logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共20
(5人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 20

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     32屆成大民歌賽決賽 (獨唱組) - 南屏晚鐘
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
Louis
發表時間: 2012-05-30 00:49
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
Re: 32屆成大民歌賽決賽 (獨唱組) - 南屏晚鐘
引文:

simga 寫道:
「原意」或應為「原唱」之誤吧,因為,除非作者曾就此曲有所說明或論述,任誰也說不準其原意,爾後之品評者,充其量只能「推論」其「原意」。

很同意添哥幾位的說法,演出很投入,奔放,流蜴,很有feel,不簡單,讚!

我也想學他創新呀,奈何沒有他的技巧、知識,唯有繼續忠於原唱,說白一點,是繼續模倣,坐收漁人之利,Yah!

顧家輝、霑叔寫歌俾某君, 唔可能冇說明或論述, 同樣道理, 王福齡、陳蝶衣寫歌俾崔萍唔可能乜都唔講。

----------------

阿東
發表時間: 2012-05-30 03:47
網站管理員
註冊日: 2003-12-16
發表數: 491
又四處火頭!!!

想起時"時光倒流七十年 Somewhere in Time"的插曲

來自 Rachmaninoff, Rhapsody on a Theme of Paganini, Op. 43 - 18th Variation
改編自 Paganini, carpice No. 24 的旋律.

好音樂自然多人改編, 聽聽Brahms改編版.
Brahms Variations on a theme by Paganini Op.35

人家玩"南屏晚鐘"變奏曲, 你要跟人講作曲家原意, 真係吹你唔脹.
相信 Brahms 和 Rachmaninoff 都只是喜歡caprice的旋律, 改編時都冇問Paganini你原意是什麼.

我個人意見, Bravo, 有兩點可批評
1) Vocal旋律改動太小, 應該再狠一點, 跟他自已節奏一起改動
2) 自彈自唱, 影響了吉他彈奏, 以他水準, 吉他編曲可以更正.

送上 Rachmaninoff, Rhapsody on a Theme of Paganini, Op. 43 全曲
Rachmaninoff將caprice旋律改到出神入化, 研究他的改編是一篇論文題目, 用小小時間慢慢欣賞.

吾人粵語 天籟九聲

Louis
發表時間: 2012-05-30 04:37
青韻是我家!
引文:

人家玩"南屏晚鐘"變奏曲, 你要跟人講作曲家原意, 真係吹你唔脹.
相信 Brahms 和 Rachmaninoff 都只是喜歡caprice的旋律, 改編時都冇問Paganini你原意是什麼.

我個人意見, Bravo, 有兩點可批評
1) Vocal旋律改動太小, 應該再狠一點, 跟他自已節奏一起改動
2) 自彈自唱, 影響了吉他彈奏, 以他水準, 吉他編曲可以更正.

送上 Rachmaninoff, Rhapsody on a Theme of Paganini, Op. 43 全曲
Rachmaninoff將caprice旋律改到出神入化, 研究他的改編是一篇論文題目, 用小小時間慢慢欣賞.

參賽歌曲係"南屏晚鐘", 冇註明係「變奏曲」又或者「狂想曲」, 將佢嘅音樂修為同 Brahms、Rachmaninoff 比, 抬舉得誇張咗 D 啩??? 如果咁容易做Brahms 同 Rachmaninoff 第二, 相信世上 99.99999% 音樂學院都要摺埋。

呢處唔係一言堂, 版規亦冇規定管理員推介歌曲可讚不可彈, 任何人都可以發表個人意見, 我嘅言論亦冇對呢處任何一位朋友人身攻擊或者挑釁成份, 何來吹我唔脹???

呢位参賽者係土木工程系楊麒, 佢掂唔掂, 由評判決定, 將來由市場決定, 睇下佢可唔可以喺台灣民歌界佔一席位。

東哥推介嘅 Rachmaninoff, Rhapsody on a Theme of Paganini, Op. 43 係一個非常好嘅例子, 以下係由 Rachmaninoff 親自演奏嘅版本:

請問東哥推介嗰位韓國鋼琴家有冇將 Rachmaninoff 個譜改到鬼五馬六???

epao
發表時間: 2012-05-30 13:18
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-07-16
發表數: 298
Louis
發表時間: 2012-05-30 13:27
青韻是我家!
引文:

epao 寫道:
http://www.youtube.com/watch?v=lms4NHURg3o&hd=1 咸濕版南屏晚鐘

呢個係 Youtube 唯一蔡琴 Studio 版, video 內容咸濕與否視乎個人心態。

stephenkylaw
發表時間: 2012-05-30 21:20
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2010-10-19
發表數: 112
在下也一些個人的看法。
Louis 兄對一些老歌的認識及原唱的堅持是可以理解的,但個人認為 動聽的音樂未必要跟足原作。因原唱的方式演繹未必是最好, 在這個百花齊放的網絡年代適當地改變演繹方式有助提升創意及活力, 增加新鮮感。

其實在這裡有兩個主要不同,就是年齡和伴奏樂器。要拿一個夾著吉他彈唱年青人和一個樂隊伴奏年齡成熟而富人生經歷唱同一首歌的人作比較是不切實際的。這個年青人唱得是否有違原意只是個人對這首歌的欣賞方式感覺上的差異,並沒有錯與對。

在評論別人的表演只作出嚴荷的批評而不作鼓勵令人看來有點不舒服。只有包容才會令大家快樂。
Louis
發表時間: 2012-05-31 00:46
青韻是我家!
引文:

stephenkylaw 寫道:
在下也一些個人的看法。
Louis 兄對一些老歌的認識及原唱的堅持是可以理解的,但個人認為 動聽的音樂未必要跟足原作。因原唱的方式演繹未必是最好, 在這個百花齊放的網絡年代適當地改變演繹方式有助提升創意及活力, 增加新鮮感。

其實在這裡有兩個主要不同,就是年齡和伴奏樂器。要拿一個夾著吉他彈唱年青人和一個樂隊伴奏年齡成熟而富人生經歷唱同一首歌的人作比較是不切實際的。這個年青人唱得是否有違原意只是個人對這首歌的欣賞方式感覺上的差異,並沒有錯與對。

在評論別人的表演只作出嚴荷的批評而不作鼓勵令人看來有點不舒服。只有包容才會令大家快樂。

原唱演繹未必最好, 但係就一定好過楊麒同學千萬倍, 淨係聲樂水平已經冇得比:

P.S. 1958 年嘅崔萍芳齡 20, 同楊麒同學差唔多大。

年輕唔係技不如人嘅藉口, 一個夾著吉他彈唱年青人都可以唱到超高水準, 征服全世界:

P.S. 1956 年嘅貓王只有 21 歲, 學歷亦只係高中畢業。

仲有未夠称嘅 Bee Gees:

如果 Gibb's brothers 細個嗰時唔係循規蹈矩咁唱, 虛心學習, 打好基礎, 絕對唔可能有日後嘅成就!!!

仲有天下第一 Band, 成名前嘅創作都係冇花冇假嘅四、五十年代 R&B 曲風:

唔係我想嚴苛批評, 而係楊麒同學本來就走錯路學壞師, 鼓勵佢即係送佢落地獄!!!

xxkai
發表時間: 2012-05-31 02:16
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2010-05-13
引文:

Louis 寫道:
完全聽唔到呢位哥仔有邊一句可以演繹到歌詞意境, 唱呢類歌一定耍忠於作曲者原意, 唔可以 離經叛道. 亂改一通, 我估佢三甲不入。

我認為這位哥哥所演繹的南屏晚鐘,最難得之處在於編曲,他用了一套跟原唱稍有不同的和絃組合,並加上一套跟原唱很不同的旋律和過門,給這歌曲帶來新鮮的味道。還有一點blues的感覺呢!新編就的彈奏和曲調很配合,聽不出有很牽強的地方。我不知這曲是否他自己改編的、還是編者另有其人,無論如何,這方面我是很欣賞的。

結他彈奏方面,一旦結他譜給編了出來,便不算太難,很多結他高手都可以彈得到的。

歌唱方面,肯定有很強的個人風格,唱法與改編了的彈奏很配合。由於編曲部分和唱法屬於原創,當以風格為主,唱功為輔。

意境表達方面,歌詞是描述一個癡心人匆匆地走入森林中尋找他思念中的愛侶,東奔西跑不在話下,但結果人卻找不著,先失望,繼而心慌意亂,產生幻覺,連鐘聲也好像一下一下的敲打在他的心坎中,試問在這種情況之下,節奏還不可以在某程度上急跳而強烈嗎?典型失戀的衝擊唄!誰又沒有經歷過呢。以此為據,演繹者的意境表達,亦算無可厚非矣。

這首歌演繹者很明顯是以改編曲參賽(即刻意不跟隨舊有版本),至於改編的好與壞,就得留心聽聽改編後的整體效果,當然這方面每個人的感覺也可能不一樣的,我個人覺得聽後感大致上也是挺好的。音律工整,新鮮感尤其顯著。

我沒有查看賽果,若然這位哥哥真的三甲不入,其原因應該是其他對手比他更強之故。但既然可以躋身決賽,在評判們心目中,他的演出定必有可取之處。

還望Louis兄能以開放的態度,認真地再將此曲仔細品嘗,先謝為敬。
阿添
發表時間: 2012-05-31 11:21
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
這裡很久沒有這麼有趣的討論了,謝謝Louis兄和各位參與!

對很多人來說,音樂無分好與壞,只有喜歡與不喜歡! 喜歡的話就聽多幾次,不喜歡的話,就選自己喜歡的來聽,在網上世界,大家可以各自各精彩,最緊要係Happy吧! :)

"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

e.e.
發表時間: 2012-05-31 13:34
青韻是我家!
註冊日: 2003-12-26
發表數: 656
引文:

阿添 寫道:
這裡很久沒有這麼有趣的討論了,謝謝Louis兄和各位參與!

對很多人來說,音樂無分好與壞,只有喜歡與不喜歡! 喜歡的話就聽多幾次,不喜歡的話,就選自己喜歡的來聽,在網上世界,大家可以各自各精彩,最緊要係Happy吧! :)

係囉,唔鐘意都唔好踩到人地咁盡丫嘛!
自己鐘意的就抬到天咁高!有時真係睇到火都黎!

My blog.
http://www.hkflash.com/diary/diary.asp?id=floret

« 1 (2) 3 4 5 ... 9 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權