logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共18
(3人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 18

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     靚聲街頭歌手 - 吻别
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
rayhk
發表時間: 2011-10-20 15:01
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-06-07
Re: 靚聲街頭歌手 - 吻别
John 兄,
小弟讀書少,只懂單字(如Stop 等)唔識睇咁多英文,見諒。
我冇幫任何人,我只想平息事件,我勸交啫!唔使打係嘛,連我都丙?
你彈louis嘛盞袋錢落佢袋,你應讚佢,等佢自負,自以為是,成世唔進步。
都話左再講就係,”小人”,唉.......呢次我真係枉作小人咯。
其實當初係覺得呢個平台係大家發表意見,sharing music 唔係嗌交,所以我先出聲。我以後再唔會為呢件事說話!
Louis也請你收聲唔好再答咀,ok?多謝合作!

(等陣電亞東哥,提意佢十二月搭個擂台先,hehe)
shanshan457
發表時間: 2011-10-20 15:33
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-07-26
話時話吖! 都係時候STOP 謚! 嗌落去都冇乜謂!
john7788
發表時間: 2011-10-20 20:05
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2011-01-18
rayhk,
I didn't mean to hurt u, I am sorry.
rayhk
發表時間: 2011-10-20 20:13
開始0係青韻的常客喇。
John兄
冇問題,我都話左我是青韻年資最短,彈唱最爛的一個,俾人彈慣咯。但你地真係要停喇!
正所謂,唔睇憎臉都睇佛面啦。當俾面板主囉!俾你鸁又點吖、冇獎牌架!!!善哉、善哉!
阿東
發表時間: 2011-10-24 05:03
網站管理員
註冊日: 2003-12-16
發表數: 491
青韻HouseParty文化

青韻HouseParty原初只是一班烏合之眾練習如何表演的地方,
希望通過不斷練習來提升表演水平,
表演水平高低不重要, 最重要的曾經努力過, 吸收經驗, 使自己進步成長.
青韻HouseParty繼續發展開始對外開放, 只要是喜歡音樂的,
想嘗試表演, 我們基本上都是來者不拒,
希望各表演者可以從中吸收經驗, 不斷改進.
因此HouseParty發展出來的文化是,
不論表演水平如何, 觀眾都必需接立和包容,
最無道理的是不容許"柴台", 只許言詞和掌聲鼓勵.
善意批評是可以的, 當中必需要包含鼓勵和改善意見.

另一方面, 我好尊敬WhiteHorse, 他風雨不改為我們錄影,
事後還要用大量時間整理影片, 目的都是為表演者留個記錄,
讓表演者可回看自己表現, 作出檢討, 加以改進.
當日KYC翻舊片, 用來評價和攻擊Louis, 我很傷心,
WhiteHorse的辛勤努力, 並不是給人家利用來攻擊他人,
我盡最快速度出來譴責KYC人身攻擊行為.
當時我有蓄意讚美john7788你, 因為有人的地方就不同意見,
你相信自己意見是對的話, 只須要堅持便可, 繼續爭辨也好, 吵架也好, 都會得到人家尊重.
最後你選擇了單單打打, 人身攻擊, 我好失望, 我只會鄙視你.

青韻只是一個小圈子, 維繫這個小圈子全靠包容和互相尊重,
盡可能包容不同意見, 但絕不容許人身攻擊,
更不容許利用HouseParty片段, 對表演者作評價.
青韻HouseParty是一個很意義的活動,
鼓勵了不人提起勇氣在人前表演, 從另一個角度享受音樂的樂趣.
若我容忍john7788你的行為,
那麼曾經意見不合的, 都在可以在這裡翻舊片,
除意拿來評價, 除意人身攻擊, 還能夠鼓勵人家表演嗎?
青韻活動還能夠繼續嗎?

重新一次, 青韻只是一個小圈子,
維護小圈子文化(利益)是前提, 不要跟我說什麼公平不公平,
我之前已經警告過, 不可以人身攻擊,
但john7788你眼中只怒火, 自我中心, 有怒火就可傷害人嗎? rayhk只是來勸交的, 都要丙.
看過人家表演, 以為找到人家弱項, 就拿來攻擊, 這等低劣行為我不敢苟同.
青韻並不需要這樣的會員.

我鄭重在這裡發出"逐客令", 青韻小圈子不適合john7788你,
同時青韻亦唔歡迎你, 過"主"吧!

To Louis : 請暫停你所有評論, 回應和還擊, 至少到2011年完結吧, 相信事情不會太快完結.

To rayhk : 剛過去的22日我表演, 所以閉關練功, 連累你被丙真的不好意思.
我一向都得罪人多, 稱呼人少, dirty job交給我辦吧, 有意見發E-Mail給我, 無謂被流彈傷及.

----------------
吾人粵語 天籟九聲

rayhk
發表時間: 2011-10-24 20:58
開始0係青韻的常客喇。
東哥,
返來咯!!最緊要有人出黎調解啫!我俾人丙唔緊要!兩個月前我都聽到有人話靑韻最最臭咀嘅首選東兄,次選就係raymond。哈哈,各位真俾面,我無端端升左”呢”都唔知。
不過睇黎我都唔好講咁多咯,你知啦.........寃有頭,債有主。哈哈。再謝你出黎主持大局。十二月冇擂台打添!
john7788
發表時間: 2011-10-27 08:40
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2011-01-18
各位, 我錯了,對不起.
Louis, 我意氣用事, 出口傷人, 傷害了你的感情, 我說的只是氣話, 並非事實, 對不起.
阿東, 我在你板內攪事, 污染了青韻, 對不起.
Rayhk, 丙到你, sorry.
Whitehorse, 我在你 posting 內胡言亂語,對不起.
任何受到我之前發言影響的人, 我在此陪個不是. 我很抱歉.
epao
發表時間: 2011-10-27 08:54
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-07-16
發表數: 298
John哥, 批評別人要有膽量, 接受批評要有器量, 勇於面對, 男兒本色!
whitehorse
發表時間: 2011-10-27 09:31
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-13
發表數: 2030
大家忘記背後,努力面前,繼續推介分享美好的音樂和歌曲吧!

----------------
回望過去,珍惜現在,展望將來!
青韻老餅舊組員
白馬
網頁:YouTube Link

simga
發表時間: 2011-10-27 12:33
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2007-01-07
發表數: 254
很欣賞John的氣量。粉筆字,抹了算數!向前看,從新出發!
« 1 2 3 (4) 5 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權