引文:

shanshan457 寫道:
引文:

乜你响度講埋晒呢的嘢??

多事人都冇係呢度講過, 我祇係見到你講至噃....!!

你完全唔明我為乜同佢拗, 佢的確冇喺呢度講過, 但係佢用簽名檔引人入去睇, 你一 click 入多事人條 link, 就會見到, that's why 我叫佢換過條 link, 免得令基督徒朋友好奇 click 咗入去, 睇完之後感到不悦, 。

這兩處寫到我好像改了Link就得...

引文:

多事人 於 2010-10-07 17:52:25寫道:
引文:

Louis 寫道:
以下係你篇大作嘅節錄:

「如果你喜歡永遠患失憶症的,繼續信主吧!「神會賜喜樂嗎!!」可能神會賜天國子民一些軟性毒品,讓天國居民天天也在迷幻的喜樂中,慢慢享受你們的上帝牌K仔、上帝牌搖頭丸吧!

請基督徒清醒一點,不要再自欺欺人了!難道你們心甘情願變成一些全無感情的動物嗎??」

「所以一個真正的基督徒, 實在是龍的傳人, 炎黃子孫的一大恥辱! 」

路易兄:小弟講埋這些,閣下信唔信都好~那資料只係轉載,如果閣下想小弟將其沉下去,目前小弟冇資料其自己有衝動更新,或者請閣下如有'重審耶穌'或相關書的線上版,可以提出資料...

這裡我已經明示你俾些資料我將其資料降下,你大可以俾些線上基督教/天主教/東正教的書來,讓大家好下台...但係你點答?

引文:

Louis 於 2010-10-07 18:09:02寫道:
引文:

多事人 寫道:
引文:

Louis 寫道:
以下係你篇大作嘅節錄:

路易兄:小弟講埋這些,閣下信唔信都好~那資料只係轉載,如果閣下想小弟將其沉下去,目前小弟冇資料其自己有衝動更新,或者請閣下如有'重審耶穌'或相關書的線上版,可以提出資料...

blog 係你嘅, 我冇義務幫你搵資料, 你條 link 我會向版主投訴, 存或留就由版主定奪。

由此睇到~就算我俾自己Blog內其他資料做「首頁」,你一見到有不乎合基督教的文章,你都大叫我反基想「陰乾」基督徒吧...

引文:

Louis 於 2010-10-08 21:41:10寫道:
引文:

多事人 寫道:
路易兄:既然閣下喜歡攻擊我我也冇乎,現在我鄭重和你約定一件事~我和shanshan457之前係唔認識的!唔信你可以和版主確認一下,如果他們確定我和他係真的唔相識(包括整件事誰對與錯.),請你在此開個主題和shanshan457正式道歉!

先撇開你對我的仇恨,若身為一個基督徒~這個約定對你都有好處...

同道唔代表一定要相識, 亦冇人對你有仇恨, 只係不滿你呢種鬼祟卑劣所為咁解!!!

道歉??? 我睇唔到有任何需要道歉。

無論如何~這是你的選擇...

最近開了個blog來放小資料,雖然冇乜有趣玩意,但不妨路過不妨睇睇吧...
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!0ZxOnGOeBRmpgge_4zzMyA--

Louis
發表時間: 2010-10-08 22:08
青韻是我家!
是誰鬼祟卑劣大家心照啦, 你明知你個 blog 首頁係反基文章, 更明知呢處大把基督徒, 偏要用簽名宣傳你個 blog, 司馬昭之心, 路人皆知!!!

shanshan457
發表時間: 2010-10-09 00:31
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-07-26
Louis,

我決定寫信去教宗投訴你. 夠胆就走咗去.

再出現就係衰仔...!!
Louis
發表時間: 2010-10-09 01:08
青韻是我家!
引文:

Louis,

我決定寫信去教宗投訴你. 夠胆就走咗去.

再出現就係衰仔...!!

我真係好驚......驚你齋噏唔敢做!!!

係投訴就快手, 有本事就令教宗判我絕罰!!!

你叫我唔出現我就唔出現, 咁我就真係超級衰仔!!!

shanshan457
發表時間: 2010-10-09 10:19
開始0係青韻的常客喇。
哄就係!

做衰仔好過做超級衰仔....!

好喇! 既然你做咗低級衰仔, 哄使唔使將投訴內容副本話你知呀?

唔敢知就重係衰仔.
Louis
發表時間: 2010-10-09 10:22
青韻是我家!
引文:

哄就係!

做衰仔好過做超級衰仔....!

好喇! 既然你做咗低級衰仔, 哄使唔使將投訴內容副本話你知呀?

唔敢知就重係衰仔.

低級衰仔都好過超級傻仔, 向教宗投訴教徒「反反基」, 真係唔怕笑死人!!!

有種嘅就貼上嚟, 期待你篇大作!!!

shanshan457
發表時間: 2010-10-09 10:45
開始0係青韻的常客喇。
收到!

一陣要出街. 麻煩你稍等.

嘩! 好興奮呀!
Louis
發表時間: 2010-10-09 10:52
青韻是我家!
冇問題, 不過你真係 send 去教廷至好!!!

如果嫌教宗貴人事忙, 不妨 cc 多份俾湯漢主教。

阿添
發表時間: 2010-10-09 15:11
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
各位網友好,

大家好像離題太遠......... 我們決定將本討論題目上鎖!

請注意「音樂自由講」只作音樂討論, 多謝合作。

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

« 1 2 3 4 (5)
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權