logo
 敬請登入支持
帳號:

密碼:

遺失密碼嗎?

何不馬上註冊!
 主選單
 搜尋本網站

進階搜尋
 誰在線上
線上目前共113
(9人在瀏覽自由討論區)

會員: 0
訪客: 113

尚有...
 青韻廿周年特刊重溫
 青韻二十五周年紀念網頁
 聽我彈結他
 有用舊版資訊
舊版青韻民歌網

從01.06.2000以來的訪客
討論區主頁
   音樂自由講
     許冠傑 新碟
無發表權

樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 | 頁尾
發表者 討論內容
chrishui
發表時間: 2004-05-22 19:04
青韻典堂級民歌好友
註冊日: 2003-12-21
發表數: 1239
許冠傑 新碟

果然不錯﹐許冠傑的新碟﹐不是全新大碟﹐乃是新歌加其康藝時代的精選。

01. 繼續微笑 - 許冠傑 & His Angels
02. 04' 祝福你 - 許冠傑 & His Angels
03. 誰在你心裡 (Sam's Angels)
04. 洋紫荊
05. 活在今天
06. 父親的鋼琴
07. 最喜歡你
08. 偷心的人
09. 風中趕路人
10. 你是誰
11. 時光倒流
12. 忘掉我
13. 這雙手
14. 藍牛仔褲
15. 新的開始
16. 木屋區

康藝時代的歌不算很流行﹐主要是他想從大眾化市民的路線﹐轉為當年較流行的流行曲路線。
今日﹐同William講開‘新的開始’一首歌﹐調子跟當年一首英文歌很相似﹐大家聽聽﹐比較比較。

新的開始 (許冠傑)

Words (FR David)

多事人
發表時間: 2004-05-23 23:53
青韻是我家!
註冊日: 2004-01-02
Re: 許冠傑 新碟
引文:

chrishui 寫道:

果然不錯﹐許冠傑的新碟﹐不是全新大碟﹐乃是新歌加其康藝時代的精選。
01. 繼續微笑 - 許冠傑 & His Angels
02. 人生多麼好 - 許冠傑 + 許冠英
03. 04' 祝福你 - 許冠傑 & His Angels
04. 洋紫荊
05. 活在今天
06. 父親的鋼琴
07. 最喜歡你
08. 偷心的人
09. 風中趕路人
10. 你是誰
11. 時光倒流
12. 忘掉我
13. 這雙手
14. 藍牛仔褲
15. 新的開始
16. 木屋區

康藝時代的歌不算很流行﹐主要是他想從大眾化市民的路線﹐轉為當年較流行的流行曲路線。
今日﹐同William講開‘新的開始’一首歌﹐調子跟當年一首英文歌很相似﹐大家聽聽﹐比較比較。

新的開始 (許冠傑)

Words (FR David)

果然係係由'新加精'開始呢...
不過以我所知Sam & His Angels會唱'無敵是愛'喎,為什麼突然唔唱呢?
而且為什麼冇他和哥哥的「三大名曲」?應該係值得出喎...就算唔出哂,起碼'沉默是金'冇理由走得甩呢...

新的開始 (許冠傑)和Words (FR David)我都有,我只覺得開始有些似吧...
William
發表時間: 2004-05-24 10:47
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-05-11
發表數: 210
Yes even this is a new song + old songs , thsi is worth to support.

Sam Hui is a Legend forever for HK Music lilfe.

chrishui
發表時間: 2004-05-24 14:09
青韻典堂級民歌好友
引文:

多事人 寫道:
果然係係由'新加精'開始呢...
不過以我所知Sam & His Angels會唱'無敵是愛'喎,為什麼突然唔唱呢?
而且為什麼冇他和哥哥的「三大名曲」?應該係值得出喎...就算唔出哂,起碼'沉默是金'冇理由走得甩呢...

新的開始 (許冠傑)和Words (FR David)我都有,我只覺得開始有些似吧...

Vincent,

因為眾多的許冠傑歌曲版權屬於寶麗金及新藝寶(即環球),而今次的新碟是百代發行,所以他只有洽購康藝成音的歌曲,收錄其中,因此張國榮歌曲一定不可能收錄的了.
William
發表時間: 2004-05-25 22:57
開始0係青韻的常客喇。
Chris,

Where to buy this new CD ? I have looked with a professional CD shop but no stock.
chrishui
發表時間: 2004-05-25 23:06
青韻典堂級民歌好友
引文:

William 寫道:
Chris,

Where to buy this new CD ? I have looked with a professional CD shop but no stock.

William,

It will be released at 5/28 (fri)
William
發表時間: 2004-05-26 00:10
開始0係青韻的常客喇。
OK C U TMRW NITE
lungfoo2001
發表時間: 2004-06-23 23:53
已經開始識到一些青韻民歌好友。
註冊日: 2004-06-22
發表數: 21
其實果陣時既sam hui唔差﹐只係因為譚詠麟同張國榮太強所以先唔覺眼。
呢個時期既歌從來都未有出過精選﹐依家一見真係稔都無稔就買左黎聽……哈。
另外﹖許冠傑同張國榮係合唱過《沈默是金》同《我未驚過》。仲有一首係……﹖
講合唱﹐應該要數埋同甄妮既《無敵是愛》先好喎……嘿。

----------------
我係赫連虎……

龍虎門資料小圖庫
赫連府

型kenneth
發表時間: 2004-06-26 17:46
開始0係青韻的常客喇。
註冊日: 2004-04-15
thx for sharning
樹狀顯示 | 新的在前 前一個主題 | 下一個主題 |

無發表權