logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共22
(3人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 22

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   中港台民歌
     32屆成大民歌賽決賽 (獨唱組) - 南屏晚鐘
無發表權

| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
simga
發表時間: 2012-05-31 14:23
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2007-01-07
發表數: 254
Re: 32屆成大民歌賽決賽 (獨唱組) - 南屏晚鐘
引文:

阿添 寫道:
這裡很久沒有這麼有趣的討論了,謝謝Louis兄和各位參與!

對很多人來說,音樂無分好與壞,只有喜歡與不喜歡! 喜歡的話就聽多幾次,不喜歡的話,就選自己喜歡的來聽,在網上世界,大家可以各自各精彩,最緊要係Happy吧! :)

多謝添哥為這話題作出這温馨的總結
rayhk
發表時間: 2012-06-04 21:08
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-06-07
唔係我想嚴苛批評, 而係楊麒同學本來就走錯路學壞師, 鼓勵佢即係送佢落地獄!!!
唱歌唱到俾人咒落地獄.......真係有點兒過份............
學壞師這話更要不得,連人地老師都踩埋,我真頂你唔順!

各位大佬,大姐,恕我才疏學淺,睇極都唔明你地講乜!可唔可以搵個響house party唱黎做示範?等我知下,乜野叫原意,乜野叫原味,乜野叫做唱(彈)得好,乜野叫做唱(彈)得唔好?俾機會我學多 D !試下啦,起碼就算唱得唔好,我地唔會送你落地獄喎!多謝!

epao
發表時間: 2012-06-05 00:05
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2009-07-16
發表數: 298
Raymond大師, 呢段topic已經close左file啦, 阿彌陀佛!
阿添
發表時間: 2012-06-05 00:06
網站管理員
註冊日: 2003-12-08
發表數: 4326
唯望大師父出手示範一下這首歌!!!!

----------------
"推廣民歌。服務社群。鍛鍊自我"

Louis
發表時間: 2012-06-05 04:21
青韻是我家!
註冊日: 2006-04-29
發表數: 583
引文:

rayhk 寫道:
唔係我想嚴苛批評, 而係楊麒同學本來就走錯路學壞師, 鼓勵佢即係送佢落地獄!!!
唱歌唱到俾人咒落地獄.......真係有點兒過份............
學壞師這話更要不得,連人地老師都踩埋,我真頂你唔順!

各位大佬,大姐,恕我才疏學淺,睇極都唔明你地講乜!可唔可以搵個響house party唱黎做示範?等我知下,乜野叫原意,乜野叫原味,乜野叫做唱(彈)得好,乜野叫做唱(彈)得唔好?俾機會我學多 D !試下啦,起碼就算唱得唔好,我地唔會送你落地獄喎!多謝!

乜野叫做唱(彈)得好?由連續兩属冠軍示範:

第三十屆成大民歌賽決賽 獨唱組冠軍 3.羅妍婷 Spoiled

http://www.youtube.com/watch?v=FCE0xAWGIDs&hd=1

31th成大民歌賽決賽獨唱冠軍_羅妍婷 Natural Woman

http://www.youtube.com/watch?v=FwK2YYPCSes&hd=1

31th成大民歌賽決賽創作冠軍_羅妍婷 創作歌曲:Blues and the Daisies

http://www.youtube.com/watch?v=50ioPX5iP_Y&hd=1

Ping & Ting 羅妍婷自創曲

http://www.youtube.com/watch?v=mm65ncZ0I88&hd=1

羅同學致勝之道, 就係以最配合原曲風格嘅方法演繹, 不浮誇, 不造作, 不標奇立異, 而又有感情, 有個性。

rayhk
發表時間: 2012-06-05 08:06
開始0係青韻的常客喇。
老實講,呢個細路彈功真係幾好,我有排都追唔上!
成日彈人,人比人比死人!要比就攞自己出來比!擺咁多人地唱嘅有屁用!
重有,如果鼓励是送人入地獄,你早就到左啦!你早前在青韻唱Love me tender,亞添讚你格,全場有掌声,掌声都係鼓励。。。。。係未好開心呢?咁多人送你!相信你一早响果边enjoy 緊!
Louis
發表時間: 2012-06-05 10:41
青韻是我家!
引文:

rayhk 寫道:
老實講,呢個細路彈功真係幾好,我有排都追唔上!
成日彈人,人比人比死人!要比就攞自己出來比!擺咁多人地唱嘅有屁用!
重有,如果鼓励是送人入地獄,你早就到左啦!你早前在青韻唱Love me tender,亞添讚你格,全場有掌声,掌声都係鼓励。。。。。係未好開心呢?咁多人送你!相信你一早响果边enjoy 緊!

參加比賽就係人比人, 呢個係成大民歌比賽, 唔搵歷屆參賽者比搵邊個比??? 我就未見過有樂評人用自己嚟比。

唱得唔好, 但係方向正確, 堅持落去可以不斷進步, 咁就值得鼓勵, 但係如果走歪咗路, 就要當頭棒喝, 唔係就只會令佢越走越歪害佢一世。

唱老歌一定要唱到令七八十歲聽慣原唱嘅老人家收貨至算合格, 蔡琴、費玉清等前輩完全做到, 甚至原唱者都要飛去台灣同佢地合唱, 佢地嘅成功之道就係尊重傳統, 以傳統為根建立自己風格, 我一向都係以佢地為榜樣揣摩唱法, 彈我就唔識彈喇, 不過我都練緊呢首歌, 適當時候我會上嚟唱。

rayhk
發表時間: 2012-06-05 11:15
開始0係青韻的常客喇。
你点会唔識彈呀?你彈功咁利害!人地自彈自唱架!淨唱梗易D啦!
有種嘅,自彈自唱啦。青韻求其一个都唱得好过你!记住呢句话。。。面係人地俾。。。。。下一句你識卦
Louis
發表時間: 2012-06-05 11:22
青韻是我家!
引文:

rayhk 寫道:
你点会唔識彈呀?你彈功咁利害!人地自彈自唱架!淨唱梗易D啦!
有種嘅,自彈自唱啦。青韻求其一个都唱得好过你!记住呢句话。。。面係人地俾。。。。。下一句你識卦

崔萍、蔡琴、費玉清郡係淨唱, 楊麒同學如果放低結他淨唱, 又可以唱到嗰幾位前輩嘅水準嗎???

我從來冇話自己唱得好喎, 上得 house party 唱就預咗丟自己架。

rayhk
發表時間: 2012-06-05 11:33
開始0係青韻的常客喇。
樂評人?WTF,咁自鳴清高就唔使入黎青韻的初哥天地啦!

我唔会再同你癲,費事影低自己,u go back to where u belong...hell.
« 1 2 (3) 4 5 6 ... 9 »
| 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權