logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共22
(4人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 22

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     靚聲合唱團 - 菊花台
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
john7788
發表時間: 2011-08-22 11:00
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2011-01-18
靚聲合唱團 - 菊花台
Louis
發表時間: 2011-08-22 17:02
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
Re: 靚聲合唱團 - 菊花台
捉錯用神, 唱歌唔係人多好辦事, 呢首既非軍曲, 亦非清唱劇, 搞到咁大陣仗, 只有弄巧反拙!!!

呢個先至係最佳版本:

http://v.youku.com/v_show/id_XMTQzNDU1MjU2.html

----------------

TomL
發表時間: 2011-08-23 13:44
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-02-19
發表數: 93
我倒覺得他們唱得不錯, 小曲為甚麼不能搞到咁大陣仗? 只是一種表現方式吧了. 況且他們並沒有把它唱到雄糾糾, 反而相當溫柔. 他們的指揮手法也很細膩. 需知這樣大的合唱團, 要做到齊也不是容易的事. 他們不是沒有瑕疵, 但瑕不掩瑜.

藝術是沒有"最佳"的, 抱開放態度, 去欣賞不同表演者的優點, 才能領略到不同的美.
jamay_ho
發表時間: 2011-08-23 14:39
註冊日: 2011-03-20
同意TomL的説法,懂得欣賞不同表演者的優點,更能領略到音樂的無邊界!費玉清獨唱的確很好聽,但大合唱也不俗,各有千秋而已!!
Louis
發表時間: 2011-08-23 16:24
青韻是我家!
歌詞:
妳 的淚光 柔弱中帶傷
慘白的月彎彎 勾住過往
夜 太漫長 凝結成了霜
是誰在閣樓上 冰冷的絕望

雨 輕輕彈 朱紅色的窗
我一生在紙上 被風吹亂
夢 在遠方 化成一縷香
隨風飄散 妳的模樣

*菊花殘 滿地傷 妳的笑容已泛黃
 花落人斷腸 我心事靜靜躺
 北風亂 夜未央 妳的影子剪不斷
 徒留我孤單 在湖面 成雙*

花 已向晚 飄落了燦爛
凋謝的世道上 命運不堪
愁 莫渡江 秋心拆兩半
怕妳上不了岸 一輩子搖晃

誰 的江山 馬蹄聲狂亂
我一身的戎裝 呼嘯滄桑
天 微微亮 妳輕聲的嘆
一夜惆悵 如此委婉

REPEAT**

唔該睇清楚歌詞, 大合唱版演唔演繹到歌詞嘅意境先???

百人 chior 唱呢種歌根本就係大而無當, 大煞風景!!!

咁嘅陣容, 唱《黄河大合唱》或者 Mahler Sym No.8 就差唔多!!!

TomL
發表時間: 2011-08-24 10:45
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2005-02-19
發表數: 93
原來大陣容只能唱大作品, 否則就是大而無當. 高見, 高見!
Louis
發表時間: 2011-08-24 12:07
青韻是我家!
著晒軍服, 幾百人大合唱一首情歌唔叫大而無當叫乜??? 叫嘩眾取寵都可以嘅!!!

如果呢隊 chior 將費玉清、蔡琴、鄧麗君冧歌改成百人大合唱, 錄張情歌專輯, 你估隻碟會有幾多人買???

欣賞或者演繹音樂作品, 首先要理解、分析對作曲者原意至得。

不過咁, 呢首歌要保留呢隊百人 chior 唔係唔可以, 由費玉清做 soloist, 佢地喺適當時候和唱就掂晒!!!

jamay_ho
發表時間: 2011-08-25 09:45
註冊日: 2011-03-20
嘩!名牌效應,百人choir終於見得人了!!
john7788
發表時間: 2011-08-29 10:42
註冊日: 2011-01-18
這是一個最能感動到我的版本, 比原唱及其他版本更有feel,這是我個人的看法. 弦管樂團的伴奏, 相當"正", 戴 headphone聽會較好.
著軍服又怎樣? 不著又怎樣? 影響到你的判斷? 閉上眼睛聽歌吧!

音樂口味, 人人不同, 你的最佳, 其他人可能沒有感覺. 各花入各眼吧!
Louis
發表時間: 2011-08-29 22:46
青韻是我家!
引文:

john7788 寫道:
這是一個最能感動到我的版本, 比原唱及其他版本更有feel,這是我個人的看法. 弦管樂團的伴奏, 相當"正", 戴 headphone聽會較好.
著軍服又怎樣? 不著又怎樣? 影響到你的判斷? 閉上眼睛聽歌吧!

音樂口味, 人人不同, 你的最佳, 其他人可能沒有感覺. 各花入各眼吧!

呢個係 live performance, 衣著當然重要, 服裝與歌曲風格唔配合, 整個演出就大打折扣, 如果我認為嘅最佳版本(費玉清)都可以有人覺得冇 feel, 只有兩個原因, 一係佢唔喜歡呢首歌, 咁 ok, 又或者佢根本唔知首歌講乜, 更對歌唱演繹技巧嚴重缺乏認知!!!

講清楚 D, 呢班阿 Sir 唔係差, 不過就唔適合唱呢類咁柔情嘅歌, 開頭冇大問題 (嚴格嚟講, 多聲部合唱已經令情感失真, 呢類歌嘅感情表達必須直接了當), 但係到 chorus「菊花殘 滿地傷 妳的笑容已泛黃」、「北風亂 夜未央 妳的影子剪不斷」就唱得過激, 同歌詞意境完全係南轅北轍(第三次尤其嚴重), 再加上咁多人一齊爆喉, 乜嘢詩情畫意都冇晒啦!!!

(1) 2 3 »
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權