logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共25
(3人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 25

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     靚聲街頭歌手 - 吻别
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
john7788
發表時間: 2011-08-26 09:52
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2011-01-18
Re: 靚聲街頭歌手 - 吻别
引文:

epao 寫道:
John哥, 首歌確實過癮, 先多謝你成曰幫手搵咁多正歌, 不過呢首歌d京劇唱腔我未必識喎, 等我諗下計先啦. 其實我已經執咗田津嘅 "趁早" 同大冲嘅 "堅強的理由", 預備下次House Party唱啦, 博無乜人聽過容易過骨呀哈哈!

looking forward to hear u sing that 2 songs in the house party,
to express many thanks, here is a song for u:

http://www.youtube.com/watch?v=ZPWT0zX2ib0&feature=related
epao
發表時間: 2011-08-26 11:17
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-07-16
發表數: 298
looking forward to hear u sing that 2 songs in the house party,
to express many thanks, here is a song for u:

http://www.youtube.com/watch?v=ZPWT0zX2ib0&feature=related

多謝John哥咁大整蠱送首麥兜小便歌俾我
阿東
發表時間: 2011-08-30 01:52
網站管理員
註冊日: 2003-12-16
發表數: 491
Pao爺, 原諒多口搭嘴

1) Ad-Lip
有贊有彈, Ad-Lip部份幾好, 有新意.

2) 歌唱技巧
高音有力, 夠勁道, 不過這像是他歌聲內唯一的武器,
其他如講故事能力就很差, 不夠細膩.

3) 內容演譯
"我的世界開始下雪, 冷得讓我無法多愛一天"
首歌好內容好傷感, 我偏好傷感深情演譯,
此版本玩嘢多, 感情少.

4) 感動
一首感動的歌, 一本感動的書, 一套感動的電影都有同一個相特征,
有鋪排地一步一步帶入高潮,
此版本無什層次可言, 可以說是平鋪直敍.

5) 靚聲
靚聲一般用於贊美優美女聲, 或是聽後使人舒服的聲音,
用在發燒HiFi天碟, 型容音質高細緻度,
對搖滾歌手, 一般不會用靚聲稱贊.
"任何可感動到我的歌聲, 我都會稱之為靚聲",
John兄的靚聲定義都幾奇怪.

整體來說, 歌聲比上不足, 比下有餘.
演譯我不喜歡, 不合格.

世界冇完美聲音, 總有優點缺點.
是其是, 非其非, 盡力表達自已感覺便可.
"龍蝦, 麵包, 各有擁躉"
"音樂口味, 人人不同, 各花入各眼"
這些說話我不大喜歡, 都冇內容.

----------------
吾人粵語 天籟九聲

epao
發表時間: 2011-08-30 08:46
開始0係青韻的常客喇。
東哥, 咁夜都未瞓? 對於首歌嘅意見, 多謝指教
順便預祝東嫂生日快樂, 你地旅行開心!
john7788
發表時間: 2011-09-12 11:31
註冊日: 2011-01-18
引文:

epao 寫道:
John哥, 首歌確實過癮, 先多謝你成曰幫手搵咁多正歌, 不過呢首歌d京劇唱腔我未必識喎, 等我諗下計先啦. 其實我已經執咗田津嘅 "趁早" 同大冲嘅 "堅強的理由", 預備下次House Party唱啦, 博無乜人聽過容易過骨呀哈哈!

I saw you performance in "114", 唱得好!
epao
發表時間: 2011-09-12 17:21
開始0係青韻的常客喇。
多謝 John 哥稱讚, 好開心!
KYC
發表時間: 2011-09-14 02:12
初到青韻,請多多指教!
註冊日: 2008-07-31
Louis said: "完全唔掂, 太多喉嚨聲, 一聽就知佢未正式學過唱歌, 咁嘅質素, Neway 大把!!!" 如果找他出錢投資這位街頭歌手,他可以說這種說話,但會員在網上找到的音樂視像只是想給大家分亨, 多謝都冇句也冇人怪你,所以就Louis的評語我覺得" 完全唔掂, 太多喉嚨雜聲, 一聽就知佢未正式學過對別人的包容和說話的禮貌, 咁嘅質素, 街市 大把.
我十分祈待在青韻每月的House Party的綠像聽到Louis的歌聲
jamay_ho
發表時間: 2011-09-14 03:51
註冊日: 2011-03-20
我也十分祈望能在青韻的House Party的錄像中欣賞Louis的正統音樂技巧的歌聲! 好心急呀^O^ 引文:

KYC 寫道:
Louis said: "完全唔掂, 太多喉嚨聲, 一聽就知佢未正式學過唱歌, 咁嘅質素, Neway 大把!!!" 如果找他出錢投資這位街頭歌手,他可以說這種說話,但會員在網上找到的音樂視像只是想給大家分亨, 多謝都冇句也冇人怪你,所以就Louis的評語我覺得" 完全唔掂, 太多喉嚨雜聲, 一聽就知佢未正式學過對別人的包容和說話的禮貌, 咁嘅質素, 街市 大把.
我十分祈待在青韻每月的House Party的綠像聽到Louis的歌聲
Louis
發表時間: 2011-09-14 23:26
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
引文:

jamay_ho 寫道:
我也十分祈望能在青韻的House Party的錄像中欣賞Louis的正統音樂技巧的歌聲! 好心急呀^O^ 引文:

KYC 寫道:

10 月頭咁啱有事, 11 月 House Party 不見不散, 有交流至有進步, 到時希望兩位都要大展歌藝, 多多賜教!!!

Louis
發表時間: 2011-09-17 12:55
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
再補充多少少, 呢個版本除咗唱功、感情完全唔掂之外, 編曲更加係不倫不類, 明明係一首傷感情歌, 唔知為乜要加 Beatles 嘅摇滾元素落去, 如果首歌叫《吻別 - 甩難咯!!!》, 咁就 OK !!!

« 1 (2) 3 4 5 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權